Ухвала
від 16.05.2019 по справі 296/4731/19
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/4731/19

1-кс/296/2472/19

УХВАЛА

Іменем України

16 травня 2019 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Попільнянським районним споживчим товариством,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні СУ ГУ НП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12016060270000127 розпочатого 29.03.2016, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 358, ч.3 ст.191 КК України.

До слідчого судді звернувся слідчий із клопотанням, в обгрунтування якого зазначив, що службові особи Попільнянського районного споживчого товариства починаючи з 2008 року, будучи наділеними організаційно-розпорядчими повноваженнями, на підставі фіктивних протоколів загальних зборів пайовиків товариств, виключили з складу членів споживтовариств частину пайовиків, здійснили привласнення колективного майна, шляхом його реалізації підконтрольним їм суб`єктам господарської діяльності, чим завдали матеріальної шкоди у великих розмірів.

У ході оперативного супроводження кримінального провадження та виконання доручення слідчого по вищевказаному кримінальному провадженню встановлено, що посадові особи Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160) в невстановлений на даний час слідством час та місці внесли недостовірні відомості до протоколу загальних зборів пайовиків Попільнянського районного споживчого товариства, чим виключили з складу членів споживтовариства частину пайовиків спричинивши, тим самим матеріального збитку Товариству в особливо великому розмірі.

У ході проведення першочергових слідчих дій установлено, що члени товариства, щомісячно сплачували пайові внески до споживтовариства, в подальшому після звільнення з займаних посад (згідно записів у трудових книжках) останнім про загальні збори пайовиків жодного разу не повідомлялось, а у 2014 році на адресу членів товариства головою правління Попільнянського районного споживчого товариства ОСОБА_5 були відправлені листи з повідомленням, що їх частка в Попільнянському районному споживчому товаристві становить нуль, що свідчить про незаконне виключення з числа пайовиків членів товариства та підробку офіційних документів.

Крім цього, ОСОБА_5 перебуваючи на посаді голови правління Попільнянського районного споживчого товариства, будучи наділеною організаційно розпорядчими повноваженнями з метою привласнення та подальшої реалізації об`єктів нерухомого майна, що перебувають у колективній власності Попільнянського районного споживчого товариства, переслідуючи корисливі мотиви та вступивши в попередню злочинну змову з головним бухгалтером Попільнянського районного споживчого товариства ОСОБА_6 привласнила та в подальшому реалізувала підконтрольним їй суб`єктам підприємницької діяльності майно товариства, спричинивши матеріального збитку Попільнянському районному споживчому товариству та пайовикам товариства в особливо великому розмірі.

В зв`язку з проведенням досудового розслідування у даному кримінальному провадженні за обставин, що службові особи Попільнянського районного споживчого товариства починаючи з 2008 року, будучи наділеними організаційно-розпорядчими повноваженнями, на підставі фіктивних протоколів загальних зборів пайовиків товариств, виключили з складу членів споживтовариств частину пайовиків, здійснили привласнення колективного майна, шляхом його реалізації підконтрольним їм суб`єктам господарської діяльності, чим завдали матеріальної шкоди у великих розмірів, виникла необхідність у проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160) за період з 01.01.2008 по теперішній час.

Враховуючи вищевикладене, є достатні підстави в призначенні позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160), що знаходиться за адресою: Житомирська обл., смт. Попільня, вул. Київська,8 для з`ясування наступних питань, які цікавлять слідство.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно статі 93 КПК України, збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому кримінально процесуальним Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» №2939-XII, позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя встановив, що для швидкого, повного та неупередженого розслідування в кримінальному провадженні, з`ясування повних обставин вчинення даного кримінального правопорушення, є всі законні підстави для задоволення даного клопотання.

Керуючись ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» №2939-XII, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати надати дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Попільнянським районним споживчим товариством (код ЄДРПОУ 01749160), що знаходиться за адресою: Житомирська обл., смт. Попільня, вул. Київська,8 по час проведення перевірки, що до законності здійснення господарської діяльності вказаної установи для з`ясування наступних положень, які цікавлять слідство:

1. Які об`єкти булі відчужені Попільнянським районним споживчим товариством (код ЄДРПОУ 01749160) за період з 01.01.2008 по теперішній час? Чи законно були відчужені вказані об`єкті? На підставі яких нормативно-правових актів відчужуються об`єкти районним споживчим товариством?

2. Які об`єкти нерухомості на час проведення ревізії перебувають в користуванні Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160) та Спілки споживчих товариств «Попільнянського райспоживтоварства» (код ЄДРПОУ 36899562), на підставі яких документів майно передано у власність чи користування вказаних товариств, законність такої передачі?

3. Які об`єкти нерухомості Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160) передані в оренду, кому, як обліковується дохід від здачі оренди вказаних приміщень?

4. Як відбувається розподіл прибутку від здійснення господарської діяльності Попільнянського районного споживчого товариства (код ЄДРПОУ 01749160)?

Термін ревізії визначити 15 робочих днів, починаючи з 27.05.2019.

Організацію виконання ревізії доручити ревізійній комісії Спілки споживчих товариств Житомирської області.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81792484
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —296/4731/19

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні