Рішення
від 17.05.2019 по справі 357/1757/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/1757/19

2/357/1958/19

Категорія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2019 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі: головуючого судді - Бондаренко О. В., при секретарі - Бондаренко Н. В., розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вільнотарасівської сільської ради Білоцерківського району Київської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду з даним позовом 14.02.2019 року, обґрунтовуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка ОСОБА_2 , після її смерті залишилась спадщина у вигляді житлового будинку та земельних ділянок. 11.02.1985 року тітка склала заповіт на її ім`я, інших спадкоємців немає. 24.11.2017 року вона, ОСОБА_1 , звернулась до нотаріуса з приводу прийняття спадщини, проте їй було повідомлено про те, що строк для подання заяви про прийняття спадщини нею пропущено. Вона пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин. Так, з дня народження вона постійно приїздила до тітки в АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , її мати, рідна сестра померлої, завжди навідувалась до сестри, оскільки остання проживала все життя одна. В період навчання у школі вона всі канікули проводила у тітки, допомагала їй по господарству, також, приїздила до неї на усі свята. 21.02.1987 року вона була призвана на військову службу, була прийнята за контрактом і працювала військовослужбовцем до 02.01.2013 року. В 1992 року одружилась і продовжувала навідуватись до тітки та надати їй допомогу. Після народження другої дитини, дитини - інваліда, в 2004 році намагалась, також, відвідувати тітку. Після смерті тітки вона провела за власні кошти похоронний процес, та навіть і гадки не мала, що порушила ст. 1270 ЦК України, а саме не подала у строк відповідну заяву про прийняття спадщини, адже знаючи про заповіт думала, що у будь - який час має можливість звернутись до нотаріуса з питанням оформлення спадщини. Також, в період з жовтня 2012 року по червень 2013 року перебувала на стаціонарному лікуванні, тому не мала можливості звернутись до нотаріальної контори. Просила визначити їй додатковий строк, два місяці після набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 тітки ОСОБА_2 .

28.02.2019 року ухвалою Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, після усунення недоліків позову, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

29.03.2019 року ухвалою Білоцерківського міськрайонного суду Київської області закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, 28.03.2019 року подала до суду заяву, про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просила позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання представника не направив, про день, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, 09.04.2019 року до суду подано заяву про розгляд справи без участі представника відповідача, Вільнотарасівська сільська рада Білоцерківського району Київської області позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою .

Відповідно до вимог ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживає разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно із ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. № 7 Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та проживала до дня смерті за даною адресою: АДРЕСА_3 . АДРЕСА_2 , за вказаною адресою на день смерті спадкодавця ніхто не проживав і не був зареєстрований, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 4,5).

11.02.1985 року ОСОБА_2 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все належне їй майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і на те, що вона за Законом матиме право на день своєї смерті заповідає ОСОБА_3 ( а.с. 6). Заповіт станом на 05.04.2019 року є чинним, зареєстрований у книзі для реєстрації заповітів 11.02.1985 року за № 3, що підтверджено листом Вільнотарасівської сільської ради Білоцерківського району Київської області від 05.04.2019 року за № 101 ( а.с. 38).

Також, встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , 05.09.1992 року уклала шлюб з ОСОБА_4 , в зв`язку з чим змінила прізвище з ОСОБА_5 на ОСОБА_6 , є племінницею померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , звернулася до державного нотаріуса Білоцерківської районної державної нотаріальної контори із заявою щодо оформлення спадкових прав на майно та видачі свідоцтв про право на спадщину, однак отримала постанову про відмову в оформленні спадкових прав на майно, оскільки у встановлений строк спадщину не прийняла, що підтверджено матеріалами справи (а.с. 3, 7 -12).

Як вбачається з постанови вих. № 3719/02-31 (а.с. 2), державним нотаріусом Білоцерківської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_1 в оформленні спадкових прав на майно, що залишилося після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 , та видачі свідоцтв про право на спадщину, було відмовлено та рекомендовано звернутись до суду з відповідним позовом.

Також, встановлено, що спадкова справа щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 не відкривалася, на день смерті ніхто не був зареєстрований та не проживав разом з померлою, сім`я військовослужбовців ОСОБА_1 , постійно навідувалась в с. Гайок до ОСОБА_2 за її життя, доглядали за світськими тваринами, допомагали обробляти земельну ділянку та тримати подвір`я і будинок у відмінному стані, провели поховання ОСОБА_2 за власні кошти, після смерті тітки тримають подвір`я та будинок у відмінному стані, сусідами характеризуються, як порядні та доброзичливі люди, що підтверджується матеріалами справи (а.с.3, 31-32,38).

З матеріалів справи ( а.с. 13-15, 23) вбачається, що позивач 21.02.1987 року була призвана на військову службу, була прийнята за контрактом до Збройних Сил України і працювала військовослужбовцем до 02.01.2013 року, має право на пільги, установлені законодавством України для ветеранів військової служби та має дитину - інваліда ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позивач в підтвердження вимог посилається на те, що вона з поважних причин пропустила строк звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки вона та син хворіли, що підтверджується довідкою № 366 від 08.02.2019 року ( а.с.22-а), згідно з якою позивач з жовтня 2012 року по червень 2013 року перебувала на стаціонарному лікуванні.

Даючи оцінку встановленим обставинам та доказам в їх сукупності, враховуючи визнання відповідачем позову, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення та вважає за можливе визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви, про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 , протягом двох місяців з дня набрання рішення законної сили.

Керуючись ст.ст. 1218, 1220, 1268, 1272 ЦК України, ст.ст. 12, 76 -81, 206, 223, 258, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 ) до Вільнотарасівської сільської ради Білоцерківського району Київської області ( код ЄДРПОУ: 04363001, місцезнаходження: Київська область, Білоцерківський район, с. Вільна Тарасівка, вул. Травнева, 2-а), про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви, про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 , протягом двох місяців з дня набрання рішення законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Білоцерківський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складення рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення складено 17.05.2019 року.

СуддяО. В. Бондаренко

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено19.05.2019
Номер документу81797642
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —357/1757/19

Рішення від 17.05.2019

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні