Ухвала
від 19.04.2019 по справі 757/19710/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19710/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В:

19.04.2019 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві (з місцем постійної дислокації у місті Києві) управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних управлінь Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Прокурор ОСОБА_3 подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002085, у ході якого встановлено, що в період 2017 2019 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) неодноразово ставало переможцем тендерних (конкурсних) процедур (закупівель) та отримало від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) державні кошти в сумі понад 300 мільйонів гривень за виконання будівельних робіт по об`єкту «Будівництво паркінгу в ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (багаторівневого паркінгу біля аеропорту). Разом з тим, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » уклало ряд субпідрядних договорів на проведення зазначених робіт за державні кошти з низкою СГД, серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), на рахунки яких в подальшому були перераховані кошти. Після їх отримання, частину державних коштів, вищевказаними підприємствами перераховано з метою обготівкування на підприємства з ознаками фіктивності та ризиковості, які при відображенні господарської діяльності маніпулюють показниками податкової звітності, у тому числі шляхом підміни товарної групи, тобто реалізовані товари (роботи/послуги) відмінні від придбаних, з метою надання податкової вигоди реально діючим суб`єктам господарювання. Відповідні СГД не мають найманих працівників, основних засобів та обладнання, за адресами реєстрації (податковими адресами) не знаходяться, банківській рахунки відкриті в одних банках та здійснюється подача податкової звітності до податкових органів з порушенням норм чинного законодавства.

Сторона обвинувачення вказує, що викладене свідчить про безтоварність відображених операцій та їх незаконність, а відтак з метою повного та всебічного дослідження обставин кримінального провадження, наявна необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ).

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні прокурора, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161, 162, 163 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні. Разом з тим, прохання прокурора про вилучення оригіналів документів, слідчий суддя вважає передчасним, а відтак клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурору відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42018000000002085 - прокурорам відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , слідчим слідчої групи Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні № 42018000000002085 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , співробітникам міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби - ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення їх копій, а саме: первинних бухгалтерських (фінансово-господарських) документів про господарські взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та субпідрядниками залученими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на об`єкті «Будівництво паркінгу в ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (багаторівневого паркінгу біля аеропорту), зокрема договорів (угод), додатків до них, кошторисів, видаткових накладних, актів приймання-передавання товарів (робіт, послуг), рахунків-фактур (рахунків на оплату), платіжних доручень (банківських виписок) про проведені розрахунки, податкових накладних, тендерних та дозвільних документів, ДБН, ліцензій (дозволів), а також документів, щодо працівників (представників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та підрядних (субпідрядних) організації, які мають (мали) право допуску на об`єкт «Будівництво паркінгу в ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (багаторівневого паркінгу біля аеропорту), реєстрів (журналів) входу/виходу на об`єкт (з об`єкту) будівництва, в`їзду/виїзду автотранспорту і спецтехніки на об`єкт (з об`єкту) будівництва та відомостей щодо наявності дебіторсько-кредиторської заборгованості у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за період з 01.01.2017 по 19.04.2019.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано прокурору.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/19710/19-к

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні