Ухвала
від 08.05.2019 по справі 757/22803/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22803/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

В С Т А Н О В И В:

08.05.2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора другоговідділу процесуальногокерівництва першогоуправління організаціїі процесуальногокерівництва досудовимрозслідуванням,яке здійснюєтьсяслідчими центральногоапарату Державногобюро розслідуваньДепартаменту організаціїі процесуальногокерівництва досудовимрозслідуванням кримінальнихправопорушень,підслідних Державномубюро розслідувань,нагляду задодержанням законівйого оперативнимипідрозділами тапідтримання публічногообвинувачення ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що у провадженні слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, перебуває кримінальне провадження №12015040220000368, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.04.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст.209, ст. 218-1, ч.ч. 3, 5 ст. 191, ч. 1, 2 ст.205, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 366 КК України.

Здійснення процесуального керівництва у зазначеному кримінальному провадженні доручено групі прокурорів другого відділу процесуального керівництва першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення, старшим якої визначено прокурора ОСОБА_3 .

Слідчий вказує, що Генеральною прокуратурою України було отримано тимчасовий доступ до руху коштів по рахунках ряду юридичних осіб, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З руху коштів вказаних юридичних осіб вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 14.12.2010 р. на рахунок № НОМЕР_1 в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який належить ДП ІНФОРМАЦІЯ_5 », перерахувало кошти в сумі 993000 грн. як оплату за відходи збагачення залізних руд згідно договору №1382/34 від 14.12.2010.

При цьому, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 14.12.2010 р. кошти на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не перераховув. Сплата ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за відходи була проведена за рахунок коштів, які надійшли від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », отримані останнім як кредитні кошти від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » згідно кредитної угоди №202К-02Ю від 23.11.2010 р., а також як кредитні кошти, отримані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » згідно кредитної угоди №158К-02Ю від 08.09.2010 р. і в подальшому перераховуні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Крім того, встановлено, що на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », 20.12.2010 р. надійшли кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». З аналізу рахунка № НОМЕР_3 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », відкритого в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », вбачається, що кошти на вказаний рахунок надійшли з рахунків наступних юридичних осіб: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) р/р № НОМЕР_5 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРОПУ НОМЕР_6 ), МФО НОМЕР_7 ; ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) р/р НОМЕР_9 , відкритий у Філії « ІНФОРМАЦІЯ_12 », МФО НОМЕР_10 ; ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) р/р № НОМЕР_12 , відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

У сторони обвинувачення є достатньо підстав вважати, що вказані рахунки використовувалися у схемі розкрадання грошових коштів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » шляхом перерахування на них з використанням ряду інших суб`єктів господарювання частини коштів, отриманих в якості кредиту.

Таким чином, прокурор вказує, що з метою встановлення всіх обставин вчинення злочину, осіб, які можуть бути причетними до вчинення незаконних дій по розтраті коштів банків, а також кінцевих вигодонабувачів, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », та містять охоронювану законом таємницю, а саме, до інформації та документів, що відображають рух коштів із зазначенням контрагентів та призначення платежу по рахунках зазначених фізичних осіб.

Прокурор зазначає, що вказані документи необхідні органу досудового розслідування, оскільки дослідивши їх можливо встановити який зв`язок існує між суб`єктами, що отримували кредити в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », здійснювали погашення кредитів одні за одних, перераховували кошти одні одним всупереч цільовому призначенню кредитів, причини цього (наявність заборгованості, взаємних зобов`язань і т.п.), перераховували кошти для подальшого їх зняття через каси ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », причини купівлі товариств та подальшої реалізації частки в статутному капіталі за значно меншими сумами, використання юридичних та фізичних осіб для здійснення своєї злочинної діяльності. Отримання зазначених документів сприятиме встановленню обставин вчинення злочину.

Згідно інформації, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за адресою https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch ПАТ КБ ІНФОРМАЦІЯ_7 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проте фактично, знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ).

В судове засідання прокурор не з`явився, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Зі змісту та матеріалів клопотання вбачається, що у провадженні слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, перебуває кримінальне провадження №12015040220000368, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.04.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст.209, ст. 218-1, ч.ч. 3, 5 ст. 191, ч. 1, 2 ст.205, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 366 КК України.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації та документів, які містятьохоронювану закономтаємницю тазнаходяться уволодінні ПАТКБ ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,фактично знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_2 ).

Відомості, що містяться у вищевказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення допитів, проведення відповідних слідчих і процесуальних дій під час здійснення досудового розслідування та можуть бути використані як докази стороною обвинувачення для доказування події кримінального правопорушення, винуватості осіб та інших обставин, визначених ст. 91 КПК України.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах та документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, а саме в частині надання тимчасового доступу прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12016100070008157 від 30.12.2016 року.

В частині надання дозволу на тимчасовий доступ до речей за дорученням іншим службовим особам правоохоронних органів, клопотання задоволенню не підлягає, оскільки останні не є стороною обвинувачення у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст.108,160,162,163,164,166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору другого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні прокурору Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , прокурору Шумського відділу Кременецької місцевої прокуратури ОСОБА_5 , прокурору Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_6 , Прокурора Київської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_7 , на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ КБ ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄДРПОУ НОМЕР_13 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ), з можливістю вилучення їх копій в електронному та паперовому вигляді, а саме, до:

- інформації та документів, що відображають інформацію про відкриття та закриття рахунків, а також рух коштів (за період з моменту відкриття рахунку по теперішній час або до його закриття) з зазначенням ідентифікаційних даних контрагентів, яким перераховувались чи від яких отримувались грошові кошти, осіб, якими знімались кошти, призначень платежів, сум грошових коштів та платіжних доручень по рахунках, що відкриті на ім`я юридичних осіб:

- ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) р/р НОМЕР_9 , відкритий у Філії « ІНФОРМАЦІЯ_12 », МФО НОМЕР_10 ;

- ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) р/р № НОМЕР_12 , відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » МФО НОМЕР_14 .

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано прокурору ОСОБА_6

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81811679
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/22803/19-к

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні