Вирок
від 17.05.2019 по справі 662/568/19
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Херсонської області

Справа № 662/568/19

Номер провадження 1-кп/656/80/19

28.03.2019

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2019 року Іванівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Ковальчук Т.М.

за участі:

прокурора Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області Боровик О.О.

представника потерпілого Тунік Н.О.

обвинуваченого ОСОБА_1 .

секретаря судових засідань Костенко Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Іванівка Херсонської області в режимі відео конференції кримінальне провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019230220000077 від 29.01.2019 року щодо:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, освіта середня - спеціальна, не одруженого, працюючого оператором очисних машин в Приватно-орендному сільськогосподарському підприємстві Мир , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 маючи єдиний злочинний намір та з метою незаконного заволодіння чужим майном - кам`яним вугіллям, 23.01.20019 року в період часу з 17.00 години до 17.30 години приїхав на велосипеді за адресою: АДРЕСА_1 , де таємно, умисно, з корисливих мотивів, проник через двірний отвір сусіднього приміщення до складського приміщення -сховища Федорівського фельдшерсько- акушерського пункту, що тимчасово пристосовано для зберігання кам`яного вугілля, яке належить комунальному некомерційному підприємству Новотроїцький центр первинної медичної допомоги (вказані приміщення з`єднанні між собою стіною, що має отвір між стелею та стіною, в який здатна пролізти людина), звідки здійснив крадіжку 150 кг кам`яного вугілля марки ДГ , вартістю 4 грн 12 коп. за 1 кг на суму 618 грн.

Він же, продовжуючи свою злочинну діяльність, яка складається з двох тотожних діянь об`єднаних єдиним злочинним умислом та метою, 28.01.2019 року з 17.30 години до 18.00 години, знову приїхавши на велосипеді за адресою: АДРЕСА_1 , таємно, умисно, з корисливих мотивів, проник через двірний отвір сусіднього приміщення до складського приміщення - сховища Федорівського фельдшерсько-акушерського пункту, що тимчасово пристосовано для зберігання кам`яного вугілля, яке належить комунальному некомерційному підприємству Новотроїцький центр первинної медичної допомоги , звідки здійснив крадіжку 150 кг кам`яного вугілля марки ДГ , вартістю 4 грн 12 коп. за 1 кг. на суму 618 грн, чим спричинив комунальному некомерційному підприємству Новотроїцький центр первинної медичної допомоги матеріальну шкоду на загальну суму 1236 гривень. З місця вчинення кримінального правопорушення зник, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю та пояснив, що 23.01.20019 року близько 17.30 години в с.Федорівка Новотроїцького району, Херсонської області, він приїхав на велосипеді до сховища в якому зберігається кам`яне вугілля, яке належить Федорівському ФАП і викрав там 150 кг вугілля. 28.01.2019 року близько 18.00 години він знову поїхав до цього сховища і викрав ще 150 кг кам`яного вугілля. До сховища проникав через отвір, який був між стелею та стіною. Вугілля насипав руками у мішки, привезені з собою. Мішки з вугіллям перекидав через стіну, а потім перевозив на велосипеді. У скоєному розкаявся, більше злочини вчиняти не буде. Частину викраденого вугілля віддав батькові, щоб той мав можливість опалювати будинок взимку, а частину продав. Завдану шкоду потерпілим повністю відшкодував шляхом повернення рівноцінного вугілля у розмірі 300 кг. Просив суд призначити покарання без позбавлення волі.

Представник потерпілого - комунального некомерційного підприємства Новотроїцький центр первинної медичної допомоги Тунік Н.О. в судовому засіданні пояснила, що Федорівський ФАП є структурним підрозділом КНП Новотроїцький центр первинної медичної допомоги . Вугілля, яким опалюється ФАП зберігається у сховищі, але не охороняється. В січні 2019 року фельдшер Федорівського ФАП ОСОБА_2 виявила у сховищі значну нестачу вугілля та повідомила сільську раду. Цивільний позов не заявлено, оскільки обвинуваченим було повністю повернуто викрадене вугілля. Просила призначити покарання обвинуваченому без ізоляції від суспільства.

На підставі ч.3 ст.349 КПК України за згодою учасників судового провадження, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. Судом з`ясовано, що сторони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні сумніви у добровільності їх позицій, та роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати дані обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, суд дійшов висновку про доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, а його дії суд кваліфікує за ч.3 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднане з проникненням у сховище.

Призначаючи покарання відносно обвинуваченого, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК України відносяться до категорії тяжких злочинів.

Судом в повному об`ємі вивчена особа обвинуваченого ОСОБА_1 , який за місцем проживання в АДРЕСА_1 , Херсонської області характеризується задовільно; працює робітником з комплексного обслуговування сільгоспвиробництва на зернотоку в Приватно-орендному сільськогосподарському підприємстві Мир , за місцем роботи характеризується позитивно; раніше не судимий; на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває (а.п.44-50).

Судом, відповідно до ст.66 КК України, прийняті до уваги обставини, які пом`якшують покарання обвинуваченому: щире каяття у скоєному; усунення заподіяної шкоди, яке виразилось у поверненні обвинуваченим рівноцінного кам`яного вугілля потерпілому, що підтверджується актом від 15.02.2019 року про прийняття на баланс підприємства 300 кг кам`яного вугілля від ОСОБА_1 (а.п.38).

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_1 судом, відповідно до ст.67 КК України, не встановлено.

З урахуванням обставин вчинення кримінального правопорушення, даних про особу обвинуваченого, обставин, що пом`якшують його покарання та відсутність обставин, що обтяжують покарання, суд вважає можливим призначити йому покарання в межах, встановлених в санкції частини статті, яка передбачає відповідальність за вчинене кримінальне правопорушення у вигляді позбавлення волі.

Разом з тим, з урахуванням особи обвинуваченого, думки прокурора та представника потерпілого, які не наполягали на його ізоляції від суспільства, щире розкаяння обвинуваченого у скоєному, вперше притягнення до кримінальної відповідальності, усунення заподіяної шкоди потерпілому, суд приходить до висновку про можливість виправлення ОСОБА_1 без відбування покарання, тому приймає рішення відповідно до ст.75 КК України про його звільнення від відбування покарання з випробуванням, з покладанням на нього обов`язків, передбачених ст.76 ч.1 КК України.

Відповідно до ч.2 ст. 124 КПК України, у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

Таким чином, процесуальні витрати, пов`язані із залученням експерта на проведення товарознавчої експертизи в розмірі 286 грн. та підтверджені документально (а.п.42), підлягають стягненню з обвинуваченого в повному об`ємі на користь держави.

Долю речових доказів вирішити в порядку ст.100 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Керуючись ст.ст. 124, 349 ч.3, 368, 370, 374 КПК України, суд,

З А С У Д И В:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, призначивши покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік, якщо він протягом цього терміну не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст.76 КК України покласти на засудженого ОСОБА_1 наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили не обирати.

Після набрання вироком законної сили скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Новотроїцького районного суду Херсонської області від 31 січня 2019 року на майно, а саме: на мішок з полімерного матеріалу та вугілля в кількості 14 кг.

Речові докази: 14 кг вугілля та полімерний мішок, які передані на зберігання працівнику Федорівського ФАП ОСОБА_2 , передати за належністю до комунального некомерційного підприємства Новотроїцький центр первинної медичної допомоги (код ЄДРПОУ 38248917, смт.Новотроїцьке, Новотроїцького району, Херсонської області, вул.Соборна,79).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , на користь держави /р/р НОМЕР_1 , УДКСУ у м.Херсоні 24060300, код ЄДРПОУ отримувача 37959779, МФО 852010, Банк отримувача - ГУДКСУ у Херсонській області/ процесуальні витрати за проведення товарознавчої експертиз в сумі 286 (двісті вісімдесят шість) гривень.

Вирок може бути оскаржений до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляції через Іванівський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити засудженому та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: Т.М.Ковальчук

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81831397
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —662/568/19

Вирок від 17.05.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Литвиненко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні