Рішення
від 14.05.2019 по справі 627/228/19
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/228/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - В`юнник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 25 лютого 2019 року звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування на земельну ділянку площею 5,3312 га, яка розташована на території Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_2 .

Після його смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з земельної ділянки площею 5,3312 га, яка належала ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 .

Також, позивач зазначила, що окрім неї спадкоємцями майна ОСОБА_2 є його діти - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які на спадщину не претендують та не заперечують проти її прийняття позивачем.

На даний час позивач виявила намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті чоловіка ОСОБА_2 , оскільки являється спадкоємцем за законом, в зв`язку з чим за захистом та визнанням своїх законних прав та інтересів звернулася до суду з позовом та прохає: поновити строк звернення до суду з даним позовом та визнати за нею право приватної власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

У відкрите судове засідання позивач не з`явилася, однак надала суду заяву про підтримання позовних вимог та про слухання справи у її відсутність.

Представник відповідача - Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явилася, однак надала суду заяву про слухання справи у відсутність представника, позовні вимоги ОСОБА_1 визнають.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 5,3312 га, що належала померлому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , що знаходиться на території Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, та підтверджується копією державного акту.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який його пережив та діти спадкодавця.

Факт, що позивач являється дружиною померлого ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про її одруження, копія якого знаходиться в матеріалах справи.

Позивач з метою прийняття спадщини в нотаріальному порядку звернулася до Краснокутської державної нотаріальної контори, однак отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 21.02.2019 №201/02-31, в зв`язку з відсутністю оригінала правовстановлюючого документу, тобто Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Зазначене підтверджує ту обставину, що позивач не має змоги оформити свої спадкові права в позасудовому порядку.

Натомість, позивач відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України фактично прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , проживаючи з ним на час відкриття спадщини, про що свічдить довідка виконавчого комітету Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 15.02.2019 року №02-32/54, та вона не заявила про відмову від неї.

Також, окрім позивача спадкоємцями майна ОСОБА_2 за законом є його діти - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які на спадщину не претендують та не заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину їхній матері та дружині спадкодавця - ОСОБА_1 , про що свідчать їхні заяви, посвідчені секретарем Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області.

Відповідно до Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку. Спадкоємець має право прийняти спадщину в порядку, встановленому ст. 1269 ЦК, та набути право на спадщину відповідно до ч. 5 ст. 1268, статей 1296 - 1299 ЦК. Вирішення судом спору щодо визнання права власності в порядку спадкування може відбуватися лише після прийняття спадщини.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності на земельну ділянку відповідно до ст.1225 ЦК України переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч.1 ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельні ділянки виникає після одержання її власником документу, що посвідчує право власності, та його державної реєстрації.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. а ч.3 ст. 152 Земельного Кодексу України.

Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини , як визначено в ст.81 ч.1 п. г Земельного Кодексу України.

Також, як вбачається з ч.1 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування " відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 .

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом після померлого ОСОБА_2 , до складу спадкового майна входить земельна ділянка, яка знаходиться на території Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того ОСОБА_1 пропустила строк для звернення з позовною заявою до суду і просить його поновити. Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що пропущений строк необхідно поновити, оскільки він пропущений з поважних причин.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надала суду достатньо доказів, які підтверджують позов, а відповідач позовні вимоги визнав, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом після смерті спадкодавця - ОСОБА_2 має законне право на земельну ділянку в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223,1225 ЦК України, ст.ст. 259, 265,268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Позов ОСОБА_1 до Каплунівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 5,3312 га згідно Державного акту на право власності на землю серії НОМЕР_1 після смерті чоловіка, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ).

Каплунівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: вул. Центральна№18, с.Каплунівка Краснокутського району, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04397388).

Суддя Каліберда В. А.

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81834283
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/228/19

Рішення від 14.05.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні