Ухвала
від 20.05.2019 по справі 712/6738/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/6738/19

Провадження № 1-кс/712/3950/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019251010000012 від 10 січня 2019року за ч.1ст. 241 КК України, -

в с т а н о в и в:

20травня 2019року слідчий Черкаськоговідділу поліціїГУ НПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , власником якої є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , але фактично проживає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - керівник та бухгалтер ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», з метою відшукання та вилучення знаряддя вчинення даного кримінального правопорушення, первинних бухгалтерських документів щодо обліку сировини, збуту готової продукції, та іншої документації, що має відношення до даного кримінального правопорушення, а також з метою фіксації незаконного виробництва нафтопродуктів та подальшого шахрайського заволодіння, шляхом обману, грошовими коштами суб`єктами господарської діяльності та забруднення атмосферного повітря службовими особами ТОВ «ТДС-Центр» та ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», які будуть використані в кримінальному судочинстві в якості доказу.

Клопотання обґрунтовується тим, що 09.01.2019 до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що посадові особи одного із підприємств м.Черкаси, здійснюючи свою підприємницьку діяльність забруднюють атмосферне повітря.

10.01.2019 Черкаською місцевою прокуратурою по вказаному факту внесено відомості до ЄРДР за № 42019251010000012 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено, що під час проведення заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення злочинів і правопорушень у сфері паливно-енергетичного комплексу встановлено факти незаконного перероблення нафтопродуктів з подальшим виготовленням та реалізацією палива під виглядом виготовленого ПП «Агросервіс» чи іншими сертифікованими підприємствами України.

В ході проведених заходів встановлено, що за адресою: АДРЕСА_2 (кадастровий номер: 7110136400:05:025:0010) загальною площею (га) 0.6847розміщено будівлі, споруди, підземні та наземні резервуари (ємкості) для палива, які згідно договору оренди б/н від 28.07.2017року орендує у Черкаської міської ради ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», код ЄРДПОУ:39832558. В свою чергу ТОВ «ТДС-Центр», код ЄРДПОУ:41206353 згідно договору від 01.10.2017року №01/17 орендує у ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП» 6 резервуарів для палива об`ємом 25м3 кожен для зберігання нафтопродуктів.

На даній території здійснюється незаконне перероблення нафтопродуктів (переважно мазут) з подальшим виготовленням палива, переважно пічне паливо (підакцизний товар). Процес переробки, виготовлення та розділення на фракції (дизельне паливо, пічне паливо та ін.) нафтопродуктів здійснюється шляхом нагріву нафтопродуктів у спеціальних печах, що встановлені на вище вказаній території, сам процес нагріву супроводжується проведенням робіт підвищеної небезпеки без відповідних дозволів (на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки), які при виробництві, зберіганні, перевезенні, оптовій та роздрібній торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, а також здійсненні експлуатації устаткування підвищеної небезпеки при оптовій торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, експлуатації устаткування, пов`язаного з виготовленням, використанням, зберіганням, транспортуванням небезпечних речовин, відповідно до норм діючого законодавства необхідно отримувати у територіальних органах Держпраці за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи підприємця, оскільки відповідно до інформації наданої управлінням Держпраці у Черкаській області ТОВ «ТДС-Центр» та ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП» відповідні дозволи не отримували.

Після закінчення процесу незаконного виробництва палива, з метою шахрайського заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарювання, діючи шляхом обману службові особи ТОВ «ТДС-Центр» здійснюють реалізацію нафтопродуктів під виглядом виготовленої сертифікованими підприємствами України. В подальшому, формують на незаконно виготовлену, не обліковану продукцію фінансово-господарські документи від ряду «фіктивних» суб`єктів господарської діяльності, реалізують дану продукцію переважно кінцевим споживачам.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що керівник товариства з обмеженою відповідальністю «ТРІАЛ-ГРУП», ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем свого фактичного проживання, а саме: АДРЕСА_1 , здійснює всю бухгалтерську діяльність по роботі вище вказаного ТОВ та відповідно, зберігає там всю документацію.

У судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

За таких обставин фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось відповідно до ч. 4 ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 статті 234 КПК України обшук проводиться з Частиною 5статті 234КПК Українивизначено,що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Аналіз положеньст.ст.233-235КПК Українидає підставидля висновкупро те,що особа,яка звертаєтьсядо слідчогосудді ізклопотанням пропроведення обшукужитла чиіншого володінняособи,має навестидокази,які бдавали підставиз великоюймовірністю вважати,що розшукуваніречі чидокументи перебуваютьу конкретномужитлі чиіншому володінніособи,а такожщо такіречі чидокументи матимутьдоказове значенняв конкретномукримінальному провадженні. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Статтею 12 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що ніхто не може зазнавати безпідставного втручання у його особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність його житла. Кожна людина має право на захист законом від такого втручання або таких посягань.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Надані слідчомусудді документи,які доданодо клопотання,не містятьдоказів напідтвердження того,що документи,які плануєвідшукати слідчийпри проведенніобшуку,з великоюдолею ймовірностізберігаються замісцем проживання бухгалтера ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП» - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: АДРЕСА_1 .

Крім того, органом досудового слідства не доведено вчинення злочину за ч.1 ст. 241 КК України, а вбачаються ознаки іншого злочину за ст.204 КК України, що відноситься до підслідності іншого правоохоронного органу.

Отже, з урахуванням обсягу інформації наданої слідчому судді та значимості конституційного права особи на недоторканість житла, органом досудового слідства не доведено підстав для надання дозволу на обшук житла за адресою: АДРЕСА_1 .

З огляду на викладене, в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , необхідно відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 3, 93, 166, 233-235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

В задоволенніклопотання слідчого Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019251010000012 від 10 січня 2019 року за ч. 1 ст. 241 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81840898
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/6738/19

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні