Ухвала
від 06.05.2019 по справі 13/51-04
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

6 травня 2019 року

м. Київ

Справа № 13/51-04

Провадження № 12-67гс19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Бакуліної С.В.,

суддів Антонюк Н. О., Британчука В. В., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р ., Князєва В. С ., Лященко Н .П., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Саприкіної І. В., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.,

перевіривши наявність підстав для передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду

справи № 13/51-04

за касаційною скаргоюПублічного акціонерного товариства Вінницяобленерго

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 24 жовтня 2018 року, прийняті за наслідками розгляду скарги Публічного акціонерного товариства Вінницяобленерго на дії Головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Іванюти І. М.

за позовом Державного підприємства Енергоринок

до Відкритого акціонерного товариства Акціонерна компанія Вінницяобленерго

про стягнення 288941397,64 грн,

ВСТАНОВИЛА:

Публічне акціонерне товариство Вінницяобленерго (далі - ПАТ Вінницяобленерго ) звернулося до Господарського суду Вінницької області із скаргою на неправомірні дії Головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Іванюти І. М. (далі - державний виконавець) щодо винесення постанови від 16 лютого 2016 року у виконавчому провадженні ВП 3435861 про стягнення виконавчого збору у розмірі 26985496,94 грн; визнання недійсною постанови від 16 лютого 2016 року у виконавчому провадженні ВП 3435861.

Господарський суд Вінницької області ухвалою від 24 жовтня 2018 року, залишеною без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року, провадження у справі щодо розгляду скарги ПАТ Вінницяобленерго на незаконні дії державного виконавця закрив на підставі пункту 2 частини першої статті 175, пункту 3 частини першої статті 231 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), зазначивши про наявність судового рішення в адміністративній справі, яке набрало законної сили, щодо рішень та дій державного виконавця, що є предметом скарги.

Не погоджуючись з постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року та ухвалою Господарського суду Вінницької області від 24 жовтня 2018 року, ПАТ Вінницяобленерго звернулося з касаційною скаргою до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, в якій просить змінити мотивувальні частини оскаржуваних рішень в частині зміни підстав для закриття провадження, а саме з підстав того, що даний спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства, та просить закрити провадження у справі.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 7 лютого 2019 року відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою ПАТ Вінницяобленерго на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року.

Відповідно до частини шостої статті 302 ГПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 17 квітня 2019 року справу разом із касаційною скаргою передав на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини шостої статті 302 ГПК України, оскільки скаржник оскаржує судові рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Так, на обґрунтування касаційної скарги ПАТ Вінницяобленерго зазначило про те, що на момент прийняття оскаржуваних судових рішень скарга, предметом якої є оскарження постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору, з урахуванням приписів статті 339 ГПК України та статті 74 Закону України Про виконавче провадження повинна розглядатись в порядку адміністративного судочинства, а провадження у справі за скаргою на дії державного виконавця підлягало закриттю саме на підставі пункту 1 частини першої статті 231 ГПК України.

Оскільки ПАТ Вінницяобленерго оскаржує судові рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції, справа разом із касаційною скаргою підлягає прийняттю до розгляду Великою Палатою Верховного Суду.

Згідно із частиною першою статті 301 ГПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження. Частиною п`ятою цієї ж статті встановлено, що перегляд ухвал суду першої та апеляційної інстанцій (крім ухвал, якими закінчено розгляд справи) здійснюється судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи.

У даному випадку ПАТ Вінницяобленерго звернулося з касаційною скаргою на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 24 жовтня 2018 року, які прийняті за наслідками розгляду скарги ПАТ Вінницяобленерго на неправомірні дії державного виконавця у виконавчому провадженні з виконання виконавчого документа у межах цієї справи, тобто зазначені судові рішення, у розумінні частини п`ятої статті 301 ГПК України, не є такими, якими закінчено розгляд цієї справи.

У частині тринадцятій статті 8 ГПК України внормовано, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Наведені обставини є підставою для призначення справи до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Оскільки за змістом частини першої статті 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату і місце розгляду своєї справи, копії цієї ухвали підлягають направленню учасникам справи до відома.

Ураховуючи викладене, керуючись частиною тринадцятою статті 8, частиною першою статті 9, статтями 23 3-235, 301, 302 ГПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1 . Прийняти до розгляду справу № 13/51-04 за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства Вінницяобленерго на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 грудня 2018 року та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 24 жовтня 2018 року.

2. Призначити справу № 13/51-04 до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи на 26 червня 2019 року у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Копію цієї ухвали надіслати до відома учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач С. В. Бакуліна Судді: Н. О. Антонюк О. Б. Прокопенко В. В. Британчук Л. І. Рогач Д. А. Гудима І. В. Саприкіна В. І. Данішевська О. М. Ситнік О. С. Золотніков О. С. Ткачук О. Р. Кібенко В. Ю. Уркевич В. С. Князєв О. Г. Яновська Н. П. Лященко

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81841989
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/51-04

Постанова від 26.06.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 17.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Постанова від 04.12.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 21.11.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 17.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні