Рішення
від 20.05.2019 по справі 904/1137/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2019м. ДніпроСправа № 904/1137/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мілєвої І.В. за участю секретаря судового засідання Михайлевій К.С.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд", м. Київ

до Публічного акціонерного товариства "Дніпропетровський металургійний комбінат", Дніпропетровська область, м. Кам`янське

про стягнення 35 439 919,54 грн.

Представники:

від позивача: Бордюг С.Д. довіреність № 75 від 13.12.2018

від відповідача: Красницька-Келембет А.С. довіреність №183 від 16.10.2018

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Дніпропетровський металургійний комбінат" про стягнення 35 439 919,54 грн., з яких: 26 289 425,43 грн. - основна заборгованість, 97 205,11 грн. - 3% річних, 1 166 461,38 грн. - пеня, 7 886 827,62 грн. - штраф.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору № 17-0836-02 від 20.10.2017, в частині оплати поставленого товару.

Ухвалою суду від 25.03.2019 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд" № б/н від 14.03.2019 залишено без руху. Запропоновано Товариству з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд" усунути недоліки позовної заяви № б/н від 14.03.2019 шляхом подання до суду чеку та опису вкладення у цінний лист (оригіналів або належним чином засвідчених копій), які підтверджують факт відправлення відповідачу (на адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) копії позовної заяви і доданих до неї документів у строк до 08.04.2019.

29.03.2019 до господарського суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 25.03.2019 про залишення позовної заяви без руху. Разом із вказаною заявою позивач подав до суду докази направлення на адресу відповідача позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 01.04.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи здійснюється за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 22.04.2019.

18.04.2019 відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що позивач у поставив ПАТ ДМК товар на загальну суму, що еквівалентна 984 514,60 доларів США. Однак відповідач не має можливості оплатити поставлену продукцію у зв`язку із накладенням арештів на його рахунки у банківських установах. Також відповідач вказав, що ним перевірено обґрунтованість та правильність нарахованих позивачем 35 439 919,54 грн., в тому числі: 26 289 425,43 грн. основного боргу за договором, 97 205,11 грн. - 3 % річних; 1 166 461,38 грн. - пені; 7 886 827,62 грн. - штрафу. Нарахування зазначених сум здійснено позивачем у відповідності до умов укладеного між сторонами договору та додаткових угод до нього. Просив відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Ухвалою суду від 22.04.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу для судового розгляду по суті у судове засідання на 20.05.2019.

У судове засідання 20.05.2019 з`явились представник позивача та представник відповідача.

В порядку ст. 240 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

20.10.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд" (постачальник) та Публічним акціонерним товариством "Дніпропетровський металургійний комбінат" (покупець) було укладено договір № 17-0836-02 (далі - договір).

Постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти, і оплатити продукцію, зазначену в специфікації (надалі продукція) на умовах, викладених в цьому договорі (п. 1.1. договору).

Сума цього договору визначається, як сума за всіма специфікаціями, які є невід`ємною частиною договору (п. 1.2. договору).

Кількість і номенклатура продукції вказується в специфікації до цього договору (надалі "специфікація") (п. 2.1. договору).

Поставка продукції здійснюється партіями на умовах, зазначених у відповідній специфікації (згідно правил "Інкотермс" в редакції 2010 р.). Партією продукції вважається кількість продукції, зазначена в сертифікаті якості (п. 3.1. договору).

Продукція надається постачальником покупцю на складі вантажовідправника. Покупець набуває право власності на продукцію і несе пов`язаний з ним ризик (втрата, псування і т.д.) з моменту фактичної передачі продукції на складі вантажовідправника (п. 3.2. договору).

Датою поставки, під час перевезення автомобільним транспортом вважається дата передачі продукції покупцеві відповідно до накладної (п. 3.3. договору).

Поставка продукції здійснюється за цінами, які визначені відповідно до умов поставки, вказані в специфікаціях і включають в себе всі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, упаковки, маркування та інші витрати постачальника, пов`язані з постачанням продукції (п. 4.1. договору).

У разі зміни в період дії договору цін на сировину, матеріали, а також інших факторів, що впливають на зміну витрат по виготовленню продукції, або кон`юнктури ринку ціни на продукцію підлягають перегляду. У разі необхідності зміни ціни постачальник направляє покупцеві пропозицію в письмовому вигляді (телеграмою, телексом, факсом, листом). Покупець зобов`язаний у 5-денний термін з моменту направлення постачальником зазначеного пропозиції повідомити своє рішення про його прийняття або не прийняття. У разі неотримання постачальником відповіді покупця в зазначений строк або отримання негативної відповіді про зміну ціни, постачальник має право призупинити постачання продукції до моменту узгодження ціни, при цьому постачальник не несе відповідальності за порушення термінів поставки. Нова ціна поширюється на продукцію, відвантажену після узгодження ціни. У разі якщо сторони не можуть досягти згоди щодо нової ціни протягом 30 календарних днів з моменту направлення покупця пропозиції про зміну цін, постачальник має право відмовитися від договору без відшкодування будь-яких збитків покупцеві. Договір вважається розірваним з дати зазначеної у відповідному письмовому повідомленні постачальника (п. 4.2. договору).

Розрахунки за цим договором проводяться в національній валюті України (п. 5.1. договору).

Оплата продукції здійснюється на умовах, узгоджених сторонами і закріплених відповідних специфікаціях, які є невід`ємною частиною договору (п. 5.2. договору).

У разі порушення покупцем умов і термінів оплати за цим договором покупець сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несвоєчасно сплаченої суми за кожен день прострочення платежу. Пеня нараховується за весь період прострочення (п. 9.4. договору).

02.04.2018 сторонами підписано додаткову угоду № 1 до договору (а.с. 20-33), в якій сторони дійшли згоди про внесення змін до п. 4.1., доповнивши його пунктом 4.1.1. такого змісту:

4.1.1. Сторони погодили встановити еквівалент ціни продукції в іноземній валюті - доларах США. Еквівалент ціни продукції в доларах США вказується в специфікаціях (або інших додатках до договору). У разі відсутності інформації про еквівалент ціни продукції в специфікації (або інших додатках до договору), еквівалент ціни продукції визначається сторонами шляхом перерахунку (конвертації) ціни продукції в гривнях, зазначеної в рахунках (рахунках-фактурах) за офіційним курсом доларів США, який встановлений Національним банком Україна (НБУ) на день поставки продукції (курс UAH / USD). (п. 3 додаткової угоди № 1);

внести зміни до пункту 5.1., договору виклавши його в такій редакції:

5.1. Оплата покупцем продукції за договором здійснюватися в національній валюті України (гривні) протягом 5 календарних днів з дати поставки.

Покупець зобов`язаний сплатити постачальнику еквівалент грошового зобов`язання (боргу) в доларах США шляхом перерахування грошових коштів у національній валюті України (гривні) на поточний рахунок постачальника , зазначений в договорі. Сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається покупцем за офіційним курсом доларів США, який встановлений НБУ на день здійснення платежу (курс UAH / USD). Сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається покупцем за офіційним курсом доларів США, який встановлений НБУ на день здійснення платежу (курс UAH / USD).

У разі, якщо сума фактично здійснених покупцем платежів в гривнях за конкретну партію продукції, перерахована в еквівалент, виражений в доларах США, за офіційним курсом НБУ UAH / USD встановленому на 0:00 годин дати фактичної оплати цієї партії продукції, перевищує ціну в еквіваленті, вираженому в доларах США, цієї партії продукції, розраховану з урахуванням доплати / знижок, фактичної ваги і фактичних якісних характеристик цієї партії продукції, то сума перевищення в еквіваленті, вираженому в доларах США, враховується як часткова оплата ціни наступної партії продукції в еквіваленті, вираженому в доларах США.

У разі, якщо сума фактично здійснених покупцем платежів в гривнях за конкретну партію продукції, перерахована в еквівалент, виражений в доларах США, за офіційним курсом НБУ UAH / USD встановленому на 0:00 годин дати фактичної оплати цієї партії продукції, є недостатньою для оплати ціни в еквіваленті, вираженому в доларах США, цієї партії продукція, розрахованої з урахуванням доплати / знижок, фактичної ваги і фактичних якісних характеристик цієї партії продукції, то відсутня сума в еквіваленті, виражена в доларах США, повинна бути додатково оплачена покупцем в той же день в гривнях, за офіційним курсом НБУ UAH / USD встановленому на 0:00 годин дати фактичної оплати. Коригування ціни продукції в гривні оформляється Коригувальний рахунками і податковими накладними на дату оплати партії продукції.

Поставлена продукція вважається повністю оплаченою, якщо сума фактично здійснених покупцем платежів в гривнях за поставлену партію продукції, перерахована в еквівалент, виражений в доларах США, за офіційним курсом НБУ гривні по відношенню до долара США встановленого на 0:00 годин дати фактичної оплати цієї партії продукції, дорівнює ціні в еквіваленті, вираженому в доларах США, цієї партії продукції, розрахованої з урахуванням доплати / знижок, фактичної ваги і фактичних якісних характеристик цієї партії продукції. (п. 4 додаткової угоди № 1);

внести зміни до пункту 9.2. договору, виклавши його в такій редакції:

9.2. У разі порушення покупцем строків оплати продукції та/або строків відшкодування витрат по оплаті залізничного тарифу, передбачених умовами даного договору або специфікацією до договору, покупець зобов`язаний оплатити постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу за весь період існування заборгованості. Сторони дійшли згоди, що розрахунок пені проводиться за такою формулою:

Пеня за кожний день = (еквівалент суми боргу в доларах США X 2 X ставка НБУ% X кількість днів прострочення X курс долара США встановлений НБУ на день прострочення) / 365 днів / 100%.

У разі, якщо прострочення платежу перевищує один календарний день, то пеня, може бути розрахована за наступною формулою:

Пеня за період = (еквівалент суми боргу в доларах США X 2 X ставка НБУ% X кількість днів прострочення X середній курс долара США за період прострочення) / 365 днів / 100%, де середній курс долара США - це сума всіх значень курсу долара США , встановленого НБУ за кожен день періоду прострочення, поділена на кількість днів прострочки.

За відмову від приймання і / або оплати продукції за цим договором, не відшкодування витрат по оплаті залізничного тарифу покупець зобов`язаний сплатити постачальнику штраф в розмірі 30% від вартості такої продукції (суми залізничного тарифу), при цьому постачальник має право вважати відмовою від приймання продукції не оплату покупцем продукції в установлений термін за підписаною сторонами специфікацією (іншого додатка до договору) і / або термін передбачений цим договором.

Покупець зобов`язаний сплатити штраф у день виникнення обставини несвоєчасного виконання зобов`язання за договором та / або додатків до договору.

Штраф визначається (розраховується) за формулою: Загальна сума боргу (еквівалент в доларах США) розділити на 100% і помножити на 30%.

Сума штрафу, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом доларів США, встановленим НБУ на день здійснення платежу. Постачальник має право стягувати з покупця відсотки за простроченими рахунками в розмірі 3% річних, що розраховуються на суму неоплаченого рахунку за період прострочення. Сторони дійшли згоди, що розрахунок відсотків за простроченими рахунками здійснюється за такою формулою:

3% річних = (сума боргу в еквіваленті долара США X 0,03 X кількість днів прострочення X середній курс долара США за період прострочення) / 365 днів, де середній курс долара США - це сума всіх значень курсу долара США, встановленого НБУ за кожен день періоду прострочення, поділена на кількість днів прострочення. (п. 5 додаткової угоди № 1).

Сторонами підписано специфікації до договору:

- № 56 від 06.12.2018 про поставку товару на суму 3 668 771,04 грн. з ПДВ, умови оплати: 4 календарних дня з моменту поставки (а.с. 34);

- № 57 від 04.12.2018 про поставку товару на суму 37 543 798,08 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 35);

- № 64 від 19.12.2018 про поставку товару на суму 3 652 644,00 грн. з ПДВ, умови оплати: 5 банківських днів з дати поставки (а.с. 36-37);

- № 65 від 01.01.2019 про поставку товару на суму 4 688 057,88 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з моменту поставки (а.с. 38);

- № 66 від 09.01.2019 про поставку товару на суму 6 109 501,68 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 39);

- № 67 від 09.01.2019 про поставку товару на суму 115 947,53 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 40);

- № 68 від 15.01.2019 про поставку товару на суму 4 241 380,32 грн. з ПДВ, умови оплати: 4 календарних дня з моменту поставки (а.с. 41);

- № 69 від 23.01.2019 про поставку товару на суму 1 999 867,67 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 42);

- № 70 від 28.01.2019 про поставку товару на суму 231 895,06 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 43);

- № 72 від 22.02.2019 про поставку товару на суму 6 096 818,88 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 44).

Позивач стверджує, що на виконання умов договору поставив відповідачу товар на загальну суму 27 228 932,06 грн., що складають еквівалент 984 514,60 доларів США, на підтвердження чого надав підписані сторонами та скріплені їх печатками видаткові накладні:

- № 1033 від 25.02.2019 про поставку товару на суму 6 096 818,88 грн. з ПДВ (а.с. 72);

- № 920 від 01.02.2019 про поставку товару на суму 812 611,58 грн. з ПДВ (а.с. 75);

- № 918 від 01.02.2019 про поставку товару на суму 811 173,20 грн. з ПДВ (а.с. 79);

- № 917 від 01.02.2019 про поставку товару на суму 811 173,20 грн. з ПДВ (а.с. 82);

- № 916 від 01.02.2019 про поставку товару на суму 927 055,09 грн. з ПДВ (а.с. 88);

- № 919 від 01.02.2019 про поставку товару на суму 927 055,09 грн. з ПДВ (а.с. 94);

- № 469 від 21.01.2019 про поставку товару на суму 3 967 517,59 грн. з ПДВ (а.с. 98);

- № 490 від 02.01.2019 про поставку товару на суму 199 211,56 грн. з ПДВ (а.с. 123);

- № 491 від 02.01.2019 про поставку товару на суму 445 239,29 грн. з ПДВ (а.с. 127);

- № 477 від 23.01.2019 про поставку товару на суму 807 543,42 грн. з ПДВ (а.с. 129);

- № 476 від 23.01.2019 про поставку товару на суму 1 192 324,24 грн. з ПДВ (а.с. 133);

- № 465 від 28.01.2019 про поставку товару на суму 231 895,06 грн. з ПДВ (а.с. 137);

- № 332 від 10.01.2019 про поставку товару на суму 6 109 501,68 грн. з ПДВ (а.с. 141);

- № 331 від 10.01.2019 про поставку товару на суму 115 947,53 грн. з ПДВ (а.с. 145);

- № 6880 від 26.12.2018 про поставку товару на суму 943 140,97 грн. з ПДВ (а.с. 151);

- № 6879 від 25.12.2018 про поставку товару на суму 1 886 281,96 грн. з ПДВ (а.с. 158);

- № 6881 від 27.12.2018 про поставку товару на суму 944 441,72 грн. з ПДВ (а.с. 163).

Відповідно до п. 5.2. договору оплата продукції здійснюється на умовах, узгоджених сторонами і закріплених відповідних специфікаціях, які є невід`ємною частиною договору.

Відповідно до специфікацій до договору:

- № 56 від 06.12.2018 на суму 3 668 771,04 грн. з ПДВ, умови оплати: 4 календарних дня з моменту поставки (а.с. 34);

- № 57 від 04.12.2018 на суму 37 543 798,08 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 35);

- № 64 від 19.12.2018 на суму 3 652 644,00 грн. з ПДВ, умови оплати: 5 банківських днів з дати поставки (а.с. 36-37);

- № 65 від 01.01.2019 на суму 4 688 057,88 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з моменту поставки (а.с. 38);

- № 66 від 09.01.2019 на суму 6 109 501,68 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 39);

- № 67 від 09.01.2019 на суму 115 947,53 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 40);

- № 68 від 15.01.2019 на суму 4 241 380,32 грн. з ПДВ, умови оплати: 4 календарних дня з моменту поставки (а.с. 41);

- № 69 від 23.01.2019 на суму 1 999 867,67 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 42);

- № 70 від 28.01.2019 на суму 231 895,06 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 43);

- № 72 від 22.02.2019 на суму 6 096 818,88 грн. з ПДВ, умови оплати: 3 календарних дня з дати поставки (а.с. 44).

Однак, як зазначає позивач, відповідач у порушення умов договору за поставлений товар не сплатив, у зв`язку із чим у нього виникла заборгованість у розмірі 984 514,60 доларів США, що за курсом НБУ, встановленим на 14.03.2019 (26,702931 грн. за 1 долар США), складає 26 289 425,43 грн.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України)

За договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст. 265 Господарського кодексу України).

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ч. 1 ст. 655 Цивільного кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Законним платіжним засобом, обов`язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом (ст. 192 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов`язання в іноземній валюті (ст. 524 Цивільного кодексу України).

Грошове зобов`язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом (ч. 1, 2 ст. 533 Цивільного кодексу України).

Доказів оплати поставленого товару вартістю 26 289 425,43 грн. відповідач не надав.

Відповідач подав до суду відзив, в якому зазначив, що відповідно до умов договору, а також погоджених сторонами специфікацій №№ 56, 57, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 72 до договору, позивач у період січень-лютий 2019 року поставив ПАТ ДМК товар на загальну сума, що еквівалентна 984 514,60 доларів США. Однак відповідач не має можливості оплатити поставлену продукцію у зв`язку із накладенням арештів на його рахунки у банківських установах. Таким чином, відповідачем не заперечується факт існування заборгованості за поставлений товар на суму еквівалентну 984 514,60 доларів США, яка виникла у відповідача перед позивачем за договором № 17-0836-02 від 20.10.2017, не заперечується факт поставки товару в обсягах, погоджених специфікаціями до договору, однак в силу постійного блокування рахунків підприємства, фінансових складнощів, обумовлених різноманітними чинниками, такими як невизначеність ситуації на світових ринках сталі, що супроводжується значним зниженням світових цін на готову продукцію, зменшенням попиту на продукцію, що виготовляється, несприятливою кон`юнктурою на ринку збуту продукції, а також іншими чинниками, наразі сплатити заборгованість за договором ПАТ ДМК не має фінансової можливості. Також відповідач зазначив, що ним перевірено обґрунтованість та правильність нарахованих позивачем 35 439 919,54 грн., в тому числі: 26 289 425,43 грн. основного боргу за договором, 97 205,11 грн. - 3 % річних; 1 166 461,38 грн. - пені; 7 886 827,62 грн. - штрафу. Нарахування зазначених сум здійснено позивачем у відповідності до умов укладеного між сторонами договору та додаткових угод до нього, діючого законодавства України. Арифметичних помилок в розрахунку основного боргу, пені, штрафу, 3 % річних відповідачем не виявлено. Просив відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

З огляду на викладене, позовні вимоги щодо стягнення основного боргу у розмірі 26 289 425,43 грн. є правомірними та підлягають задоволенню.

Позивач нарахував та просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 1 166 461,38 грн. за період з 30.12.2018 по 13.03.2019 та штраф у розмірі 7 886 827,62 грн.

Виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разi порушення зобов`язання настають правовi наслiдки, встановленi договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або iнше майно, якi боржник повинен передати кредиторовi у разi порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у вiдсотках вiд суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (ч.ч.4, 6 ст. 231 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» , платники грошових коштiв сплачують на користь одержувачiв цих коштiв за прострочку платежу пеню в розмiрi, що встановлюється за згодою сторiн. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано (ч.6 ст.232 Господарського Кодексу України).

Відповідно до п. 9.2. договору в редакції додаткової угоди № 1 від 02.04.2018 у разі порушення покупцем строків оплати продукції та/або строків відшкодування витрат по оплаті залізничного тарифу, передбачених умовами даного договору або специфікацією до договору, покупець зобов`язаний оплатити постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу за весь період існування заборгованості. Сторони дійшли згоди, що розрахунок пені проводиться за такою формулою:

Пеня за кожний день = (еквівалент суми боргу в доларах США X 2 X ставка НБУ% X кількість днів прострочення X курс долара США встановлений НБУ на день прострочення) / 365 днів / 100%.

У разі, якщо прострочення платежу перевищує один календарний день, то пеня, може бути розрахована за наступною формулою:

Пеня за період = (еквівалент суми боргу в доларах США X 2 X ставка НБУ% X кількість днів прострочення X середній курс долара США за період прострочення) / 365 днів / 100%, де середній курс долара США - це сума всіх значень курсу долара США , встановленого НБУ за кожен день періоду прострочення, поділена на кількість днів прострочки.

За відмову від приймання і / або оплати продукції за цим договором, не відшкодування витрат по оплаті залізничного тарифу покупець зобов`язаний сплатити постачальнику штраф в розмірі 30% від вартості такої продукції (суми залізничного тарифу), при цьому постачальник має право вважати відмовою від приймання продукції не оплату покупцем продукції в установлений термін за підписаною сторонами специфікації (іншого додатка до договору) і / або термін передбачений цим договором.

Покупець зобов`язаний сплатити штраф у день виникнення обставини несвоєчасного виконання зобов`язання за договором та / або додатків до договору.

Штраф визначається (розраховується) за формулою: Загальна сума боргу (еквівалент в доларах США) розділити на 100% і помножити на 30%.

Сума штрафу, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом доларів США, встановленим НБУ на день здійснення платежу. Постачальник має право стягувати з покупця відсотки але простроченим рахунками в розмірі

3% річних, що розраховуються на суму неоплаченого рахунку за період прострочення. Сторони дійшли згоди, що росте відсотків за простроченими рахунками проводиться за такою формулою:

3% річних = (сума боргу в еквіваленті долара США X 0,03 X кількість днів прострочення X середній курс долара США за період прострочення) / 365 днів, де середній курс долара США - це сума всіх значень курсу долара США, встановленого НБУ за кожен день періоду прострочення, поділена на кількість днів прострочення.

Виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» , платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочу платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано (ч.6 ст.232 Господарського Кодексу України).

Також позивач нарахував та просить стягнути з відповідача 3 % річних у розмірі 97 205,11 грн. за період з 30.12.2018 по 13.03.2019.

Відповідно до ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплату боргу з урахуванням процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Судом здійснено перевірку розрахунку позивача та встановлено, що він виконаний правильно.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що має місце прострочення виконання зобов`язання є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача 35 439 919,54 грн., з яких: 26 289 425,43 грн. - основна заборгованість, 97 205,11 грн. - 3% річних, 1 166 461,38 грн. - пеня, 7 886 827,62 грн. - штраф.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ст. 4 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2019 року становить 1 921,00 грн.

При зверненні з позовом до суду позивач сплатив судовий збір в розмірі 544 575,00 грн. згідно з платіжним дорученням № 389 від 20.03.2019, замість 531 598,79 грн. Таким чином, при зверненні з позовом до суду позивач надмірно сплатив судовий збір в розмірі 12 976,21грн.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Відповідне клопотання позивачем до суду подано не було. Тому суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що надмірно сплачений судовий збір в розмірі 12 976,21 грн. підлягає поверненню позивачу з державного бюджету України, для чого позивачу необхідно звернутися до суду з відповідним клопотанням.

Згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 531 598,79 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Дніпропетровський металургійний комбінат" (51925, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Соборна, буд. 18-Б, ідентифікаційний код 05393043) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптимал Трейд" (03038, м. Київ, вул. Миколи Грінченка, буд. 4, ідентифікаційний код 41583742) 35439919,54 грн. , з яких: 26 289 425,43 грн. - основна заборгованість, 97 205,11 грн. - 3% річних, 1 166 461,38 грн. - пеня, 7 886 827,62 грн. - штраф, а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 531598,79 грн., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Повний текст рішення складено та підписано 20.05.2019

Суддя І.В. Мілєва

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено22.05.2019
Номер документу81843007
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 35 439 919,54 грн

Судовий реєстр по справі —904/1137/19

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Судовий наказ від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Рішення від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні