Ухвала
від 20.05.2019 по справі 902/380/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

м. Вінниця

"20" травня 2019 р. Cправа № 902/380/19

Суддя Господарського суду Вінницької області Міліціанов Р.В., розглянувши матеріали

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд", вул. Волошкова, 51 А, м. Вінниця, 21034, код 34886897

до : Ладижинського дитячого будинку-інтернату, вул. Степова, 1А, с. Заозерне, Тульчинський р-н, Вінницька обл., 23664, код 21722269

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору

В С Т А Н О В И В :

13.05.2019 року до Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява № 118 від 10.05.2019 року Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд" до Ладижинського дитячого будинку-інтернату про визнання незаконним та скасування рішення тендерного комітету Ладижинського дитячого будинку-інтернату щодо визначення переможцем Фізичної особи-підприємця Драч Юлії Сергіївни під час проведення торгів при закупівлі предмету "Молоко та вершки", оформлене протоколом від 22.02.2019 року № 72, та визнання недійсним Договору, укладеного 29.03.2019 року № 42, про закупівлю товарів за державні кошти.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, виходячи з наступного.

З поданих матеріалів вбачається, що позивач вважає необхідним залучити до розгляду справи в якості третьої особи без самостійних вимог Фізичну особу-підприємця Драч Юлію Сергіївну.

Згідно зі ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі, на чиїй стороні підлягає залученню вказана третя особа.

Однак, матеріали позовної заяви не містять належного обґрунтування необхідності залучення ФОП Драч Ю.С. в якості третьої особи без самостійних вимог, та на чиїй стороні підлягає залученню вказана третя особа.

Крім того, положеннями ст.ст. 162, 164, 172 ГПК визначено вимоги щодо форми та змісту позовної заяви.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів.

За приписами ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

При цьому, вказані правові норми не ставлять обов`язок позивача направити відповідачу копії доданих до позовної заяви документів в залежність від того чи є у відповідача в наявності ці документи, а містять імперативну норму щодо обов`язковості надіслання сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 р. (із змінами), підтвердженням надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

З аналізу наведених вище норм в сукупності вбачається, що належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладення в поштовий конверт з переліком документів, що додані до позовної заяви, та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

В той же час, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд", в порушення вказаних вимог ст. 164 ГПК України, не містить належних відомостей про надіслання додатків до позовної заяви відповідачу та третій особі.

Так, у доданих до позовної заяви описах вкладення у цінні листи в розділі "Найменування предметів" вказано позовну заяву з додатками до позовної заяви № 1, 4-15 та в розділі "Кількість предметів" - 89.

Враховуючи відсутність відомостей про те, які саме додатки до позовної заяви були надіслані відповідачу та третій особі, надані позивачем описи вкладання не можна вважати належними доказами, які підтверджують відправлення доданих до позовної заяви документів.

Приписами п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі , або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Положеннями Закону України "Про судовий збір", зокрема, встановлено порядок сплати та розміри ставок судового збору за звернення до господарського суду з позовною заявою.

Згідно ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру судовий збір сплачується у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2019 року встановлено на рівні 1 921,00 грн.

Позивач в позовній заяві просить:

1) визнати незаконним та скасувати рішення тендерного комітету Ладижинського дитячого будинку-інтернату щодо визначення переможцем Фізичної особи-підприємця Драч Юлії Сергіївни під час проведення торгів при закупівлі предмету "Молоко та вершки", оформлене протоколом від 22.02.2019 року № 72;

2) визнати недійсним Договір, укладений 29.03.2019 року № 42, про закупівлю товарів за державні кошти.

Таким чином, у позовній заяві об`єднано дві вимоги немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (абзац 2 ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір").

Оскільки позивачем заявлено загалом дві вимоги немайнового характеру, він мав сплатити судовий збір у розмірі 3 842,00 грн. (1 921,00 х 2), натомість до позовної заяви № 118 від 10.05.2019 року долучено платіжне доручення № 872 від 08.04.2019 року на суму 1 921,00 грн.

Доказів оплати судового збору в сумі 1 921,00 грн. матеріали позовної заяви не містять.

Таким чином, недоплачена сума судового збору складає 1 921,00 грн. (ставка судового збору за вимогу немайнового характеру), а отже, позивачем при зверненні з даною позовною заявою не надано доказів сплати судового збору в порядку , встановленому чинним законодавством.

В силу положень ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 91 ГПК України встановлено, що письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини справи, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії. При цьому, така відмітка проставляється на кожному аркуші засвідченої копії документа.

Як вбачається із додатків до позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд", в якості доказів позивачем додано, зокрема копії документів (додатки 2, 3, 8, 9, 16-19), які не є доказами в розумінні вказаних вище норм, оскільки не засвідчені у визначеному порядку.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З урахуванням встановлених недоліків, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд" без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків.

Зазначені судом недоліки необхідно усунути шляхом надання:

- належного обґрунтування необхідності залучення ФОП Драч Ю.С. в якості третьої особи без самостійних вимог, та на чиїй стороні підлягає залученню вказана третя особа;

- оригіналів описів вкладення до цінних листів на підтвердження направлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви та конкретного переліку усіх доданих до неї документів;

- належних доказів, що підтверджують сплату судового збору в розмірі 1 921,00 грн.;

- належним чином засвідчених копій документів, доданих до позовної заяви (додатки 2, 3, 8, 9, 16-19).

Суд звертає увагу позивача на те, що за умовами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінпродтрейд" до Ладижинського дитячого будинку-інтернату про визнання незаконним та скасування рішення тендерного комітету Ладижинського дитячого будинку-інтернату щодо визначення переможцем Фізичної особи-підприємця Драч Юлії Сергіївни під час проведення торгів при закупівлі предмету "Молоко та вершки", оформлене протоколом від 22.02.2019 року № 72, та визнання недійсним Договору, укладеного 29.03.2019 року № 42, про закупівлю товарів за державні кошти - залишити без руху.

2. Встановити ТОВ "Вінпродтрейд" строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити ТОВ "Вінпродтрейд" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання суду:

- належного обгрунтування необхідності залучення ФОП Драч Ю.С. в якості третьої особи без самостійних вимог, та на чиїй стороні підлягає залученню вказана третя особа;

- оригіналів описів вкладення до цінних листів на підтвердження направлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви та конкретного переліку усіх доданих документів;

- належних доказів, що підтверджують сплату судового збору в розмірі 1 921,00 грн.;

- належним чином засвідчених копій документів, доданих до позовної заяви (додатки 2, 3, 8, 9, 16-19).

4. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 ГПК України.

5. Примірник ухвали надіслати сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 20.05.2019 року.

Суддя Міліціанов Р.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Волошкова, 51 А, м. Вінниця, 21034)

3 - відповідачу ( вул. Степова, 1А, с. Заозерне, Тульчинський р-н , Вінницька обл . , 23664)

4 - адвокату Петрук Л.І. ( АДРЕСА_4)

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81845295
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —902/380/19

Ухвала від 05.06.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні