Ухвала
від 21.05.2019 по справі 592/7768/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/7768/19

Провадження № 1-кс/592/4240/19

УХВАЛА

про дозвіл на обшук

21 травня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого слідчого відділу Сумського ВП ГУ НП України в Сумській області ОСОБА_3 , розглянув клопотання сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Санавто» (код: 34013012), за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019201010000096 від 15.04.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку учасника судового провадження слідчого ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своє клопотання обґрунтовує тим, що слідчим відділом Сумського ВП ГУНП в Сумській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 42019201010000096 від 15.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, за фактом здійснення приватними перевізниками ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» перевезення пасажирів із використанням підроблених документів.

У ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» здійснюють перевезення пасажирів незаконно, а саме не маючи відповідних документів дозвільного характеру та складають недостовірні документи, щодо здійснення нерегулярних перевезень пасажирів, хоча фактично перевізники здійснюють перевезення пасажирів за регулярним маршрутом, маскуючись під перевезення пасажирів для власних потреб.

ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» є суб`єктами господарювання, які надають інформаційно-диспетчерські послуги автомобільним перевізникам, що здійснюють перевезення пасажирів.

Згідно Закону «України «Про автомобільний транспорт» забезпечення організації пасажирських перевезень на міжнародних та міжобласних маршрутах загального користування, а також визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування покладено на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту (Міністерство інфраструктури України). Проте повноваження та функції замовника перевезень протиправно взяли на себе вищевказані інформаційно-диспетчерські служби, які за певну плату надають інформаційні послуги перевізникам.

Протиправна діяльність «нелегальних» перевізників здійснюється за наступною схемою:

1. Інформаційні центри «компаній» по телефонам збирають замовлення пасажирів, надають пасажирам інформацію про вартість квитка, місце та час відправлення перевізників. Номера телефонів разом з розкладом руху заздалегідь повідомляються за допомогою всіх видів реклами.

2. Пасажири в місці відправлення сідають до транспортного засобу перевізника, як до регулярного міжобласного перевізника. Кошти сплачують за проїзд безпосередньо водію. Квитка не отримують.

3. Водій транспортного засобу, як звичайний регулярний перевізник здійснює нелегальний оборотний рейс (Суми-Київ/Київ-Суми).

На кінцевій зупинці завдяки інформаційному центру отримує нових пасажирів, яких везе в зворотному напрямку.

Автомобільні перевізники, зазвичай оформляють документи, які необхідні для здійснення нерегулярних перевезень пасажирів.

Згідно розділу «нерегулярні перевезення» Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2007 р, № 1184), до нерегулярних перевезень належать туристично-екскурсійні, весільні та святкові, ритуальні, одноразові перевезення до місць відпочинку, які виконуються на замовлення юридичної або фізичної особи шляхом укладення з перевізником письмово договору про замовлення транспортного засобу.

Фактично ж місце в автобусі на певний час відправлення в одній з інформаційно-диспетчерських служб по телефону замовляють самі пасажири, кожен з яких перед початком поїздки здійснює оплату вартості проїзду водієві, хоча це заборонено пунктом 53 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. Крім того, згідно цього ж пункту, здійснення перевезень одним перевізником або одним транспортним засобом за одним: маршрутом, або між тими самими пунктами більш як два рази на тиждень заборонено.

Згідно статті 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» при здійсненні нерегулярних пасажирських перевезень у водія в обов`язковому порядку повинні бути, серед інших документів, договір із замовником транспортних послуг та документ, що засвідчує оплату транспортних послуг. Під час здійснення державного контролю зазначені документи водії пред`являють, але вони фіктивні, адже фактично плата стягується з кожного пасажира окремо. Про те, в договорі та документі, що засвідчує оплату транспортних послуг вказується, що сплата по маршруту здійснена однією фізичною чи юридичною особою, а не кожним пасажиром окремо.

Також у ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» з деякими фізичними особами-підприємцями укладені договори на надання інформаційних послуг, а саме, працівники ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» надають інформаційні послуги між ФОП та пасажирами, які панують поїздки. Відповідно до вказаного договору ФОП здійснюють оплату в сумі 600 гривень на місяць. Неофіційно керівництво ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» з кожного автомобіля, який перебував у рейсі отримує готівкові кошти за відповідним розрахунком а саме: до 3500 грн. 0 грн; 3500-4000 грн. 100 грн., з 4000 грн. і більше - 10 %. Кожен підприємець раз у два тижні повинен здійснити розрахунок за проведені рейси та повинен надати до офісу зазначених ТОВ частину готівкових коштів. На даний час керівництво ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс» поставило умови, якщо фізична особа-підприємець хоче здійснювати перевезення за маршрутом Суми Київ, Суми - Дніпро, Суми Одеса, то вказаний підприємець повинен придбати автомобіль для вказаних перевезень та перед початком здійснення діяльності надати 5000 $ США для безперешкодного здійснення перевезень та укладання договору надання інформаційних послуг. А також за кожен виїзд на рейс підприємець повинен надати 200 гривень. Фактичне призначення даних коштів невідоме.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, а саме документів, на підставі яких фізичними особами-підприємцями здійснюються пасажирські перевезення від імені ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс», дозвільних документів, щодо здійснення пасажирських перевезень, а також бухгалтерської документації щодо сплачених фізичними особами-підприємцями коштів до ТОВ «Еліт-Експрес», ТОВ «Санавто», ТОВ «Інформлюкс», у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні ТОВ «Санавто» з метою відшукання та вилучення: документів, на підставі яких фізичними особами-підприємцями здійснюються пасажирські перевезення від імені ТОВ «Санавто»; договорів щодо надання послуг з перевезення пасажирів; договорів про надання інформаційних послуг. укладені з фізичними особами-підприємцями, які здійснюються пасажирські перевезення від імені ТОВ «Санавто»; дозвільних документів, щодо здійснення пасажирських перевезень, а саме: лізензії на здійснення пасажирських перевезень, дозволів на перевезення пасажирів на міжобласних автобусних маршрутах загального користування; документів, в яких міститься інформація щодо надходжень коштів до ТОВ «Санавто», сплачених фізичними особами-підприємцями, які здійснюються пасажирські перевезення, із зазначенням суми та призначення нарахування; документів, в яких міститься інформація щодо фактичної кількості виїздів та кількості пасажирів, здійснених кожною фізичною особою-підприємцем, які надають послуги з пасажирських перевезень від імені ТОВ «Санавто».

Відшукуванні речі і документи мають суттєве значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються у ході досудового розслідування.

У ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Санавто» зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна нежитлове приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності ФОП ОСОБА_4 .

Враховуючи вищевикладене, для відшукування, збереження і вилучення вищезазначених речей та документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, та які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Санавто» (код: 34013012), за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив надати дозвіл на обшук в приміщенні за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Санавто» (код: 34013012), за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52.

Вислухавши думку слідчого, перевіривши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні документи мають значення для досудового розслідування; відшукуванні документи можуть знаходитись у зазначеному в клопотанні приміщенні за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52, та за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, які мають значення для досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.233, 234 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Надати дозвіл на проведення обшуку приміщення за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Санавто» (код: 34013012), за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52.

2. Мотиви надання дозволу на обшук - у зв`язку з неможливістю в будь-який інший спосіб підтвердити вищевикладені обставини або їх остаточно спростувати, з метою не допущення подальшого безпідставного кримінального переслідування посадових осіб ТОВ «Санавто».

3. Обшук проводиться з метою відшукання та вилучення: документів, на підставі яких фізичними особами-підприємцями здійснюються пасажирські перевезення від імені ТОВ «Санавто»; договорів щодо надання послуг з перевезення пасажирів; договорів про надання інформаційних послуг. укладені з фізичними особами-підприємцями, які здійснюються пасажирські перевезення від імені ТОВ «Санавто»; дозвільних документів, щодо здійснення пасажирських перевезень, а саме: лізензії на здійснення пасажирських перевезень, дозволів на перевезення пасажирів на міжобласних автобусних маршрутах загального користування; документів, в яких міститься інформація щодо надходжень коштів до ТОВ «Санавто», сплачених фізичними особами-підприємцями, які здійснюються пасажирські перевезення, із зазначенням суми та призначення нарахування; документів, в яких міститься інформація щодо фактичної кількості виїздів та кількості пасажирів, здійснених кожною фізичною особою-підприємцем, які надають послуги з пасажирських перевезень від імені ТОВ «Санавто».

4. Строк дії ухвали - тридцять днів з дня постановлення ухвали.

Проведення обшуку доручити слідчим з групи слідчих Сумського ВП ГУ НП України в Сумській області по даному кримінальному провадженню: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81866486
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Санавто» (код: 34013012), за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 52, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019201010000096 від 15.04.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Судовий реєстр по справі —592/7768/19

Ухвала від 21.05.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Князєв В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні