Ухвала
від 14.05.2019 по справі 201/5430/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5430/19

Провадження № 1-кс/201/3007/2019

УХВАЛА

14 травня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про залучення експерта та проведення експертного дослідження,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий зОВС п`ятогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням в кримінальному провадження №32019041670000016, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 11.04.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, У провадженні 5-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження, зареєстроване в ЄРДР за № 32019041670000016 від 11.04.2019 року за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено службові особи ТОВ «Укрбудремонттехнологія» (код 36365576) яке перебуває на податковому обліку ДПІ у Центральному районі м. Дніпро ГУ ДФС у Дніпропетровській області, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Князя Володимира Великого, буд. 22, офіс 45., при здійсненні фінансово-господарської діяльності з ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162) у період 2018 року, діючи умисно з метою мінімізації власних податкових зобов`язань, шляхом проведення безтоварних операцій, безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ, у зв`язку з чим в порушення п.п. 139.1.9, п.п.201.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. навмисно ухилились від сплати податку на додану вартість, за вищевказаний період, на суму 2 906 279 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

ТОВ «Укрбудремонттехнологія» (код 36365576) перебуває на обліку ГУ ДФС у Днiпропетровськiй області, зареєстроване за адресою: м. Дніпро, вул. Князя Володимира Великого, буд. 22, офіс 45. Основний вид діяльності - будiвництво житлових i нежитлових будівель.

ТОВ «Укрбудремонттехнологія» (код 36365576) у 2018 році отримано бюджетні кошти на виконання будівельних робіт закладів охорони здоров`я, будівельних робіт та поточного ремонту, водопровідних та санітарно-технічних робіт.

Основними розпорядниками коштів являються є - Департамент капітального будівництва Запорізької ОДА, Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА.

Після перемоги конкурсів з проведення тендерних торгів схема роботи вказаного підприємства полягає у тому, що державні грошові кошти з використанням послуг «конвертаційних центрів» обготівковуються та у подальшому на них здійснюється придбання продукції (послуг) за цінами нижчими, ніж зазначені в тендерних угодах, або такі кошти привласнюються, розподіляються та легалізуються учасниками оборудки.

Так за період 2018 року підприємство ТОВ «Укрбудремонттехнологія» згідно єдиного реєстру податкових накладних та додатків № 5 до декларацій з ПДВ АІС податковий блок ДФС України, здійснило нібито придбання ТМЦ (робіт, послуг) - перерахувало отримані бюджетні кошти на рахунки СГД з ознаками «фіктивності», а саме: - ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162) керівник та засновник ОСОБА_4 , ( НОМЕР_1 ), загальна сума фінансово-господарських операцій складає 2 906 279,7 грн. ПДВ - послуги монтажу та обладнання, послуги вантажних перевезень, отримання труб, металоконструкцій та систем аерації.

Згідно інформаційних баз даних ДФС України ОСОБА_4 є засновником, директором та головним бухгалтером в одній особі на підприємствах ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162), ТОВ «Мізорвіт» (код 42380377), ТОВ «Реграм» (код 41959958), ТОВ «Токада» (код 41677437), ТОВ «Ламі» (код 41176104), ТОВ «Бад Детальсервіс» (код 30335305),

Допитана по кримінальному провадженню в якості свідка ОСОБА_4 показала що здійснила реєстрацію (перереєстрацію) на своє ім`я ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162), ТОВ «Ламі» (код 41176104) за грошову винагороду, без мети ведення підприємницької діяльності передбаченою статутами вищевказаних підприємств, з метою надання можливості третім особам здійснювати прикриття незаконної діяльності вищевказаних підприємств.

Згідно дослідження аудиторської фірми ТОВ АФ «Аудит Дніпроконсульт» за № 1/04 від 01.04.2019 встановлено ймовірні збитки, нанесені державі службовими особами ТОВ «Укрбудремонттехнологія» у вигляді несплати податку на додану вартість по взаємовідносинах з ТОВ «Скай Трейд 18» у сумі 2 906 279,7 грн.

Дослідженням баз АС «Податковий блок» та наданих свідчень відносно вищеперелічених підприємств, встановлено, що невстановленими особами створені підприємства які не мають умов для досягнення результатів відповідної підприємницької та економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, оборотних коштів, виробничих потужностей, складських приміщень, транспортних засобів, а також мають ознаки «фіктивності» згідно ст.. 55-1 Господарського Кодексу України, а саме: «зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та впроваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні.

Також під час проведення досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді від 06.05.2019 Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська 13.05.2019 в Департаменті адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради вилучено реєстраційні справи ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162), ТОВ «Ламі» (код 41176104) в яких знаходяться документи підписані від імені ОСОБА_4 .

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність у спеціальних знаннях для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, у зв`язку з чим, у даному кримінальному провадженні необхідно провести судово-почеркознавчу експертизу, з метою дослідження у вилучених реєстраційних документах, достовірності підписів виконаних від імені ОСОБА_4 .

Статтею 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права .

Статтею 243 КПК України передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Статтею 244 КПК України передбачено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

2. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

3. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

4. Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог частини другої цієї статті, повертає його особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу.

5. Під час розгляду клопотання слідчий суддя має право за клопотанням учасників розгляду або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення клопотання.

6. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

7. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

8. При задоволенні клопотання про залучення експерта слідчий суддя у разі необхідності має право за клопотанням особи, яка звернулася з клопотанням про залучення експерта, вирішити питання про отримання зразків для експертизи відповідно до положеньстатті 245цього Кодексу.

9. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Дослідивши клопотання та надані докази суд приходить до висновку про те, що клопотання подано з додержанням вимог частини другої статті 244 КПК України, та особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, довела, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Таким чином клопотання слідчого підлягає задоволенню

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 242- 244 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити судово-почеркознавчу експертизу у кримінальному провадженні № 32019041670000016 від 11.04.2019 року,

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Ким виконані підписи та написи від імені ОСОБА_4 в реєстраційних документах ТОВ «Скай Трейд 18» (код 41967162), вилучених в Департаменті адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради зокрема:

Статут Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Скай Трейд 18» (ЄДРПОУ 41967162) (нова редакція) затверджений протоколом № 1 Загальних сборів учасників від 15 травня 2018р., на 15 арк,;

Договір купівлі продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Скай Трейд 18» від 15.05.2018 року на 2 арк.;

Опис документів що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії « Внесення змін до відомостей про юридичну особу що не пов`язані зі змінами в установчих документах» реєстраційний номер справи 1-224-084504-83 код 238949630947 від 12.03.19 на 1 арк.;

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 11.03.2019 на 4 арк.;

Акт приймання передачі частки у статутному капіталі товариства з обмеженною відповідальністю «Скай Трейд 18» від 11.03.2019 року на 1 арк.;

Договір купівлі продажу частки в статутному капіталі Товариства з Обмеженою відповідальністю «Скай Трейд 18» № 11-03/19 (код ЄДРПОУ 41967162) від 11.03.2019 року на 2 арк.;

Опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» реєстраційний номер справи 1_224_084504_83 код: 120141350424 від 14.12.2018 на 1 арк.;

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 14.12.2018 на 2 арк.;

Рішення власника Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Скай Трейд 18» № 14-12/18 код ЄДРПОУ 41967162 від 14.12.2018 на 1 арк. ОСОБА_4 чи іншими особами?

- Ким виконані підписи та написи від імені ОСОБА_4 в реєстраційних документах ТОВ «Ламі» (код 41176104) вилучених в Департаменті адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради зокрема:

опису, документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» реєстраційний номер справи 1_232_004317_53 код 62743266313 від 17.05.18 на 1 арк,;

Заяві про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 16.05.18 на 7 арк.;

Статут Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Ламі» (ідентифікаційний код 41176104) (нова редакція) затверджений протоколом Загальних зборів учасників № 02/18 від 15.05.2018 року на 20 арк,;

Договір купівлі продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Ламі» від 15 травня 2018 року на 2 арк., ОСОБА_4 чи іншими особами?

Для дослідження експерту направити умовно-вільні зразки почерку та підписів ОСОБА_4 , які містяться в процесуальних документах:

- протокол допиту в якості свідка ОСОБА_4 від 22.04.2019 на 6 арк. Окремо.

Для дослідження експерту направити експериментальні зразки почерків та підписів ОСОБА_4 , які містяться в процесуальних документах:

- постанова про відібрання зразків для проведення експертизи від 22.04.2019 на 1-му арк. окремо;

- протокол отримання зразків для експертизи від 22.04.2019 на 1-му арк. окремо;

- зразки почерку та підпису ОСОБА_4 на 8-и арк. окремо.

Проведення судово-почеркознавчої експертизи прошу доручити експертам Кропивницького відділення Київського НДІ судових експертиз Міністерства юстиції України.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 30 днів з моменту її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —201/5430/19

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні