Ухвала
від 22.05.2019 по справі 927/407/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

22 травня 2019 року м. ЧернігівСправа № 927/407/19

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Лавриненко Л.М., перевіривши матеріали позовної заяви №49-1034-19 від 16.05.2019

За позовом: Заступника керівника Менської місцевої прокуратури

вул. Чернігівський шлях,9, м. Мена, Чернігівська область, 15600

В інтересах держави в особі:

Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області

вул. Єлецька,11/2, м. Чернігів, 14000

До відповідача-1: Відділу освіти Городнянської міської ради

вул. Троїцька,13, м. Городня, Чернігівська область, 15100

Відповідача-2: Фізичної особи-підприємця Олійник Антоніни Степанівни

АДРЕСА_2

Про визнання договору недійсним

ВСТАНОВИВ:

Заступником керівника Менської місцевої прокуратури подано позов в інтересах держави в особі: Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області до відповідачів: 1) Відділу освіти Городнянської міської ради, 2) Фізичної особи-підприємця Олійник Антоніни Степанівни, про визнання недійсним договору №1 на постачання продуктів харчування від 16.01.2019.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор посилається на те, що проведення закупівлі без своєчасного опублікування відповідного плану на веб-сайті Уповноваженого органу та не зазначення конкретного предмета закупівлі, його кількості, вартості за одиницю та якісних характеристик в оголошенні про проведення закупівлі та в оспорюваному договорі №1 на постачання продуктів харчування від 16.01.2019, свідчить про недотримання принципів закупівлі, визначених ст. 3 Закону України "Про публічні закупівлі", зокрема, відкритості та прозорості закупівель.

Відповідно до ч.3 ст.4 Господарського процесуального кодексу України, до господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. До таких осіб процесуальний закон відносить прокурора та визначає підстави участі цієї особи у господарській справі.

Відповідно до ч.3,4 ст.53 Господарського процесуального кодексу України, у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами. Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу.

У разі відкриття провадження за позовною заявою особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб (крім прокурора), особа, в чиїх інтересах подано позов, набуває статусу позивача. У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі набуває статусу позивача.

Відповідно до приписів ст. 45 Господарського процесуального кодексу України, сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Частиною 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що юридичні особи та фізичні особи підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України визначено перелік справ, що відносяться до юрисдикції господарських судів.

З аналізу ст.4,20,45 Господарського процесуального кодексу України слідує, що господарські суди розглядають справи, коли склад учасників справи відповідає положенням ст.4 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, коли позивач є юридичною особою або фізичною особою.

З поданої заступником керівника Менської місцевої прокуратури позовної заяви №49-1034-19 від 16.05.2019 вбачається, що прокурором подано позов в інтересах держави в особі: Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області.

Згідно з приписами положення про Державну аудиторську службу України, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України №43 від 03.02.2016, Державна аудиторська служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України та який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю.

Держаудитслужба відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль за цільовим, ефективним використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів; досягненням економії бюджетних коштів і результативності в діяльності розпорядників бюджетних коштів; дотриманням законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу щодо державного і місцевих бюджетів; дотриманням законодавства про закупівлі; усуненням виявлених недоліків і порушень (підпункт 4 пункту 4 Положення про Державну аудиторську службу України).

Пунктом 15 Положення про Державну аудиторську службу України також передбачено, що Держаудитслужба є юридичною особою публічного права, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Казначейства.

Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України Про утворення міжрегіональних територіальних органів Державної аудиторської служби №266 від 06.04.2016, утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної аудиторської служби, у тому числі, Північний офіс Держаудитслужби.

Згідно з п. 1 Положення про Північний офіс Держаудитслужби, затвердженого наказом Держаудитслужби №23 від 02.06.2016, Північний офіс Держаудитслужби підпорядковується Держаудитслужбі та є її міжрегіональним територіальним органом. У складі Офісу утворюються як структурні підрозділи управління у Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Чернігівській областях.

У відповідності до положення про Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області, затвердженого наказом Північного офісу Держаудитслужби №18 від 20.10.2016, Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області є структурним підрозділом Північного офісу Держаудитслужби та не має статусу юридичної особи.

Оскільки керівником Менської місцевої прокуратури визначено як позивача у спірних правовідносинах Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області, яке не має статусу юридичної особи та відповідно не може бути позивачем у господарському процесі, суд доходить висновку, що за суб`єктним складом така позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Згідно з п.1 ч.1 ст.175 Господарського процесуального кодексу України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Частиною 6 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Суд роз?яснює прокурору, що залежно від визначення суб`єктного складу учасників справи, а саме позивача, в інтересах якого буде подано позов, дана заява може бути підвідомча як господарському, так і загальному суду.

Відповідно до ч.3,4 ст.175 Господарського процесуального кодексу України, про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу. До ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали.

Керуючись п.1 ч.1 ст.175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовною заявою №49-1034-19 від 16.05.2019 заступника керівника Менської місцевої прокуратури (вул. Чернігівський шлях,9, м. Мена, Чернігівська область, 15600; код ЄДРПОУ 02910114) в інтересах держави в особі: Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області (вул. Єлецька,11/2, м. Чернігів, 14000; код ЄДРПОУ 40919597) до відповідача-1: Відділу освіти Городнянської міської ради (вул. Троїцька,13, м. Городня, Чернігівська область, 15100; код ЄДРПОУ 42050022), відповідача-2: Фізичної особи-підприємця Олійник Антоніни Степанівни ( АДРЕСА_2 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) про визнання договору недійсним.

2. Позовні матеріали повернути заступнику керівника Менської місцевої прокуратури.

Додаток: на 36 арк.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

4. Ухвала складена та підписана 22.05.2019.

Ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання в порядку ст.256 Господарського процесуального кодексу України та підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

До відома сторін:

- адреса Господарського суду Чернігівської області: проспект Миру, 20, м. Чернігів, Україна;

- засоби зв`язку контактні телефони: 672-847; 676-311, факс 774-462; електронна адреса Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua.

Суддя Л. М. Лавриненко

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено22.05.2019
Номер документу81880140
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —927/407/19

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні