Ухвала
від 22.05.2019 по справі 210/3864/15-к
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3864/15-к

Провадження № 1-кп/210/30/19

"22" травня 2019 р. м. Кривий Ріг

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014040000000060 відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Сальниця Хмельницького району Вінницької області, громадянина України, українця, одруженого, непрацюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше несудимого,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області знаходиться кримінальне провадження №12014040000000060 за обвинуваченням ОСОБА_5 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України.

У даному кримінальному провадженні ОСОБА_5 обвинувачується у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб, яке вчинене ним 11.11.2008 року, та його умисні дії кваліфіковані за ч.3 ст.286 КК України.

Захисник обвинуваченого - адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні 22.05.2019 у зв`язку зі зміною прокурора повторно оголосив клопотання (з яким звертався раніше) про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, так як ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України на підставі ст.49 КК України. У зв`язку з чим, просив звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження з цих підстав.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтвердив встановлені органом досудового розслідування обставини, за яких він вчинив дане кримінальне правопорушення та вину визнав частково. Клопотання свого захисника про звільнення його від кримінальної відповідальності підтримав та просив його задовольнити, а кримінальне провадження закрити.

Потерпілий ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснив суду, що оскільки закон України передбачає таке звільнення, він не заперечує щодо задоволення клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Прокурор у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 на підставі ст.49 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.286 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності для притягнення до кримінальної відповідальності.

Потерпіла ОСОБА_7 та її представник адвокат ОСОБА_8 у судове засідання не з`явились, були повідомлені належним чином про дату та час розгляду справи. Через канцелярію суду 21.05.2019 року подали заяви про розгляд даної кримінального провадження відносно ОСОБА_5 за їх відсутністю та проти задоволення клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України, не заперечують.

Заслухавши клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 , вислухавши думку потерпілого, дослідивши матеріали кримінального провадження, роз`яснивши обвинуваченому ОСОБА_5 правові наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та його право заперечувати проти закриття справи з цих підстав, при цьому, останній не заперечував проти звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно нього з вказаних підстав, вислухавши думку прокурора, яка підтримала клопотання, посилаючись на те, що з дня події минули строки притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України, суд приходить до наступного.

Згідно з положеннями п.1 ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до вимог ст.49 КК України, матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених законом строків давності та відсутність обставин, що порушують перебіг строків давності.

Крім того, особу може бути звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності також за наявності поряд з цим процесуально-правових підстав, таких як притягнення особи до кримінальної відповідальності, що починається як стадія кримінального провадження з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, та за наявності згоди підозрюваного на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні шляхом опитування обвинуваченого ОСОБА_5 та вивченням матеріалів кримінального провадження встановлено, що діяння, яке поставлене в провину останньому, дійсно мало місце, діяння містить склад кримінального правопорушення, передбаченого за ч.3 ст.286 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що протиправні дії ОСОБА_5 мали місце 11.11.2008 року.

Вказані обставини свідчать про те, що з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 передбаченого ч.3 ст.286 КК України, який відносяться до тяжких злочинів, минуло понад десять років, крім того, по справі відсутні обставини, які б зупиняли або переривали перебіг строків давності.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність сукупності матеріально-правових підстав, передбачених ст.49 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд приходить до висновку, що клопотання захисника та обвинуваченого підлягає задоволенню, а справа закриттю, оскільки кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.286 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 відносяться до тяжких злочинів, з дня його вчинення минуло понад десять років, що є підставою, відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.284 КПК України та ст.49 КК України для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Обставин, які б виключали звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.286 КК України, та закриття даного кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності, судом не встановлено.

Під час досудового розслідування, ухвалою слідчого судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 28.07.2015 року відносно ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

У зв`язку вищевикладеним та закриттям кримінального провадження, за потерпілими ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зберігається право на звернення до суду на стягнення з ОСОБА_5 матеріальної та моральної шкоди в порядку цивільного судочинства.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 44, 49 КК України, ст.ст. 284 ч.2 п.1, 285, 286, 288, 369 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України, у кримінальному провадженні №12014040000000060 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України, на підставі ст.49 КК України.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Запобіжний захід, обраний відносно ОСОБА_5 особисте зобов`язання, залишити без змін, до набрання даною ухвалою законної сили.

Ухвала про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення.

Обвинуваченому та прокурору копія ухвали вручається негайно після її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81901235
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/3864/15-к

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.09.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 04.08.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 19.02.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 11.12.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 11.12.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 30.12.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кондаков Г. В.

Ухвала від 30.12.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кондаков Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні