Ухвала
від 16.05.2019 по справі 761/19999/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/19999/19

Провадження № 1-кс/761/14067/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

та слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вКиївській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12018110000000457 від 31.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за № 12018110000000457 від 31.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, за погодженням із прокурором військової прокуратури Київського гарнізону ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого управління головного управління Національної поліції в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12018110000000457 від 31.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Рено» в особі ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Олександрія капітал» в особі ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи умисно, незаконно, переслідуючи мету збагачення, без дозволу на то уповноважених органів та не маючи дозвільної документації здійснюють незаконний видобуток піску з застосуванням двох несамохідних земснарядів (без номерних знаків) з території «Панського ставку» розташованого в межах Гостомельської селищної ради Київської області та в подальшому маскуючи свої протиправні дії вивозять пісок в особливо великих розмірах у невідомому напрямку на вантажних автомобілях пофарбованих в камуфляжний колір та на яких встановлені спеціальні номери чорного кольору з розпізнавальними знаками білого кольору, які закріплені за державним автотранспортом Збройних Сил України.

Так, в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що службові особи ТОВ «Рено» та ТОВ «Олександрія капітал» в період часу з серпня по жовтень 2018 знаходячись за вказаною адресою, за допомогою двох земснарядів без ідентифікуючих номерних знаків, незаконно здійснюють гідронамив корисної копалини, а саме піску, який складують на карту намиву та в подальшому здійснюють реалізацію реальному сектору економіки.

Окрім того, згідно відповідей від УЗЕ в Київській області ДЗЕ НП України на виконання доручення слідчого наданого в порядку ст. 40 КПК України встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетні службові особи ТОВ «Рено» та ТОВ «Олександрія капітал»,які незаконно здійснюють гідронамив корисної копалини на території Гостомельської селищної ради Київської області без спеціального дозволу на користування надрами та акту гірничого відводу.

Відповідно до відповіді з Головного управління Держгеокадастру у Київській області зазначено, що запитуваний об`єкт (місце незаконного видобування піску) розташований за межами населеного пункту смт. Гостомель на території Гостомельської селищної ради Київської області

Крім того, відповідно до інформації наданої оперативними працівниками офіс директора ТОВ «Олександрія капітал» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 28.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ТОВ «Олександрія капітал» зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 28.

На підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо суб`єкта зазначено, що нежитлова будівля розташована за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 28, першого поверху літера А, яке складається з: кухня-1 загальною площею 16,8 кв.м., управлінське-2 площею 18,0 кв.м., управлінське-3 площею 14,3 кв.м., коридор-4 площею 3,4 кв.м.,умивальник-5 площею 2,2 кв.м., туалет-6 площею .,4 кв.м., управлінське-7 площею 13,8 кв.м., управлінське-8 площею 19,6 кв.м., туалет-9 площею 1,7 кв.м., умивальник-10 площею 1,6 кв.м. всього по літері «А» 92,8 кв.м., II поверх літера «Б» складається з: майстерня-1 площею 23,1 кв.м. майстерня-2 площею 24,0 кв.м. битовки-3 площею 6,9 кв.м., битовки-4 площею 12,1 кв.м. всього по по літері «Б» 66,1 кв.м., літера «В» підвал: майстерня-1 площею 25,9 кв.м., майстерня-2 площею 54,0 кв.м., поверх I майстерня-3 площею 54,21 кв.м., кладова-4 площею 8,7 кв.м., кладова-5 площею 7,6 кв.м., майстерня-6 площею 25,7 кв.м., коридор-7 площею 6,4 кв.м., поверх II: управлінське-8 площею 17,5 кв.м., управлінське 9 площею 26,9 кв.м., кладова-10 площею 3,0 кв.м., коридор 11 площею 5,8 кв.м., управлінське-12 площею 6,2 кв.м., всього по літері «В» 251,8 кв.м. 1 поверх літера «Г» складається з: магазин-1 площею 5,9 кв.м. магазин-2 площею 25,6 кв.м., магазин-3 площею 31,4 кв.м., магазин-4 площею 15,8 кв.м., магазин-5 площею 15,9 кв.м., всього по літері «Г» 94,6 кв.м., належить на праві приватної власності за ТОВ «Валентин-АС» (код ЄДРПОУ 14283898).

Таким чином у сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що у будинку АДРЕСА_1 знаходяться мобільні телефони, мобільні телефони, договори, угоди, контракти, з усіма змінами, доповненнями (додатками), акти звірок розрахунків, акти взаємозаліків, платіжні доручення, відомості про рух коштів в рамках зазначених договорів, платіжні документи на підставі яких перераховувалися кошти, інші документи пов`язані з господарськими відносинами документів (кошториси, листування, проекти договорів, документів щодо складського зберігання продукції та її відпуску зі складів, документи щодо переміщення продукції як між зазначеними підприємствами так і безпосередньо в самих підприємствах, товарно-транспортні накладні щодо отримання та переміщення продукції, чорнові записи та розрахунки, оборотно-сальдові відомості, установчі документи, бланки, довіреності, специфікації, рахунки-фактури, виписки банку з додатками, видаткові накладні, податкові накладні, доручення, акти прийому-передачі, акти взаєморозрахунків, акти звірок, довідки розрахунків, прибуткові ордери, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, розрахунків договірної ціни (розрахунків договірної ціни з локальними кошторисами), документи страхування та надання фінансової допомоги), статутні документи, оригіналів документів, що свідчать про відкриття банківських рахунків на ім`я службових осіб товариства чи їх родичів як в Україні так і за її межами, документи відносно керування цими банківськими рахунками, рух коштів по ним, чекові книжки, електронні засоби віддаленого доступу до керування цими банківськими рахунками, чорнові записи; акти перевірок контролюючими органами та вказаних вище документів в електронному вигляді, що зберігаються за допомогою комп`ютерної техніки (у системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних інформаційних системах або їх частинах), та які використовуються службовими особами ТОВ «Рено» та ТОВ «Александрія капітал», які можуть бути визнані в кримінальному провадженні речовими доказами.

Отримані в результаті обшуку відомості, будуть використані під час досудового розслідування кримінального провадження № 12018110000000457 від 31.07.2018 року.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно доч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За умовами ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Крім того, заслухавши слідчого таоцінивши всукупності доводиклопотання здолученими донього документами,слідчий суддявважає,що наданий часпрокурором доведенонаявність достатніхпідстав вважати,що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як вбачається із матеріалів, доданих до клопотання, то необхідність надання дозволу на проведення обшуку підтверджується інформацією з протоколів допиту в якості свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , листами контролюючих органів, даними інвестиційного договору №20/08 від 28.08.2014 року, протоколом про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії від 04.10.2018 року, а також іншими даними у матеріалах кримінального провадження.

Відтак, слідчий суддя вважає, що доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які вказано у клопотанні, можуть знаходитись у нежитловій будівлі за адресою: місто Київ, вул. Івана Федорова, 28, а саме: нежитлової будівлі 1-го поверху літера «А», яке складається з: кухня-1 загальною площею 16,8 кв.м., управлінське-2 площею 18,0 кв.м., управлінське-3 площею 14,3 кв.м., коридор-4 площею 3,4 кв.м.,умивальник-5 площею 2,2 кв.м., туалет-6 площею .,4 кв.м., управлінське-7 площею 13,8 кв.м., управлінське-8 площею 19,6 кв.м., туалет-9 площею 1,7 кв.м., умивальник-10 площею 1,6 кв.м. всього по літері «А» 92,8 кв.м., II поверх літера «Б» складається з: майстерня-1 площею 23,1 кв.м. майстерня-2 площею 24,0 кв.м. битовки-3 площею 6,9 кв.м., битовки-4 площею 12,1 кв.м. всього по по літері «Б» 66,1 кв.м., літера «В» підвал: майстерня-1 площею 25,9 кв.м., майстерня-2 площею 54,0 кв.м., поверх I майстерня-3 площею 54,21 кв.м., кладова-4 площею 8,7 кв.м., кладова-5 площею 7,6 кв.м., майстерня-6 площею 25,7 кв.м., коридор-7 площею 6,4 кв.м., поверх II: управлінське-8 площею 17,5 кв.м., управлінське 9 площею 26,9 кв.м., кладова-10 площею 3,0 кв.м., коридор 11 площею 5,8 кв.м., управлінське-12 площею 6,2 кв.м., всього по літері «В» 251,8 кв.м. 1 поверх літера «Г» складається з: магазин-1 площею 5,9 кв.м. магазин-2 площею 25,6 кв.м., магазин-3 площею 31,4 кв.м., магазин-4 площею 15,8 кв.м., магазин-5 площею 15,9 кв.м., всього по літері «Г» 94,6 кв.м., що належить на праві приватної власності за ТОВ «Валентин-АС» (код ЄДРПОУ 14283898), та можуть бути доказами під час судового розгляду, що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

В пункті 72 рішення Європейського суду «Ратушна проти України», зазначено, що коли держави вважають за необхідне вдаватись до таких заходів, як обшук житлових приміщень, з метою отримання доказів факту вчинення правопорушень, суд буде оцінювати, чи були підстави для виправдання таких заходів, відповідними та чи було дотримано принцип пропорційності. Суд також буде вивчати наявність у національному законодавстві ефективних гарантій від зловживань та свавілля та перевіряти, як ці гарантії працюють в окремому випадку, який розглядається. Критерії, які слід брати до уваги в цьому контексті це спосіб та обставини, за яких було ухвалено постанову про проведення обшуку, інші докази, доступні на той час, а також зміст та обсяг постанови. При цьому особлива увага має приділятись гарантіям, застосованим з метою обмежити розумними рамками вплив цього заходу.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору військової прокуратури Київського гарнізону старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_4 , а також іншим членам групи прокурорів та співробітникам СУ ГУНП в Київські області, а саме старшому слідчому ОСОБА_9 , слідчому ОСОБА_3 , заступнику начальника відділу ОСОБА_10 , старшому слідчому ОСОБА_11 , старшому слідчому ОСОБА_12 , старшому слідчому ОСОБА_13 , старшому слідчому в ОВС ОСОБА_14 , слідчому ОСОБА_15 , старшому слідчому ОСОБА_16 , старшому слідчому в ОВС ОСОБА_17 , начальнику відділу ОСОБА_18 , заступнику начальника відділу ОСОБА_19 , дозвіл на проведення обшуку у нежитловій будівлі за адресою: місто Київ, вул. Івана Федорова, 28, а саме: нежитлової будівлі 1-го поверху літера «А», яке складається з: кухня-1 загальною площею 16,8 кв.м., управлінське-2 площею 18,0 кв.м., управлінське-3 площею 14,3 кв.м., коридор-4 площею 3,4 кв.м.,умивальник-5 площею 2,2 кв.м., туалет-6 площею .,4 кв.м., управлінське-7 площею 13,8 кв.м., управлінське-8 площею 19,6 кв.м., туалет-9 площею 1,7 кв.м., умивальник-10 площею 1,6 кв.м. всього по літері «А» 92,8 кв.м., II поверх літера «Б» складається з: майстерня-1 площею 23,1 кв.м. майстерня-2 площею 24,0 кв.м. битовки-3 площею 6,9 кв.м., битовки-4 площею 12,1 кв.м. всього по по літері «Б» 66,1 кв.м., літера «В» підвал: майстерня-1 площею 25,9 кв.м., майстерня-2 площею 54,0 кв.м., поверх I майстерня-3 площею 54,21 кв.м., кладова-4 площею 8,7 кв.м., кладова-5 площею 7,6 кв.м., майстерня-6 площею 25,7 кв.м., коридор-7 площею 6,4 кв.м., поверх II: управлінське-8 площею 17,5 кв.м., управлінське 9 площею 26,9 кв.м., кладова-10 площею 3,0 кв.м., коридор 11 площею 5,8 кв.м., управлінське-12 площею 6,2 кв.м., всього по літері «В» 251,8 кв.м. 1 поверх літера «Г» складається з: магазин-1 площею 5,9 кв.м. магазин-2 площею 25,6 кв.м., магазин-3 площею 31,4 кв.м., магазин-4 площею 15,8 кв.м., магазин-5 площею 15,9 кв.м., всього по літері «Г» 94,6 кв.м., що належить на праві приватної власності за ТОВ «Валентин-АС» (код ЄДРПОУ 14283898), з метою виявлення документації та інформації по ТОВ «Рено» (код ЄДРПОУ 30844350) та ТОВ «Олександрія капітал» (код ЄДРПОУ 38913452) включно тих, що містять інформацію про видобування піску на території Гостомельської селищної ради Київської області за період 2017 травень 2019 року, а саме: речей та документів, мобільних телефонів, договорів, угод, контрактів з усіма змінами, доповненнями (додатками), актів звірок розрахунків, актів взаємозаліків, платіжних доручень, відомостей про рух коштів в рамках зазначених договорів, платіжних документів на підставі яких перераховувалися кошти, документи пов`язані з господарськими відносинами документів (кошториси, листування, проекти договорів, документи щодо складського зберігання продукції та її відпуску зі складів, документи щодо переміщення продукції як між зазначеними підприємствами так і безпосередньо в самих підприємствах, товарно-транспортні накладні щодо отримання та переміщення продукції, чорнові записи та розрахунки, оборотно-сальдові відомості, установчі документи, бланки, довіреності, специфікації, рахунки-фактури, виписки банку з додатками, видаткові накладні, податкові накладні, доручення, акти прийому-передач, акти взаєморозрахунків, акти звірок, довідки розрахунків, прибуткові ордери, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, розрахунки договірної ціни (розрахунки договірної ціни з локальними кошторисами), документи страхування та надання фінансової допомоги), статутні документи, чорнові записи, акти перевірок контролюючими органами, та вказані вище документи в електронному вигляді, що зберігаються за допомогою комп`ютерної техніки (у системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних інформаційних системах або їх частинах).

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 16червня 2019року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81907841
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12018110000000457 від 31.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —761/19999/19

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні