Ухвала
від 22.05.2019 по справі 746/219/19
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 746/219/19

Провадження № 2-з/731/2/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2019 року Варвинський районний суд Чернігівської області

в складі судді Семенченка О.М.,

з участю секретаря Трохименко Т.І.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 Варвинського районного суду Чернігівської області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТАС АГРО про забезпечення доказів шляхом огляду за їх місцезнаходженням до пред`явлення позову,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою від 17 травня 2019 року Варвинський районний суд Чернігівської області прийняв зазначену заяву до свого провадження.

В обґрунтування заяви Товариство з обмеженою відповідальністю ТАС АГРО посилається на те, що планує подати позов до ОСОБА_2 про захист честі, гідності та ділової репутації. Підставою позову є відео, опубліковане об 11 год. 14 хв. 5 березня 2019 року в соціальній мережі Facebook на веб-сторінці в мережі Інтернет. Публікація має статус Публічно , близько 2 200 переглядів. На відео, окрім ОСОБА_2 , присутні інші особи. На відеозаписі ОСОБА_2 повідомляє, що він є учасником громадської організації Молодь за світле майбутнє , з 2014 по 2016 рік був юристом ТОВ Обрій , у якого на Кіровоградщині холдинг Тігіпка ТАС АГРО працює на землях селян і що там, що тут обдурюють селян. Оскільки інформація вже була поширена необмеженому колу осіб та враховуючи, що після подання позову про захист честі, гідності та ділової репутації відео, яке є основним доказом по справі, може бути видалено або змінено, внаслідок чого доказ буде втрачено, просить забезпечити докази шляхом огляду веб-сайту без участі іншої сторони з метою встановлення та фіксування змісту відео та іншої інформації, яка на ньому розміщена.

Представник заявника ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримав заяву в повному обсязі з наведених у ній підстав.

Інша сторона, до якої заявник планує подати позов, - ОСОБА_2 , на підставі п. 3 с. 4 ст. 118 ЦПК України в судове засідання не викликався.

Заслухавши пояснення представника заявника ОСОБА_1 , дослідивши матеріали справи, суд, переглянувши на Facebook в мережі Інтернет сторінку молодь за світле майбутнє , розміщене 5 березня 2019 року, опублікованої для: Доступно всім, дійшов висновку про задоволення заяви про забезпечення доказів.

Відповідно до ст. 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити доказ, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Одним із способів забезпечення доказів є огляд доказів за їх місцезнаходженням.

Згідно зі ст. 100 ЦПК України електронними доказами є інформація в електронній (цифровій) формі, що містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема, електронні документи (в тому числі текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо), веб-сайти (сторінки), текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані, бази даних та інші дані в електронній формі. Такі дані можуть зберігатися, зокрема, на портативних пристроях (картах пам`яті, мобільних телефонах тощо), серверах, системах резервного копіювання, інших місцях збереження даних в електронній формі (в тому числі в мережі Інтернет).

Відповідно до змісту ст. 85 ЦПК України письмові, речові та електронні докази, які не можна доставити до суду, оглядаються за їх місцезнаходженням. Про огляд доказів за їх місцезнаходженням складається протокол, що підписується всіма особами, які беруть участь в огляді. До протоколу додаються разом з описом усі складені або звірені під час огляду на місці плани, креслення, копії документів, а також зроблені під час огляду фотознімки, електронні копії доказів, відеозаписи тощо. Якщо огляд здійснюється за відсутності хоча б однієї зі сторін, а також в інших випадках, коли суд визнає це за необхідне, суд забезпечує відеофіксацію огляду технічними засобами. У порядку, передбаченому цією статтею, суд за заявою учасника справи чи з власної ініціативи може оглянути веб-сайт (сторінку), інші місця збереження даних в мережі Інтернет з метою встановлення та фіксування їх змісту.

Оскільки після подання позову про захист честі, гідності та ділової репутації відео, яке є основним доказом по справі, може бути видалено або змінено, внаслідок чого доказ буде втрачено, заяву про забезпечення доказів слід задовольнити.

Зважаючи на наведене, керуючись ст. ст. 85, 100, 116, 118, 260-261, 353 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТАС АГРО (код ЄДРПОУ 39096271, юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 30), інша сторона - ОСОБА_2 (дата народження та ІПН невідомі, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), про забезпечення доказів шляхом огляду за їх місцезнаходженням до пред`явлення позову задовольнити.

Забезпечити докази шляхом огляду Варвинським районним судом Чернігівської області веб-сайту з метою встановлення та фіксування змісту відео та іншої інформації, яка на ньому розміщена, а саме: інформації, яка розміщена 5 березня 2019 року об 11 год. 14 хв. на веб-сторінці соціальної мережі Facebook в мережі Інтернет із заголовком Фрагмент відео зі зборів власників майна, яке незаконно вже шість років утримується та використовується агрохолдингом ТАС АГРО, с. Никонівка за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_1 100033164980558 ІНФОРМАЦІЯ_2 , в тому числі вміст відео, розташованого на веб-сторінці.

Приєднати до матеріалів справи протокол огляду доказів, підписаний всіма особами, які брали участь в огляді, до якого додати разом з описом усі складені під час огляду копії документів, а також зроблені під час огляду електронні копії доказів та відеозаписи.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю ТАС АГРО , що відповідно до ч. 5 ст. 116 ЦПК України у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження. Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази не можуть бути використані в іншій справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-сайті судової влади України в мережі Інтернет vr.cn.court.gov.ua, а також ознайомитися з оприлюдненими рішеннями суду по справі на сайті http://www.reyestr.court.gov.ua .

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду через Варвинський районний суд Чернігівської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М. Семенченко

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено24.05.2019
Номер документу81923859
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів шляхом огляду за їх місцезнаходженням до пред`явлення позову

Судовий реєстр по справі —746/219/19

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 11.05.2019

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні