Ухвала
від 23.05.2019 по справі 755/4122/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/4122/19

Провадження №: 1-кс/755/3744/19

"23" травня 2019 р.

м. Київ

слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 перевіривши виконання вимог ст.ст. 131-132,159-160КПК України за клопотанням ОСОБА_2 ,в інтересахпотерпілої ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів урамках кримінального провадження унесеного 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328, встановив :

Суть питання, що вирішується ухвалою

22.05.2019у провадженняцього місцевогосуду надійшлоклопотання представникапотерпілої ОСОБА_2 ,в інтересахпотерпілої ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів урамках кримінального провадження унесеного 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328.

Встановлені судом обставини

Відповідно до ст. 35 КПК України, автоматизованою системою документообігу суду, було визначено головуючого слідчого суддю ОСОБА_1 та передано матеріали звернення того ж дня.

Згідно данихклопотання ОСОБА_4 є потерпілоюу рамках кримінального провадження унесеного 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328.

Із витягу з ЄРДР від 01.03.2019 (реєстратор ОСОБА_5 ) убачається, що кримінальне провадження унесене 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328 розслідується Дніпровським УП ГУ НП в м. Києві. Попередня кваліфікація ст. 358 ч. 1. Заявник або потерпілий: ОСОБА_6 (особа у інтересах якої це клопотання не подається).

Мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався

Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження у розумінні положень п. 5 ч. 2 ст. 132 КПК України.

Відповідно до ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

За положеннями ч. 1ст. 159 КПК України,тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданністороні кримінальногопровадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінальногопровадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу.

Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав,передбачених цимКодексом (ч. 2 ст. 22 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КПК України сторони кримінальногопровадження євільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом (ч. 3 ст. 26 КПК України).

Відповідно до положеньст. 55 КПК України, потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого. Положення цієї частини не поширюються на провадження, яке може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого (кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення).

Крім того, п. 11, ч. 1ст. 56 КПК Українипередбачено право потерпілого, зокрема,знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, у тому числі після відкриття матеріалів згідно зістаттею 290 цього Кодексу, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження.

Згідно ст. 93 КПК України сторона захисту, потерпілий, здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Ініціювання стороною захисту,потерпілим проведення таких дій здійснюється шляхом подання слідчому, прокурору відповідних клопотань, які розглядаються в порядку, передбаченомустаттею 220цього Кодексу.

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у постанові від 06.02.2019 у справі № 640/12966/13-к указав, що в порядку ч. 4ст. 29 КПКсудові рішення, якими суд закінчує судовий розгляд по суті, у перекладі на рідну або іншу мову, надаються лише сторонам кримінального провадження, до числа яких,статтею 3 КПКпотерпілих осібне віднесено. При цьому, ключовим, в цій ситуації, є позиція ВС щодо того, хто є сторонами кримінального провадження, у порядку ст. 3 КПК України, а не порядок застосування норм ст. 29 того ж Кодексу.

Згідно даних відображених в ухвалі 20.08.2018 в справі № 761/28331/18 колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва слідує, що за положеннями норм кримінального процесуального закону, право здійснити тимчасовий доступ до речей і документівнадається виключно сторонам кримінального провадження, до яких за загальним правилом відносяться слідчий, прокурор, підозрюваний, обвинувачений та його представник, у той час, як потерпілий та його представник є стороною кримінального провадження тільки у випадках, прямо передбаченихКПК України(у справах приватного обвинувачення або у випадку відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді). Таким чином, звернення потерпілого до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, нормами кримінального процесуального закону не передбачено.

Указана позиція, як суду касаційної інстанції, так і апеляційної беруться слідчим суддею до уваги з огляду на положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою забезпечення однакового та правильного застосування норм процесуального законодавства, які регулюють аспекти реалізації у цій сфері повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав і свобод осіб у кримінальному провадженні.

З огляду на наведене та у світлі долучених до даного клопотання матеріалів слідує, що за положеннями норм кримінального процесуального закону, право здійснити тимчасовий доступ до речей і документівнадається виключно сторонам кримінального провадження, до яких за загальним правилом відносяться слідчий, прокурор, підозрюваний, обвинувачений та його представник, у той час, як потерпілий та його представник є стороною кримінального провадження тільки у випадках, прямо передбаченихКПК України(у справах приватного обвинувачення або у випадку відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді).

Таким чином, звернення представника потерпілого до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів у порядку ст.ст. 159-160 КПК України, у цій ситуації, є не вірним способом захисту прав та свобод потерпілої, так як проблематика порушеного питання має бути урегульована у порядку ст.ст. 93, 220 того ж Кодексу.

Тож, слідчий суддя, враховуючи вищезазначене, вважає, що клопотання заявника подано без додержання вимогКПК Україниі беручи до уваги положення ч. 6ст. 9 цього Кодексу, яка передбачає, що у випадках, коли положення цьогоКодексуне регулюютьабо неоднозначнорегулюють питаннякримінального провадження,застосовуються загальнізасади кримінальногопровадження,визначені частиноюпершою статті 7 даного Кодексу, та враховуючи загальні засади кримінального провадження є доречним повернути його особі, яка його подала, як представник учасника кримінального провадження (п. 25 ч. 1 ст. 3 КПК України), а не його сторони (п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України), тобто особи, яка не має права його подавати, у розумінні норм ст.ст. 159-160, п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, з роз`ясненням того, що повернення такого клопотання не позбавляє права повторного звернення до слідчого, прокурора з тотожним клопотанням про тимчасовий доступ до документів в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

З цих підстав слідчий суддя, керуючись ст. ст. 1-29, 131-132, 159-160, 369-372, 376, 395 КПК України, постановив:

клопотання ОСОБА_2 ,в інтересахпотерпілої ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів урамках кримінального провадження унесеного 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328, повернути особі, яка його подала.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Повернення клопотання не позбавляє права повторного звернення до слідчого, прокурора в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Ухвала, яка набрала законної сили в порядку, визначеномуКримінальним процесуальним Кодексом України, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81936754
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовийдоступ доречей ідокументів урамках кримінального провадження унесеного 16.02.2019 до ЄРДР за № 12019100040001328

Судовий реєстр по справі —755/4122/19

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 26.03.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні