Ухвала
від 17.05.2019 по справі 758/2950/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/2950/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2019 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого з ОВС сьомого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий з ОВС сьомого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , звернулась до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання, слідчий зазначила, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у періоди з листопада 2016 по липень 2018 відображали взаємовідносини з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_5 з приводу придбання товарів, або надання послуг, які не відповідали фактичним обставинам господарської діяльності, в наслідок чого занижено податок на додану вартість в розмірі 5 545 639 грн.

В ході здійснення заходів, зібрано інформацію та матеріали, які свідчать про безтоварність, ризиковість проведення операцій між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та перелічені вище СГД.

На підставі зібраних матеріалів судовим експертом ОСОБА_6 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » проведено експертне дослідження фінансово господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та складено висновок експертного дослідження від 18.10.2018 року №1-18/10/2018 дос, згідно якого, встановлено, що підприємством ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) у період з січня 2017 по липень 2018 року було завищено податковий кредит декларацій з податку на додану вартість у сумі 5 435 640 грн.

Співробітниками ОУ ГУ ДФС у м. Києві в ході супроводження кримінального провадження №32019100000000042 від 15.01.2019 року, внесеного до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, встановлено інші СГД, що містять ознаки фіктивності.

Встановлено, що згідно бази даних на рівні ІНФОРМАЦІЯ_17 , що службові особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) використовували банківські рахунки у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (МФО НОМЕР_16 ):

- ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ):

№ НОМЕР_17 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ):

№ НОМЕР_18 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час.

Враховуючи вищевикладене, з метою подальшого встановлення руху коштів, виникла необхідність в здійснені тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю, а саме до документів юридичної справи та р/р вищевказаного підприємства відкритого рахунку в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (МФО НОМЕР_16 ).

Вказані документи необхідні для призначення почеркознавчої та економічної експертиз, призначення податкових перевірок, для виявлення осіб, причетних до здійснення протиправної схеми та допиту їх в якості свідків.

В судове засідання слідчий не з`явилась, звернулась до суду із заявою, в якій просила розглянути клопотання без її участі та задовольнити його.

Крім того, враховуючи те, що існує реальна загроза знищення, пошкодження, зміни або передачі іншим особам документів та інформації, які мають значення для доказування у кримінальному провадженні, слідчий просив розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться витребовувані речі та документи.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду клопотання без участі слідчого та особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 212 КК України, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000042 від 15.01.2019 року.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Зокрема: відомості про стан рахунків клієнтів; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці та інша комерційна інформація.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо юридичних чи фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 1, 2, 3 ч. 2 та ч. 3 ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», вказана інформація є банківською таємницею, оскільки містить відомості про стан рахунку клієнта, операції, які були проведені на користь клієнта, фінансово-економічний стан клієнта, відомості стосовно комерційної діяльності клієнта, інформацію про клієнта, що збиралась під час проведення банківського нагляду, тому вказана інформація може бути вилучена з банківської установи за рішенням суду, шляхом подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Надання слідчим суддею тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України можливе при наявності доказів про те, що речі (документи) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази, та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншими способами неможливо.

Слідчий, у поданому клопотанні та додатками до нього, довів, що речі та документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, та які містять охоронювану законом таємницю, мають суттєве значення для встановлення обставин у вказаному кримінальному провадженні, та відповідно до вимог ст. 84 КПК України, є процесуальними джерелами доказів, які можливо здобути лише за умови отримання до них тимчасового доступу на підставі рішення суду.

Проте, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено, зокрема, прізвище, ім`я, та по батькові особи, якій надається право тимчасового до речей і документів.

У клопотанні слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів слідчим - слідчої групи без конкретного зазначення прізвищ, імен, та по батькові, що не відповідає вимогам КПК України.

Крім того у витязі з ЄРДР у кримінальному провадженні № 32019100000000045 відсутні відомості щодо осіб, яким слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ.

Враховуючи викладене, у задоволенні клопотання в частині надання тимчасового доступу до речей і документів слідчому сьомого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_7 та слідчим слідчої групи слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст. ст. 159-166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого з ОВС сьомого слідчого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №32019100000000042, дані щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.01.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому з ОВС сьомого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 на проведення заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей та документів (матеріальних носіїв) з можливістю вилучення, що містять банківську таємницю в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (МФО НОМЕР_16 ), за адресою: АДРЕСА_1 , що стосуються обслуговування рахунків:

- ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ):

№ НОМЕР_17 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ):

№ НОМЕР_18 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час.

- банківські виписки (роздруківки руху коштів) по вищевказаним рахункам з моменту відкриття по теперішній час в друкованому та електронному вигляді у форматі .txt, .doc, .doxc з повною розшифровкою контрагентів, їх реквізитів (назва кореспондента, код ЄДРПОУ, номер особового рахунку; дата та час здійснення операції; призначення операції, код банку, у якому відкрито рахунок; код валюти; суму вхідного залишку за рахунком; код банку-кореспондента; номер рахунку кореспондента; номер документа; суму операції (відповідно за дебетом або кредитом); суму оборотів за дебетом та кредитом рахунку; суму вихідного залишку та інше);

- оригінал картки зі зразками підписів та відбитком печатки ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 );

- документи на підставі яких службові особи відкривали рахунок ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ): оригінали заяви про відкриття та закриття рахунків, копії паспорту, ідентифікаційного коду службових осіб, доручення, оформлені на осіб, уповноважених здійснювати банківські, фінансові операції, анкети клієнта;

- заяв, чеків на отримання готівки по рахунку:

ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_15 ):

№ НОМЕР_17 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ):

№ НОМЕР_18 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 20.03.2018 по теперішній час.

У задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Ухвала виготовлена у двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —758/2950/19

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні