Ухвала
від 08.05.2019 по справі 757/9426/19-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/2319/2019 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2019 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарях судового засідання ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

з участю:

директора ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 ,

директора ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 ,

директора ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 ,

представника ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД», ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційні скарги директора ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , директора ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 та директора ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 , з доповненнями до них, внесеними представником цих товариств ОСОБА_10 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 01 березня 2019 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 і накладено арешт на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_3 , відкритому на ім`я ОСОБА_12 (ІПН НОМЕР_4 ), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами і зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на зазначеному рахунку і виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_5 (код валюти 980-українська гривня, 840-долар США), відкритому ТОВ «Зелений Край Юкрейн» (ЄДРПОУ 37652647), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цим рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_8 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «Іском Трейд» (ЄДРПОУ 39852312), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами і зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку і виписок руху грошових коштів по зазначеному рахунку на день накладення арешту.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, директор ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , директор ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 та директор ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 подали апеляційні скарги, в яких, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною і необґрунтованою, просять її скасувати та зняти арешт з грошових коштів, які обліковуються на рахунках, відкритих ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» і ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» у АТ «ОТП БАНК».

Так, директор ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 в своїй апеляційній скарзі зазначає, що, приймаючи до уваги характер господарської діяльності товариства, а саме надання послуг з перевезення вантажів, застосований спосіб арешту майна призводить до повної зупинки підприємницької діяльності ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», а також суттєво позначається на усіх партнерах, перед якими у товариства є господарські зобов`язання щодо здійснення перевезень. Крім того, ОСОБА_7 вказує, що відносно нього застосований запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, однак від виконання посадових функцій директора ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» він не відсторонений, а також відсутні заборони на здійснення підприємницької діяльності.

В апеляційних скаргах директор ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 та директор ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 зазначають, що ввірені їм товариства здійснюють оптову купівлю-продаж палива, а вказаний спосіб арешту майна призводить до повної зупинки підприємницької діяльності товариств і суттєво позначається на усіх партнерах, перед якими у товариств є господарські зобов`язання.

Крім того, апелянти звертають увагу, що арешт на рахунки товариств шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій призвели до блокування виплати заробітної плати працівникам товариств, які взагалі не мають жодного відношення до кримінального провадження.

Також в апеляційних скаргах директори ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 і ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 стверджують, що відсутні будь-які докази, що грошові кошти, які обліковуються на банківських рахунках товариств, на які накладено арешт, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, а також відсутні докази причетності ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» та ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

15 квітня 2019 року до Київського апеляційного суду від представника зазначених товариств ОСОБА_10 надійшли доповнення до поданих апеляційних скарг, в яких він просить скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 . Зокрема, представник стверджує, що до клопотання не надані докази того, що ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» та ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» здійснюють незаконну господарську діяльність або працівники цих підприємств причетні до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КПК України. Крім того, ОСОБА_10 запевняє, що ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД»і ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» здійснюють законні фінансово-господарські операції, зокрема, правочини на купівлю дизельного палива та автомобільних бензинів укладаються з контрагентами фірм, які є оптовими постачальниками, імпортерами палива на територію України, а всі фінансово-господарські операції відображаються в первісних облікових документах та з них сплачуються обов`язкові податки.

Також представник зазначає, що в матеріалах провадження відсутні жодні докази, що ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» та ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» набули грошові кошти кримінально протиправним шляхом.

Більш того, ОСОБА_10 звертає увагу, що в клопотанні прокурора не викладено, яку саме незаконну діяльність здійснювали ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» і ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ», а також не зазначено, що кошти, які знаходяться на рахунках зазначених товариств, мають будь-яке доказове значення у даному кримінальному провадженні. При цьому представник наголошує, що у клопотанні прокурора, в порушення вимог ч. 2 ст. 171 КПК України, не зазначено суму грошових коштів, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД»та ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ», а це, в свою чергу, свідчить, що слідчий суддя в оскаржуваній ухвалі, в порушення вимог, передбачених п. п. 5, 6 ч. 2 ст. 173 КПК України, не оцінив розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для товариств та їх працівників.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце судового засідання був завчасно проінформований. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу у відсутності прокурора, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405, ч. 1 ст. 172 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення директорів ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД», ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» і представника цих товариств, які підтримали апеляційні скарги та просили їх задовольнити, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи кожної апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що директори ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» та ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» не пропустили строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді, виходячи з положень абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, а їх апеляційні скарги, з доповненнями до них, внесеними представником цих товариств ОСОБА_10 , підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів провадження, Головним слідчим управлінням НП Україниздійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №120181000000000034, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 січня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Органи досудового розслідування вважають встановленим, що організована група осіб, використовуючи підконтрольні їй суб`єкти господарювання, створила на території міста Києва підпільний цех з незаконного виготовлення та подальшої роздрібної реалізації бензинів і дизельного палива, якість яких не відповідає чинним державним стандартам України. Внаслідок такої злочинної діяльності учасники організованої групи вчиняють шляхом обману заволодіння грошовими коштами юридичних і фізичних осіб, які заправляють автотранспорт вказаним незаконно виготовленим пальним.

25 лютого 2019 року (датоване 19 лютого 2019 року) прокурор у кримінальному провадженні заступник начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_3 , відкритому на ім`я ОСОБА_12 (ІПН НОМЕР_4 ), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами і зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на зазначеному рахунку і виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_5 (код валюти 980-українська гривня, 840-долар США), відкритому ТОВ «Зелений Край Юкрейн» (ЄДРПОУ 37652647), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цим рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_8 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «Іском Трейд» (ЄДРПОУ 39852312), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами і зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку і виписок руху грошових коштів по зазначеному рахунку на день накладення арешту.

Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

01 березня 2019 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 було задоволено.

Оскільки дана ухвала оскаржена тільки директором ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , директором ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 та директором ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 , то колегія суддів, відповідно до ч. 1 ст. 404 КПК України, переглядає ухвалу слідчого судді в межах їх апеляційних скарг, а щодо інших осіб, на грошові кошти яких накладено арешт вказаною ухвалою слідчого судді, то в цій частині питання законності та обґрунтованості накладення арешту на грошові кошти останніх колегією суддів не вирішується.

Задовольняючи дане клопотання прокурора, внесене в межах кримінального провадження № 120181000000000034, в частині накладення арешту на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту,слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, та прийшов до висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на вищенаведених банківських рахунках, відкритих ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024) у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаними рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту,з огляду на те, що грошові кошти, які знаходяться на зазначених рахунках ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024) у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528), є предметом кримінального правопорушення, могли зберегти на собі сліди злочину і можуть містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

З таким рішенням слідчого судді погодитися неможливо, виходячи з наступних обставин.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод і законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно зі ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину і достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки, згідно зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Однак, зазначених вимог закону прокурор, який вніс клопотання про арешт майна, та слідчий суддя не дотрималися.

Так, відповідно доч. 2 ст. 170 КПК України,арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Як вбачається з матеріалів провадження, прокурор у кримінальному провадженні заступник начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 , звертаючись до суду із клопотанням про арешт майна зазначив, що метою накладення арешту на майно є забезпечення збереження речових доказів.

Згідно зі ст. 98 КПК України,речовими доказами єматеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Виходячи з положень наведених норм права, майно, яке, на переконання органу досудового розслідування, має одну або декілька ознак, наведених у ст. 98КПК України,може набути статусу речового доказу за рішенням слідчого, прокурора.

Згідно з ч. 3 ст. 110 КПК України, рішення слідчого, прокурора приймаються у формі постанови.

Аналізуючи наведені вимоги закону, колегія суддів переконана, що висновок органу досудового розслідування щодо відповідності майна тим чи іншим ознакамст.98КПК Україниможе бути зроблений лише в тексті постанови, яка має відповідати вимогам ч. 5ст. 110 КПК України, зокрема, містити мотиви прийнятого рішення.

Відсутність постанови про визнання майна речовим доказом, як окремого процесуального документу, який фіксує висновок слідчого про набуття майном статусу речового доказу та мотиви, з яких він дійшов такої думки, позбавляє слідчого суддю можливості провести аналіз та зробити висновок про відповідність цього майна положеннямст. 98КПК України та наявність чи відсутність підстав для арешту майна саме з метою його збереження як речового доказу, оскільки слідчий суддя не наділений правом самостійного визначення підстав, передбаченихст. 98КПК України,та має здійснювати контроль правильності прийнятого слідчим рішення.

Наведені слідчим, прокурором у клопотанні про арешт майна підстави, у зв`язку з якими майно відповідає критеріям, визначеним уст. 98КПК України, не може бути визнано достатнім для висновку, що це майно є речовим доказом, оскільки, згідно з положеннями ст. 171 КПК України, викладені у клопотанні обставини мають бути доведені доказами, доданими до клопотання, тоді як саме клопотання не є доказом будь-яких обставин.

Таким чином, слідчий, прокурор, який вважає за потрібне звернутись до слідчого судді з клопотанням про арешт майна з метою забезпечити збереження його як речового доказу, першочергово мав би визнати майно, на яке він просить накласти арешт, речовим доказом у кримінальному провадженні шляхом винесення про це постанови, в якій зазначити підстави для визнання майна речовим доказом з огляду на положення ст. 98 КПК України, однак таких дій вчинено не було з огляду на відсутність у доданих до клопотання матеріалах постанови про визнання майна речовим доказом.

Розглядаючи клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 , слідчий суддя на відсутність постанови про визнання майна речовим доказом уваги не звернув, а тому безпідставно наклав арешт на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту, з метою забезпечення збереження грошових коштів як речових доказів у кримінальному провадженні, оскільки вони не визнані такими органом досудового розслідування. Це, в свою чергу, нівелює мету накладення арешту на майно забезпечення збереження речових доказів, так як неможливо забезпечити збереження того, чого реально у кримінальному провадженні не існує.

Крім того, посилаючись у клопотанні, що організована група осіб, використовуючи підконтрольні їй суб`єкти господарювання, створила на території міста Києва підпільний цех з незаконного виготовлення та подальшої роздрібної реалізації бензинів і дизельного палива, якість яких не відповідає чинним державним стандартам України, прокурор навіть не привів даних про місцезнаходження такого підпільного цеху, що свідчить про голослівність таких його стверджень.

Хоча дане кримінальне провадження здійснюється за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КПК України, однак в ньому на теперішній час не встановлено жодної особи, яка є потерпілою, тобто якій шляхом обману чи зловживання довірою була спричинена матеріальна шкода. Із цього випливає, що прокурор не довів існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, який може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Також колегія суддів звертає увагу, щоу клопотанні прокурором, в порушення вимог ч. 2 ст. 171 КПК України, не зазначено суму грошових коштів, які знаходяться на рахунках у АТ «ОТП Банк», а саме на рахунках: - № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024); - № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824); - № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573). Відсутність даних про суму таких грошових коштів дає підстави прийти до висновку, що слідчий суддя в оскаржуваній ухвалі, в порушення вимог п. п. 5, 6 ч. 2 ст. 173 КПК України, не оцінив розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та наслідки арешту майна для працівників цих товариств.

Не вбачає колегія суддів і підстав для зобов`язання службових осіб банківської установи надавати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на банківських рахунках ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), відкритих у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528), та виписок руху грошових коштів по вказаним рахункам на день накладення арешту, оскільки даний спосіб зобов`язання банківської установи не відповідає меті вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, а є по суті тимчасовим доступом до речей та документів, що є окремим заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Згідно зі ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація стосовно діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею, до якої, зокрема, відносяться відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України та відомості щодо операцій, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

За таких обставин колегія суддів приходить до висновку, що під час здійснення кримінального провадження орган досудового розслідування у разі виникнення потреби щодо отримання інформації, яка становить банківську таємницю, та за наявності передбачених для цього достатніх підстав може звернутись до суду в порядку ст. 162 КПК України з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Також колегія суддів звертає увагу, що прокурор у клопотанні, висловлюючи прохання накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках у АТ «ОТП Банк», а саме на рахунках: - № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024); - № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824); - № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), вказав одночасно і на необхідність зупинення видаткових операцій по даним рахункам, а слідчий суддя задовольнив таке прохання. Однак, рішення слідчого суді про зупинення видаткових операцій по банківським рахункам суперечить вимогам ч. 10 ст. 170 КПК України, оскільки зупинення видаткових операцій не може бути здійснене за ухвалою слідчого судді, а на видаткові операції може бути накладено арешт.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що в розумінні вимог ст. 132 КПК Українипрокурор не надав достатніх і належних доказів тих обставин, на які він послався у клопотанні про арешт майна, а слідчий суддя, у відповідності дост. 94 КПК України, належним чином не оцінив ці докази з точки зору їх достатності та взаємозв`язку для прийняття рішення.

На підставі вищевикладених обставин, які свідчать про однобічність, неповноту і необ`єктивність судового розгляду в частині, що стосується ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС», ТОВ «ЄК ТРЕЙД» і ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ», ухвала слідчого судді в цій частині підлягає скасуванню, як незаконна та необґрунтована, а апеляційні скарги директора ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , директора ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 і директора ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 , з доповненнями до них, внесеними представником цих товариств ОСОБА_10 , задоволенню, з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 в частині накладення арешту на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту, як такого, що внесено до суду з порушенням ст. 171 КПК України і за недоведеності необхідності арешту майна, який при викладених у клопотанні обставинах явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власників майна, гарантованими законом, та завданням цього кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційні скарги директора ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» ОСОБА_7 , директора ТОВ «ЄК ТРЕЙД» ОСОБА_8 і директора ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» ОСОБА_9 , з доповненнями до них, внесеними представником цих товариств ОСОБА_10 , задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 01 березня 2019 року, якою задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 в частині накладення арешту на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України ОСОБА_11 в частині накладення арешту на грошові кошти, які обліковуються на рахунках у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, адреса: місто Київ, вул. Жилянська, 43), а саме на рахунках:

- № НОМЕР_1 (код валюти 840-долар США, код валюти 978-Євро, код валюти 980-українська гривня), № НОМЕР_2 (код валюти 980-українська гривня), відкритих ТОВ «КІМ-ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38607024), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за цими рахунками, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаних рахунках і виписок руху грошових коштів по рахункам на день накладення арешту;

- № НОМЕР_6 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ТРЕЙДНАФТТРАНС» (ЄДРПОУ 38807824), шляхом заборони розпорядження вказаними грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по рахунку на день накладення арешту;

- № НОМЕР_7 (код валюти 980-українська гривня), відкритому ТОВ «ЄК ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 38690573), шляхом заборони розпорядження грошовими коштами та зупинення видаткових операцій за вказаним рахунком, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, із зобов`язанням службових осіб банківської установи надати органу досудового розслідування довідку про залишок коштів на вказаному рахунку та виписок руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту, відмовити.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81949991
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/9426/19-к

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні