Рішення
від 24.05.2019 по справі 397/641/19
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/641/19

н/п : 2/397/258/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.05.2019 року. Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко Л.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду смт. Олександрівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку представлення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай), згідно сертифікату серія НОМЕР_1 , який зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів за № 557 від 18.02.1997 року по КСП Україна Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовної заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, до якої входить вищевказана земельна частка (пай). Вона являється спадкоємцем майна, яке належало померлому ОСОБА_2 за правом представлення, так як її мати ОСОБА_3 (донька померлого ОСОБА_2 ) померла після відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 , не встигнувши її оформити.

Звернувшись до нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , отримала відмову у зв?язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

Позивач та її представник у підготовче засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити (а.с. 17, 33).

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розглянути справу без його участі, позов визнали в повному обсязі (а.с. 34).

Згідно ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали позовної заяви, враховуючи клопотання представника відповідача про те, що не заперечує проти задоволення вимог позивача, таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе розглянути дану цивільну справу у підготовчому засіданні, за наслідками чого винести рішення про задоволення позовних вимог.

У підготовчому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який являється батьком ОСОБА_3 та дідом позивача ОСОБА_1 (а.с. 4-6, 8).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 17.09.2007 року, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 7).

Відповідно до довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , 1946 року народження був зареєстрований по АДРЕСА_1 , з 1991 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ; також були зареєстровані: дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 1991 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 та онука ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 1994 року по даний час. Сільською радою від імені ОСОБА_2 заповіти не посвідчувались (а.с. 16).

Інформація щодо наявності заповітів, спадкових договорів, спадкових справ та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - відсутня (а.с. 12-15).

З вищевикладеного вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , його спадкоємцем в порядку представлення є ОСОБА_1

Згідно листа Відділу в Олександрівському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області № 29-11-0.32-216/101-19 від 03.04.2019 року, сертифікат на право на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_2 серія НОМЕР_1 зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Україна Соснівської сільської ради за № 557 від 18.12.1997 року, власником не отриманий та зберігається у Відділі (а.с.9-10).

Приватним нотаріусом Олександрівського районного нотаріального округу Ковтуном В.О. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на майно, яке належало ОСОБА_2 (а.с.11).

Таким чином, ОСОБА_2 на момент смерті належав сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП Україна , яка знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, але оригінал даного сертифікату не отримано власником.

Отже, позивач на даний час є спадкоємцем на вказану земельну частку (пай), після смерті свого діда.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1266 ЦК України, внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до рекомендацій, викладених у п. 11 постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах спадкування , при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Таким чином, позивач є спадкоємцем в порядку представлення на спадкове майно, яке залишилося після смерті його діда ОСОБА_2 Оформити своє право на спадкове майно через нотаріальну контору із-за відсутності правовстановлюючого документу позивач не може, так як на день смерті спадкодавець - її мати ОСОБА_3 не отримала правовстановлюючого документу на спадкове майно - земельну частку (пай), а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 200, 206, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку представлення - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай), згідно сертифіката серії НОМЕР_1 , який зареєстрований у книзі реєстрації сертифікатів за № 557 від 18.02.1997 року, по КСП Україна Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, в порядку спадкування за правом представлення після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду, протягом 30 днів з дня його проголошення, може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду через Олександрівський районний суд Кіровоградської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , рнокпп - НОМЕР_3 .

Представник позивача: ОСОБА_4 , АДРЕСА_3 , № св.-ва 326/н від 22.12.2008 року, договір про надання правової допомоги від 18.04.2019 року.

Відповідач: Соснівська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області, 27322, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Соснівка, вул. Миру,8а, код ЄДРПОУ - 04364163.

Суддя: /підпис/:

Копія вірна:

Рішення набуло законної сили


року та підлягає виконанню.

Оригінал рішення зберігається у справі №397/641/19.

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області Д.В. Мирошниченко

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено26.05.2019
Номер документу81957705
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/641/19

Рішення від 24.05.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні