Ухвала
від 16.05.2019 по справі 757/24470/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24470/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення,

ВСТАНОВИВ:

16.05.2019 року у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Слідчий подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, створив необхідні умови для реалізації особою, яка подала клопотання, її процесуальних прав на участь у розгляді цієї справи в суді, ураховуючи, що підстав для визнання явки сторони обвинувачення обов`язковою не має, вважаю за можливе розглянути клопотання у її відсутність.

Вивчивши клопотання, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000003216 від 28.12.2018 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Так, під час досудового розслідування встановлено, шо службові особи ДП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та ІНФОРМАЦІЯ_2 зловживаючи своїм службовим становищем під час проведення державних закупівель програмного апаратного комплексу Національної освітньої електронної платформи які надали фактичні можливості незаконній діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " під час виконання укладених договорів. Таким чином, невстановлені досудовим слідством особи заволоділи бюджетними коштами за сприяння службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В клопотанні слідчий вказав, що 13.02.2019 банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкритих у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " МФО НОМЕР_2 та ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " МФО НОМЕР_3 та грошові кошти на них, визнано речовими доказами.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є клієнтом та має відкриті рахунки у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " МФО НОМЕР_2 , а саме: № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (Долар США), № НОМЕР_5 (Євро), № НОМЕР_6 (українська гривня) та у ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " МФО НОМЕР_3 , а саме: № НОМЕР_7 (Євро), № НОМЕР_8 (долар США), № НОМЕР_9 (українська гривня), № НОМЕР_10 (українська гривня), № НОМЕР_11 (українська гривня), № НОМЕР_12 (українська гривня), № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня).

Враховуючи те, що документи та інформація про рух грошових коштів на поточних рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) містить відомості щодо підтвердження та/або спростування обставин, які досліджуються під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до даної інформації, яка зберігається в банківських установах, в яких товариство є клієнтом.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Документи, які перебувають у банківських установах містять банківську таємницю та конфіденційну інформацію, в тому числі комерційну та персональні дані особи, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161, 162, 163 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , та/або іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 42018000000003216 від 24.01.2019 тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні банківських установ і становлять банківську таємницю, а саме руху грошових коштів щодо клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по наступним рахункам: № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (Долар США), № НОМЕР_5 (Євро), № НОМЕР_6 (українська гривня) відкритих у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " МФО НОМЕР_2 ; № НОМЕР_7 (Євро), № НОМЕР_8 (долар США), № НОМЕР_9 (українська гривня), № НОМЕР_10 (українська гривня), № НОМЕР_11 (українська гривня), № НОМЕР_12 (українська гривня), № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня) відкритих у ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " МФО НОМЕР_3 за період часу з 15.02.2019 по дату постановлення ухвали з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, у тому числі:

- документи (виписка) про рух грошових коштів по вказаних рахунках у друкованому та електронному вигляді з зазначенням номерів платіжних документів, часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі - клієнтів іншого банку), з зазначенням коду ЄДРПОУ, номера рахунку, МФО банківської установи та призначення платежів з 15.02.2019 по дату виконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ;

- заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткові касові ордери на отримання готівки, грошові чеки з контрольними марками на отримання готівки, доручень, договори інші документи щодо отримання грошових коштів з рахунків;

- документів, щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками вказаної банківської установи банківських операцій по зазначеним вище рахункам, а саме реєстру фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів - додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), за період з 15.02.2019 по даний час включно;

- зобов`язати вказані вище банківські установи надати інформацію (довідку) про залишки коштів на вказаних вище рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) станом на дату винесення ухвали.

- виписки з номерами телефонів, дані про ІР-адреси комп`ютерів з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» між комп`ютерами банків та комп`ютерами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) із зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/24470/19-к

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні