Рішення
від 20.05.2019 по справі 289/1837/18
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 289/1837/18

Провадження № 2/280/210/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

20 травня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Василенко Р.О.,

при секретарі - Бех І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коростишів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Шереметьєв - Агро про розірвання договору оренди,-

В С Т А Н О В И В :

до Коростишівського районного суду Житомирської області надійшов позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Шереметьєв - Агро про розірвання договору оренди землі, площею 2,91 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Заньківської сільської ради Радомишльського району,Житомирської області укладений 20.10.2014 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Шереметьєв-Агро , який зареєстрований в Державному реєстрі прав за № 8989002 від 10.03.2015, на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 19882839 від 10.03.2015.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він є власником земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1 , загальною площею 2,91 га, що знаходиться на території Заньківської сільської ради Радомишльського району, Житомирської області на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 31.03.2005 р.

20.10.2014 р. між позивачем та відповідачем було укладено договір оренди вказаної земельної ділянки. За умовами договору орендна плата вноситься орендарем у розмірі 5 % від нормативної оцінки земельної ділянки у сумі 1786,58 грн. на рік шляхом виплати в готівковій формі. З 2016 року по теперішній час орендар не виконує вимоги договору щодо сплати орендної плати.

Вказані обставини змусили позивача звернутись до суду за захистом своїх прав.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 26 вересня 2018 року провадження по справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 22 лютого 2019 року провадження здійснено перехід по справі в порядку спрощеного провадження без виклику (повідомлення) сторін в розгляд справи в порядку спрощеного провадження з викликом (повідомлення) сторін.

В судове засідання учасники справи не з`явились, повідомлені належним чином про дату, час і місце розгляду справи.

Представник позивача до суду подав заяву про розгляд справи за їх відсутності та не заперечували проти заочного розгляду справи. Позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином шляхом розміщення оголошення на офіційному вебпорталі судової влади України в порядку, передбаченому ст. 128 ЦПК України, відзив на позовну заяву не подав, інших заяв та клопотань не надходило.

Згідно вимог ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе ухвалити по цій справі заочне рішення на підставі доказів, що є в матеріалах справи, оскільки відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився в судове засідання, не повідомив причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, а тому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенню ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, з`ясувавши обставини та дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 31.03.2005р., позивач є власником земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1 , загальною площею 2,91 га., що знаходиться на території Заньківської сільської ради Радомишльського району Житомирської області.

20 жовтня 2014 року між позивачем та ТОВ ШЕРЕМЕТЬЄВ -АГРО було укладено договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1 , зареєстрований в Державному реєстрі прав за № 8989002 від 10.03.2015, на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 19882839 від 10.03.2015.

Згідно п. 2.1 Договору, орендна плата вноситься орендарем у розмірі 5 % від нормативної оцінки земельної ділянки у сумі 1786,58 грн. на рік шляхом виплати в готівковій формі.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ ШЕРЕМЕТЬЄВ-АГРО не перебуває в процесі припинення.

З 2016 року по теперішній час орендар не виконує вимоги договору щодо сплати орендної плати.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин та досліджених в судовому засіданні наданих доказів, прийшов до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступних підстав.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 3 статті 129 Конституції України визначено основні засади судочинства, однією з яких, згідно пункту 3 вказаної статті, є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод всі судові процедури повинні бути справедливими.

Згідно з п. п. 2.1, 2.4 договору оренди землі, орендна плата вноситься один раз на рік не пізніше 31 грудня, за поточний рік. Розмір орендної плати за один рік оренди земельної ділянки становить 1786,58 гривень, в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Обставини щодо укладення вказаного договору, визначення між сторонами усіх прав та обов`язків, а також строки дії такого договору сторонами не оспорювались та не заперечувались.

Відповідно до ч. 2ст. 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, вони регулюються також актами земельного законодавства Земельним Кодексом України,Законом України Про оренду землі

Відповідно до статті 1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

У статті 21 Закону України Про оренду землі`передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

За положеннями статті 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Частиною першою статті 32 Закону України Про оренду землі передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених законом або даним Договором.

Водночас у пункті д) частини першої статті 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Отже, згідно зі статтями 13,15,21 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої ним шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що її земельну ділянку використовує інша особа.

Судом встановлено, що до звернення позивача до суду з даним позовом відповідач не виплачував йому орендну плату з 2016 року.

Таким чином суд приходить до висновку, що сплата орендної плати є істотною умовою договору оренди землі, а її несплата є суттєвим порушенням умов такого договору.

Сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена в подальшому заборгованість, оскільки згідно зі статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, відповідно до ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості

Пунктом 34 договору передбачено, що дія договору припиняється у тому числі шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором.

За вказаних обставин в їх сукупності та взаємозв`язку, суд приходить до обґрунтованого висновку, що договір оренди землі від 20.10.2014 року, укладений між ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Шереметьєв - Агро має бути розірваний за вимогою позивача, внаслідок істотних порушень умов договору орендарем, зокрема систематичної невиплати орендної плати.

Оскільки позов підлягає задоволенню, відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути понесені ним судові витрати.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. ст.ст.12,81,141,247,263-265 ЦПК України, ст. ст.13,15,21 ЗУ Про оренду землі ,ст. 141 ЗК України, ст., ст. 625-627ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Шереметьєв-Агро про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації - задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 2,91 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Заньківської сільської ради Радомишльського району, Житомирської області укладений 20.10.2014 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Шереметьєв-Агро , який зареєстрований в Державному реєстрі прав за № 8989002 від 10.03.2015, на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 19882839 від 10.03.2015, скасувати його державну реєстрацію.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Шереметьєв-Агро , код ЄДРПОУ: 39325096, юридична адреса: вул. Гагаріна, буд.48, с. Леніне, Радомишльський район, Житомирська область, на користь ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса проживання: АДРЕСА_1 область 704 (сімсот чотири) гривні 80 копійок сплачених судових витрат.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана через Коростишівський районний суд Житомирської області до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте Коростишівським районним судом Житомирської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повне рішення складене 24.05.2019.

Суддя Василенко Р.О.

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81973826
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди

Судовий реєстр по справі —289/1837/18

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні