Ухвала
від 24.05.2019 по справі 288/372/19
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/372/19

Провадження № 2/288/293/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2019 року смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді -Рудника М. І.,

за участю секретаря судових засідань - Добрянської В.П.,

представника позивача - ОСОБА_3,

представника відповідача : ПСП Сокільча - Слівінського В.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Сокільча , приватного нотаріуса Андрушівського районного нотаріального округу Чистякова Андрія Олександровича про визнання недійсним договору оренди землі, скасування рішення про державну реєстрацію,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Попільнянського районного суду Житомирської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Сокільча , приватного нотаріуса Андрушівського районного нотаріального округу Чистякова Андрія Олександровича про визнання недійсним договору оренди землі, скасування рішення про державну реєстрацію.

В підготовчому судовому засіданні 24 травня 2019 року представник позивача надала до суду заяву про призначення почеркознавчої експертизи по справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи.

Представник відповідача ПСП Сокільча Слівінський В.О. щодо питання про призначення почеркознавчої експертизи покладається на розсуд суду.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про розгляд справи.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Як вбачається з ч.ч. 1, 5 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Суд, вислухавши представників позивача та відповідача ПСП Сокільча , розглянувши дану заяву, приходить до висновку про задоволення заяви представника позивача, оскільки доведення зазначених обставин в даному випадку можливо лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань, тому необхідно призначити судово - почеркознавчу експертизу.

Оскільки, для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

Згідно п. 5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу , - на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103 , 104 , 197-200, 252 , 253 , 258, 354 , 355 ЦПК України , суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву представника позивача ОСОБА_3 про призначення судово - почеркознавчої експертизи.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Сокільча , приватного нотаріуса Андрушівського районного нотаріального округу Чистякова Андрія Олександровича про визнання недійсним договору оренди землі, скасування рішення про державну реєстрацію, судово - почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

-Чи виконано підпис від імені ОСОБА_1 на договорі оренди № 277, що укладений 30.04.2015 року позивачем ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) та приватним сільськогосподарським підприємством Сокільча (код ЄДРПОУ: 03744959), зареєстрований приватним нотаріусом Андрушівського районного нотаріального округу Чистяковим Андрієм Олександровичем - на 4 аркуші договору оренди № 277 у розділі підписи сторін під словом Орендодавець - ОСОБА_1 чи іншою особою.

Проведення судової почеркознавчої експертизи доручити судовому експерту Житомирського науково - дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (10008, місто Житомир, вулиця Старий бульвар, 18).

Роз`яснити експерту його права і обов`язки, передбачені ч 6 ст. 72 ЦПК України, зокрема:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи;

2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом;

3) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання;

4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження;

5) для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків;

6) користуватися іншими правами, що надані Законом України Про судову експертизу .

В розпорядження експерта надати:

- матеріали цивільної справи № 288/372/19 - 2/288/293/19;

- оригінал договору оренди землі № 277 від 30.04.2015 року в двох екземплярах;

- оригінал договору оренди землі № 277 від 30.04.2015 року укладеного між ОСОБА_5 та ПСП "Сокільча";

- експериментальні зразки підпису та почерку ОСОБА_1 відібрані в судовому засіданні 25.04.2019 року (а.с. 67-76);

- заяву про видачу паспорта громадянина України ОСОБА_1 від 21.02.2012 року;

- відомість на виплату грошей, видаткові касові ордери, заяву (на 16 аркушах);

- справу Попільнянської РДА з оригіналом договору оренди землі від 30.04.2015 року на 3 аркушах.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України та надати строк для проведення експертизи до 1 місяця починаючи з робочого дня, наступного за днем надходження матеріалів до експертної установи.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_2 ).

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені статтею 109 ЦПК України , а саме, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81974267
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —288/372/19

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 24.05.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні