Ухвала
від 17.05.2019 по справі 554/3221/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.05.2019 Справа № 554/3221/19

Провадження № 1-кс/554/6842/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , подане у кримінальному провадженні №62019170000000057 від 01.02.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 365 КК України, про арешт майна -

ВСТАНОВИВ:

Першим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019170000000057 від 01.02.2019 за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами територіальних підрозділів Держлісагенства в інтересах суб`єктів господарської діяльності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Полтавської області сформована злочинна група до складу якої входять службові особи Полтавського обласного управління лісового мисливського господарства, ДП «Полтавське лісове господарство» (ЄДРПОУ 25172647), ДП «ПДДП «Полтаваоблагроліс» (ЄДРПОУ 40188716), ДП «Гадяцьке лісове господарство» (ЄДРПОУ 00992711), що є працівниками правоохоронного органу (Державна лісова охорона) та службові особи ТОВ «ТЕХНО-ФОРЕСТ» (ЄДРПОУ 41646655), ФОП ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ) та ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ), які діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем здійснюють привласнення деревини Державного лісового фонду України, яка в подальшому після переробки реалізується на експорт, з метою отримання неправомірної вигоди.

На виконання доручення прокурора групи прокурорів в порядку ст. 36 КПК України та слідчого у порядку ст. 40 КПК України, співробітниками УЗЕ в Полтавській області ДЗЕ НП України встановлено, що організаторами даної злочинної схеми є ОСОБА_4 та гр. ОСОБА_5 , які використовуючи свої зв`язки в Полтавському обласному управлінні лісового та мисливського господарства та в державних лісогосподарських підприємствах, а саме із заступником начальника управління ОСОБА_6 , директором ДП «Полтавський лісгосп» ОСОБА_7 , директором ДП «Гадяцьке лісове господарство» ОСОБА_8 , директором ДП«ПДПЛ «Полтаваоблагроліс» ОСОБА_9 , налагодили схему розкрадання деревини під час рубок догляду та рубок головного користування.

Відповідно до отриманої інформації, директор ДП «Полтавське лісове господарство» ОСОБА_7 разом з підлеглими йому лісничим Борівського лісництва ОСОБА_10 , лісничим Руднянського лісництва ОСОБА_11 , майстром лісу Борівського лісництва ОСОБА_12 та старшим майстром лісу Рублівського лісництва ОСОБА_13 з метою протиправного збагачення, вчиняють дії спрямовані на створення лишків деревини, яку в подальшому зловживаючи своїм службовим становищем реалізовують ОСОБА_4 та ОСОБА_5 під документи ТОВ «ТЕХНО-ФОРЕСТ», шляхом внесення недостовірних відомостей до товаросупровідних документів щодо якості, сорту лісопродукції та її об`єму з наступною її переробкою та реалізацією на експорт. За отриману таким чином деревину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 розраховуються із зазначеними вище особами готівкою, передача яких відбувається в офісі ФОП ОСОБА_5 розташованому за адресою АДРЕСА_1 та приміщенні Борівського лісництва ДП «Полтавське лісове господарство» розташованому за адресою с. Борівське, Котелевського району Полтавської області.

Встановлено, що аналогічні схеми розкрадання деревини ОСОБА_4 та ОСОБА_5 організовані разом з директором ДП «Гадяцьке лісове господарство» ОСОБА_14 та директором ДР «ПДПЛ «Полтаваоблагроліс» ОСОБА_9 .

Так, директором ДП «Гадяцьке лісове господарство» ОСОБА_8 до вказаної злочинної діяльності залучено підлеглого йому лісничого Бірківського лісництва ОСОБА_15 та інших службових осіб держлісгоспу, особи яких встановлюються.

Досудовим розслідуванням встановлено, що для реалізації злочинної схеми та з метою реалізації на експорт пиломатеріалу, отриманого з викраденої деревини, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 із використанням зв`язків в Полтавському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, а саме, за сприяння заступника начальника управління ОСОБА_6 , здійснюють експорт дошки обрізної за сертифікатами про походження пиломатеріалів, які містять недостовірні дані.

Одночасно, в ході досудового розслідування допитано в якості свідка заступника начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства ОСОБА_16 , яка, зокрема, підтвердила численні порушення посадовими особами ДП «Полтавський лісгосп», зокрема в інтересах ТОВ «Технофорест».

Додатково допитана заступник начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства ОСОБА_16 долучила до протоколу допиту диск із інформацією щодо реалізації лісо продукції за 2018 та перший квартал 2019 року по всім лісовим господарствам Полтавського ОУЛМГ.

Протоколом огляду лазерного диску, долученого заступником начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства ОСОБА_16 встановлено, що на диску міститься дві папки «реалізація 2018 рік», «реалізація 2019 рік». Таблиці містять інформацію по наступним категоріям «Лісгосп», «Підрозділ», «День», «Контрагент.Найменування», «Контрагент.Код за ЄДРПОУ», «Договір.Номер договору», «Договір. Тип договору», «Продукція», «Порода», «Сорт», «Група діаметрів», «Довжина», «Разом - Об`єм, Ціна, Сума без ПДВ».

Співставленням отриманих результатів проведених слідчих дій та інформацією щодо реалізації лісопродукції за 2018 та перший квартал 2019 року по всім лісовим господарствам Полтавського ОУЛМГ, а також протоколу огляду 81-го кварталу Борівського лісництва, поблизу с. Глобівка, Полтавської області від 22.03.2019 встановлено, що до товарно-транспортних накладних внесено фактично дані, які не відповідають оглянутій деревині та внесеній деревині у базу даних реалізованої лісопродукції.

07.05.2019 р. слідчим Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_17 , на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районногосуду м.Полтави від17.04.2019року,проведено обшук у Бірківському лісництві ДП «Галицьке лісове господарство» за адресою: Полтавська область, Зіньківський район, с. Бірки, вул. Алтина Іллі, 2, під час якого виявлено та вилучено:

1.Рапорт по лісовому обходу № 1,2,3,4 Бірківського лісництва ДП «Гадяцький лісгосп» за 2018-2019 в 8 томах;

2.Витяг з програми 1-С звіт по реалізації по покупцям за період 01.07.2018 по 30.04.2019 по 30.04.2019 по Бірківському лісництву ДП «Гадяцький лісгосп» на 19 арк.;

3.Завірені копії лісорубних квитків за 2019 рік на 11 арк.;

4.Довідка бухгалтера Бірківського лісництва ОСОБА_18 на 1 арк.;

5.Довідка помічника лісничого Бірківського лісництва ОСОБА_19 на 1 арк.

Вказані речі та документи долучені до матеріалів кримінального провадження у якості речових доказів за постановою слідчого від 08.05.2019 р.

Володільцем вилучених документів є Бірківське лісництво ДП«Гадяцьке лісове господарство», адреса: Полтавська область, Зіньківський район, с. Бірки, вул. Алтина Іллі, 2.

Слідчий ОСОБА_3 надала до суду заяву про розгляд клопотання за її відсутності.

Адвокат ОСОБА_20 в інтересах володільця майна, Бірківське лісництво ДП«Гадяцьке лісове господарство», надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, прохав відмовити в задоволення клопотання.

Згідно зі ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші цінності та інші речі, набуті протиправним шляхом.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою збереження речових доказів. При цьому, у випадку, передбаченому п.1ч.2 ст.170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

З матеріалів клопотання слідчим суддею встановлено, що вилучене в ході обшуку майно може бути використано під час досудового розслідування для встановлення обставин кримінального правопорушення, осіб, причетних до його вчинення; вилучене майно відповідає критеріям речового доказу, відповідно до ст. ст. 98 КПК України, оскільки може містити відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Необхідність накладення арешту обумовлена метою забезпечення доказової бази у кримінальному провадженні, забезпечення проведення необхідних слідчих дій та експертних досліджень, а тому, з метою забезпечення ризиків його знищення, приховування та відчуження, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання. При цьому, накладення арешту не призведе до надмірного обмеження прав та інтересів володільця вказаного майна та інших негативних наслідків.

Керуючись ст. ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Накласти арешт шляхом встановлення заборони володіння, користування та розпорядження, до скасування арешту у передбаченому чинним КПК України порядку, на майно, що вилучене під час обшуку 07.05.2019 року в Бірківському лісництві ДП «Гадяцьке лісове господарство» за адресою: Полтавська область, Зіньківський район, с. Бірки, вул. Алтина Іллі, 2., а саме:

1. Рапорт по лісовому обходу № 1,2,3,4 Бірківського лісництва ДП «Гадяцький лісгосп» за 2018-2019 в 8 томах;

1.Витяг з програми 1-С звіт по реалізації по покупцям за період 01.07.2018 по 30.04.2019 по 30.04.2019 по Бірківському лісництву ДП «Гадяцький лісгосп» на 19 арк.;

2.Завірені копії лісорубних квитків за 2019 рік на 11 арк.;

3.Довідка бухгалтера Бірківського лісництва ОСОБА_18 на 1 арк.;

4.Довідка помічника лісничого Бірківського лісництва ОСОБА_19 на 1 арк.

Місцем зберігання вищевказаного арештованого майна визначити - Територіальне управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 37.

Виконання ухвали доручити слідчому Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 .

Копію ухвали негайно направити слідчому, прокурору та потерпілому.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/3221/19

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні