Ухвала
від 27.05.2019 по справі 554/4592/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 27.05.2019 Справа № 554/4592/19

Провадження № 1-кс/554/7699/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.05.2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника підозрюваного ОСОБА_5 ,

слідчого - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_6 , подане в межах кримінального провадження №12019170040001537 від 24.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Іраку, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , посвідка на постійне проживання в Україні № НОМЕР_1

ВСТАНОВИВ:

24.05.2019року слідчим СВПолтавського ВПГУНП вПолтавській області ОСОБА_6 подано досуду клопотання,погоджене прокуроромПолтавської місцевоїпрокуратури Полтавськоїобласті ОСОБА_7 ,про обранняміри запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартоювідносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування клопотання зазначено, що СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12019170040001537 від 24.05.2019 р., порушеного за фактом того, що за адресою м. Полтава, вул. Пилипа Орлика, невідома особа спричинила невідомій жінці тілесні ушкодження та при собі має вогнепальну зброю.

В ході проведення перевірки за вказаним повідомленням працівниками поліції за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а, було затримано громадянина Іраку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при якому було виявлено та в подальшому вилучено пістолет «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387.

У подальшому, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було затримано 24.05.2019 року о 12 год. 30 хв. та 24.05.2019 року вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами, тобто придбання, зберігання та носіння вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

Слідчим зазначено, що наявні ризики того, підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, з метою ухилення від передбаченої законом відповідальності, так як є громадянином іноземної держави та має змогу покинути території України; незаконно, шляхом умовлянь, погроз або залякувань, впливати на свідків у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме не будучи ізольованим від суспільства ОСОБА_4 може штучно створювати собі алібі, тощо; продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення, оскільки, ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, може систематично вчиняти кримінальні правопорушення, з метою матеріального збагачення та забезпечення власного існування.

У судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, прохали клопотання задовольнити.

Підозрюваний покладався на думку адвоката.

Адвокат підозрюваного проти задоволення клопотання заперечував.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, встановив наступне.

Досудове розслідування здійснюється за фактом того, що 24.05.2019 року близько 10 год. 34 хв. до Полтавського ВП надійшло повідомлення про те, що за адресою: м. Полтава, вул. Пилипа Орлика, невідома особа спричинила невідомій жінці тілесні ушкодження та при собі має вогнепальну зброю.

Відомості за вказаним фактом було внесено до ЄРДР за № 12019170040001537 від 24.05.2019 року за ч. 1 ст. 263 КК України.

24.05.2019 року о 12 год. 30 хв., згідно з протоколом затримання, за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а, було затримано громадянина Іраку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при якому було виявлено та в подальшому вилучено пістолет «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387, що вбачається з протоколу огляду від 24.05.2019 року.

Таким чином, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння та передбачаючи його суспільні наслідки і бажаючи їх настання у невстановлений слідством час та в невстановленому слідством місці без передбаченого законом дозволу придбав у невідомої особи пістолет марки «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387, та в подальшому 24.05.2019 року близько 10:35 год., перебуваючи за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а, здійснив їх носіння та зберігання без передбаченого законом дозволу.

24.05.2019 року ОСОБА_4 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами, тобто придбання, зберігання та носіння вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

Отже, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, відповідальність за скоєння якого передбачає позбавленням волі на строк від двох до п`яти років.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у скоєнні вказаного кримінального правопорушення, підтверджується зібраними у ході досудового розслідування доказами у їх сукупності, зокрема:

-протоколом огляду від 24.05.2019 року, в ході якого було вилучено пістолет марки «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387;

-довідкою про категорію небезпечності виявлених вибухових матеріалів;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 24.05.2019 року;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 24.05.2019 року;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 24.05.2019 року;

-іншими зібраними доказами.

Метою обрання запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Щодо наявності ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя встановив наступне:

- підозрюваний через тяжкість вчиненого ним кримінального правопорушення може переховуватись від органів досудового розслідування та суду з метою уникнути від відповідальності, оскільки кримінальне правопорушення є тяжким, за вчинення якого передбачено покарання у виді позбавлення волі. Підозрюваний є громадянином іноземної держави та має змогу покинути території України назавжди.

- незаконно, шляхом умовлянь, погроз або залякувань, впливати на свідків у кримінальному провадженні;

- перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме не будучи ізольованим від суспільства ОСОБА_4 може штучно створювати собі алібі, тощо;

- продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення, оскільки, ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, перебуваючи на волі матиме змогу незаконно придбати зброю та боєприпаси без з відомих йому джерел та у подальшому продовжити злочинну діяльність.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених устатті 177цього Кодексу, слідчим суддею, на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів встановлено, що ОСОБА_4 є громадянином іншої держи, в Україні не має міцних соціальних зв`язків, не одружений, доказів зайняття підприємницькою діяльністю не надано.

На підставі досліджених обставин в їх сукупності, слідчий суддя вважає , що є достатні підстави вважати, що ризики, передбачені п. п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, об`єктивно наявні, що свідчить про неможливість їх запобіганню шляхом застосування до підозрюваного, інших, більш м`яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою.

З метою забезпечення дієвості вказаного кримінального провадження доцільно застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до приписів ч.1 ст.183КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до частини другої вказаної статті підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбаченічастиною першоюцієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.4 ст.184 КПК України слідчий суддя, при постановлені ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 КПК України має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні:

1)щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;

2)щодо злочину, який спричинив загибель людини;

3)щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, про те був порушений нею.

В той же час, відповідно до ст.183ч.3КПК України суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання обвинуваченими обов`язків, передбачених цим кодексом. При цьому в ухвалі зазначаються обов`язки, які з передбачених ст.194цього кодексу будуть покладені на обвинуваченого у разі внесення застави, наслідки їх невиконання, обґрунтування розміру застави та можливість її застосування.

Відповідно до ст. 182 ч.5 КПК України, розмір застави визначається у таких межах:

1) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, - від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

3) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи вищенаведене, слідчий суддя дійшов висновку про визначення підозрюваному застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який, на думку слідчого судді, є достатнім для забезпечення належного виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Керуючись ст.ст.176-178, 182, 183, 193-194, 196-197, 376 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенант поліції ОСОБА_6 , подане в межах кримінального провадження №12019170040001537 від 24.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (громадянина Іраку, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , посвідка на постійне проживання в Україні № НОМЕР_1 ) міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів в Державній установі «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)».

Строк тримання під вартою рахувати з 12 год. 30 хв. 24.05.2019 року.

Строк дії ухвали 60 днів до 12 год. 30 хв. 23.07.2019 року.

Встановити підозрюваному заставуу межах 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 153680,00 грн. (сто п`ятдесят три тисячі шістсот вісімдесят гривень, 0 копійок) у національній грошовій одиниці, яка може бути внесена як самим підозрюваним, так іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок ТУ ДСАУ в Полтавській області.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі визначеному в ухвалі суду, протягом строку її дії, на депозитний рахунок р/р 37314008015950 в ДКСУ м. Київ ЗКПО 26304855 МФО 820172, отримувач - ТУ ДСА в Полтавській області, призначення платежу: запобіжний захід - застава.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з-під варти в разі внесення застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 153680,00 грн. (сто п`ятдесят три тисячі шістсот вісімдесят гривень, 0 копійок).

У разі невнесення застави у визначеному розмірі підозрюваний залишається під вартою на раніше встановлений судом термін.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави у визначеному в даній ухвалі розмірі, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує її внесення має бути наданий уповноваженій службовій особі Державної установи «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)».

Після отримання та перевірки протягом одного дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)» негайно виносить розпорядження про звільнення підозрюваного з-під варти, про що повідомляє суд.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави на нього покладаються наступні обов`язки:

-прибувати за викликом до слідчого, прокурора чи суду;

-не відлучатися із м. Полтави, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні № 12019170040001537;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця фактичного проживання;

-здати на зберігання слідчому, прокурору свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

У разі невиконання (порушення) покладених на підозрюваного обов`язків застава звертається в дохід держави.

Зобов`язати уповноважену службову особу Державної установи «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)» у разі внесення застави при звільненні підозрюваного роз`яснити йому права та обов`язки і наслідки їх невиконання, а заставодавцю у вчиненні якого кримінального правопорушення обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов`язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного та його явки за викликами, а також наслідки невиконання даних обов`язків.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а підозрюваним -в той же строк, але з моменту вручення йому копії ухвали суду.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Повний текст ухвали складено та оголошено 27.05.2019 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/4592/19

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні