Ухвала
від 27.05.2019 по справі 204/3689/19
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/3689/19

Провадження № 1-кс/204/1195/19

УХВАЛА

Іменем України

27 травня 2019 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора про арешт майна,-

встановив:

До Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська надійшло зазначене клопотання прокурора про арешт нерухомого майна, яке обґрунтовано наступним.

В провадженні СВ Чечелівського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 42019041690000045 від 09.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. ст. 191 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудового розслідування здійснюється групою прокурорів Дніпропетровської місцевої прокуратури №4.

Досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню встановлено, що 01.09.2017 року директором ТОВ «Алтіма» (код ЄДРПОУ 21911728) була призначена ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ; ІПН НОМЕР_1 .

Так, згідно статті 11 статуту ТОВ «Алтіма» на підставі загальних зборів директору надається попередня згода на:

укладення товариством договорів, якщо сума будь-якого з договорів (однією операцією або серією пов`язаних операцій протягом року) перевищує 20000 (двадцять тисяч) гривень або еквівалент цієї суми у іноземній валюті, а також внесення суттєвих змін та доповнень до них;

відчуження, передачу в оренду, лізинг чи передачу в управління будь-яким способом основних фондів (засобів), включаючи рухоме та нерухоме майно або земельних ділянок - незалежно від їх вартості;

закріплення частини майна Товариства за філіями і представництвами Товариства.

Також, згідно пункту 12.6 статті 12 Статуту ТОВ «Алтіма» директор розпоряджається коштами та майном Товариства в межах, визначених Статутом та рішенням загальних зборів.

Отже, ОСОБА_4 , будучі на посаді директора здійснювала свою діяльність на підставі статуту. Відповідно до пункту 11.2.13 статуту, директор мав право особисто приймати рішення про відчуження майна та укладання угод на суму що є меншою або дорівнює 20000 гривень, сума договору або відчуження нерухомого майна більша чим 20000 гривень повинна узгоджуватись з засновником ТОВ «Алтіма» та засвідчується протоколом.

В березні місяці 2019 року було проведено перевірку основних активів ТОВ «Алтіма» та виявлено два об`єкта нерухомого майна, які були відчужені на користь третіх осіб директором ТОВ «Алтіма» ОСОБА_4 , шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Так, 04.10.2018 року внесено інформацію в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно приватним нотаріусом ОСОБА_5 про передачу права власності на об`єкт нерухомого майна, а саме: аптечного кіоску, нежитлового приміщення № 41(сорок один), в будинку № 60 (шістдесят) по проспекту Слобожанському в м. Дніпро. Приміщення відчужувалось від імені директора ТОВ «Алтіма» ОСОБА_4 на громадянку ОСОБА_6 на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 04.10.2018 року посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського нотаріального округу ОСОБА_5 ..

Також, 21.12.2018 року внесено інформацію в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно приватним нотаріусом ОСОБА_5 про передачу права власності на об`єкт нерухомого майна, а саме: нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 . Приміщення відчужувалось від імені директора ТОВ «Алтіма» ОСОБА_4 на громадянку ОСОБА_7 на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 21.12.2018 року посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського нотаріального округу ОСОБА_5 ..

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, станом на 21.05.2019 року, право власності на об`єкт нерухомого майна аптечний кіоск, нежитлового приміщення № 41 (сорок один), в будинку АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197424112101 належить ОСОБА_6 , право власності на об`єкт нерухомого майна нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197317312101 належить ОСОБА_7 .

15.05.2019 року прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 винесено постанову про визнання речових доказів у кримінальному провадженні, відповідно до якої аптечний кіоск, нежитлове приміщення № 41(сорок один), в будинку АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197424112101 та нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197317312101, як матеріальний об`єкт, який містить відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Таким чином, на теперішній час встановлені достатні обставини, що свідчать про необхідність накладення арешту на вищевказане майно, з метою збереження речових доказів, шляхом накладення заборони користування, розпорядження вказаним майном, для запобігання можливості його пошкодження, перетворення, відчуження, тощо.

На підставі викладеного, з метою збереження речових доказів, недопущення їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження, прокурор звернувся з даним клопотанням до суду.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

На підставі ч.2 ст. 172 КПК України, слідчий суддя вважає можливим розглянути дане клопотання, без повідомлення власника майна.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши надані до клопотання матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного.

Так, згідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно зокрема, є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно ч.2,ч.3ст.170КПК України,арешт майнадопускається зокрема,з метоюзабезпечення збереження речових доказів, накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій.

Відповідно доч.10ст.170КПК України,арешт можебути накладенийу встановленомуКПК порядкуна рухомечи нерухомемайно,щодо якогоухвалою чирішенням слідчогосудді,суду визначенонеобхідність арештумайна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до положень ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

В матеріалах клопотання в наявності правові підстави для арешту зазначеного нерухомого майна, яке було об`єктом кримінально протиправних дій, з метою його збереження. Зазначене нерухоме майно постановою прокурора визнано речовим доказом і в подальшому може бути використано в якості доказу в кримінальному провадженні. В зв`язку з викладеним, слід задовольнити клопотання прокурора та накласти арешт на зазначене нерухоме майно, а саме: аптечний кіоск, нежитлове приміщення № 41(сорок один), в будинку АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197424112101, яке перебуває у власності ОСОБА_6 , та нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197317312101, яке перебуває у власності ОСОБА_7 , із забороною визначеним суб`єктам здійснювати будь-які реєстраційні дії.

Керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 170-175, 309, 369-372, 395 КПК України, -

постановив:

Клопотання прокурора про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на нерухоме майно, а саме: аптечний кіоск, нежитлове приміщення № 41(сорок один), в будинку АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197424112101, які перебувають у власності ОСОБА_6 , та нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197317312101, яке перебуває у власності ОСОБА_7 .

Заборони органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, а саме суб`єктам державної реєстрації прав: виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам та державним реєстраторам прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі, але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів щодо нерухомого майна, а саме:

- аптечний кіоск, нежитлове приміщення № 41(сорок один), в будинку АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 197424112101;

- нежитлове приміщення № 1 (один), що знаходиться в будинку АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1973173121013.

Зобов`язати Відділ реєстрації майнових прав Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради внести відповідні відомості про обтяження щодо вищевказаного нерухомого майна до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Копію ухвали вручити прокурору, направити представнику потерпілого, власнику нерухомого майна.

Ухвала виконується негайно прокурором.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5-ти днів з дня проголошення ухвали.

Особи, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом 5-ти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81995143
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —204/3689/19

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні