Рішення
від 16.05.2019 по справі 344/6954/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6954/19

Провадження № 2/344/2942/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17травня 2019 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої-судді Бабій О.М.,

секретаря Орнат Л.І.,

за участі позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши в спрощеному позовному провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» про зобов`язання провести розрахунок та виплатити заробітну плату, відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» про зобов`язання провести розрахунок та виплатити заробітну плату, відшкодування моральної шкоди. Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що він працює лікарем-рентгенологом в Комунальному некомерційному підприємстві «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр». В період з 08.09.2015 року по 25.04.2018 року безпосередньо брав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності суверенітиту та територіальної цілісності України в районі/районах проведення антитерористичної операції у складі Антитерористичног оценетру при СБУ в Донецькій та Луганській області. Згідно постанови КМУ від 05.09.2018 року№708 Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, якою постановлено установити, що заробітна плата працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її роведення, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, підвищується на 50% за фактичний час перебування в районах проведення такої операції (здійснення таких заодів) за наявності підтвердних документів. Позивачем було подано всі документи, однак до цього часу йому не підвищили (та не виплатили) заробітну плату на 50% за фактичний час перебування в районах проведення антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Просив зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр», виплатити йому, заробітну плату за період з 08.09.2015 року по 25.04.2018 року у встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 року № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» порядку із підвищенням на 50 відсотків.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з мотивів наведених в позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні вимоги позовної заяви визнав частково. Не заперечила проти задоволення вимоги про зобов`язання провести розрахунок та виплатити у встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 року № 708 порядку заробітну плату. Суду пояснила, що заробітна плата у встановленому розмірі не виплачувались позивачу через недостатність виділених коштів з міського бюджету на погашення заборгованості по заробітній платі працівникам. В задоволенні вимоги про відшкодування моральної шкоди просила суд відмовити за відсутності доказів понесення такої шкоди.

Заслухавши пояснення позивача та представника відповідача, дослідивши письмові докази у справі, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 працює лікарем-рентгенологомв Комунальномунекомерційному підприємстві«Івано-Франківськийміський клінічнийперинатальний центр».

Як вбачаєтьсяз довідки№ 1010ТВО Командиравійськової частини НОМЕР_1 від 04.06.2018року, ОСОБА_1 в періодз 08.09.2015року по25.04.2018року безпосередньобрав участьв антитерористичнійоперації,забезпеченні їїпроведення ізахисті незалежності суверенітету та територіальної цілісності України в районі/районах проведення антитерористичної операції у складі Антитерористичного центру при СБУ в Донецькій та Луганській області (а.с.8).

Згідно відповідіна звернення№424/01-22від 24.07.2018року Міністерстваоборони УкраїниВійськового комісаріатувід 15.08.2018року повідомлено,що ОСОБА_1 ,згідно чинногозаконодавства маєправо напільги,як учасникАТО і розмір заробітної плати, згідно ЗУ «Про працю» визначається установою в якій працює даний громадянин. (а.9)

Постановою КМУ від 05.09.2018 року № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях», установлено, що заробітна плата працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її проведення, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, підвищується на 50% за фактичний час перебування в районах проведення такої операції (здійснення таких заходів) за наявності підтвердних документів.

Згідно листа управління охорони здоров`я Івано-Франківської міської ради від 07.11.2018 року №1744/01-01/10 зазначено вжити відповідних заходів щодо першочергового забезпечення здійснення обов`язкових виплат із заробітної плати працівникам підприємства відповідно до чинного законодавства, в т.ч. по працівнику ОСОБА_1 .

Отже вимога позивача про зобов`язання Комунальне некомерційне підприємство «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр», виплатити йому, заробітну плату за період з 08.09.2015 року по 25.04.2018 року у встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 року № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» порядку із підвищенням на 50 відсотків підлягає до задоволення.

Відповідно дост.1 Закону України «Про оплату праці»заробітною платою є винагорода у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.Статтею 2 цього закону, передбачено існування основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

За змістом ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Відповідно до ст. 237-1 КзПП відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Відповідно до ст.ст. 12, 81, 82 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини, визнанні сторонами, не підлягають доказуванню.

Позивачем не доведено факту завдання йому моральних страждань чи втрати нормальних життєвих зв`язків, а тому вимога про відшкодування моральної шкоди задоволенню не підлягає.

Згідно ч. 1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею ч. 1 ст.5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги позивача є частково обґрунтованими, та такими, що підлягають до часткового задоволення.

Згідно із ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Тому з відповідача слід стягнути 768 гривні 40 коп. судового збору на користь держави.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 10, 18, 233 Кодексу законів про працю України, керуючись 12, 13, 81, 82, 89, 141, 206, 259, 263-265, 268, 273 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» про зобов`язання провести розрахунок та виплатити заробітну плату, відшкодування моральної шкоди задовольнити частково.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр», місцезнаходження якого: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 49, код ЄДРПОУ 20551995 провести розрахунок та виплатити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , заробітну плату за період з 08.09.2015 року по 25.04.2018 року у встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 року № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» порядку із підвищенням на 50 відсотків.

В задоволенні решти вимог позову відмовити.

Стягнути із Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр», місцезнаходження якого: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 49, код ЄДРПОУ 20551995, на користь держави (в спеціальний фонд Державного бюджету України з зарахуванням на рахунок 31211256026001, отримувач коштів ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, код класифікації доходів бюджету 22030106) судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 22 травня 2019 року.

Суддя Бабій О.М.

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу81996312
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання провести розрахунок та виплатити заробітну плату, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —344/6954/19

Рішення від 16.05.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Рішення від 17.05.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні