Ухвала
від 27.05.2019 по справі 712/7067/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/7067/19

Провадження № 1-кс/712/4097/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12018251010007620 від 2 листопада 2018 року за ч. 1 ст. 273 КК України, -

в с т а н о в и в:

27травня 2019року слідчий Черкаськоговідділу поліціїГУ НПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку з метою огляду об`єкту нерухомого майна, який складається з майстерні технічного обслуговування автомобілів, замощення, колонок заправних, резервуарів, загальною площею 1137.1 кв.м., що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: м.Черкаси вулиця 30-років перемоги, 11, зареєстровано за ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452), юридична адреса: м. Київ вулиця Жилянська, 29.

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні СВ Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018251010007620 від 02.11.2018 року, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 273 КК України.

Слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в силу свого географічного положення Черкаська область є транспортним коридором через центр України, та представляє собою мережу транспортних магістралей, вздовж яких розташовано пункти обслуговування та заправки паливно-мастильних матеріалів та газовою сумішшю автотранспортних засобів. Зазначений фактор спричинив до зростання мережі нелегальних автозаправних станцій авто-газозаправних пунктів в м. Черкаси, Черкаському районі, які належать та використовуються різними недобросовісними суб`єктами. Заправки встановлюють з порушенням всіх норм безпеки і за відсутності повного пакету дозвільної документації, при значному «наварі» на продажу пально-мастильних матеріалів та газу деякі суб`єкти не переймаються отриманням дозволів та безпекою своїх працівників, які часто працюють неоформлені в статусі «стажорів», наражаючи на небезпеку інших громадян, які користуються послугами з заправки транспортних засобів на нелегальних заправках. Основне джерело незаконного збагачення учасників ринку паливо-мастильних матеріалів та газу, відсутність належно оформленої земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням, несплата та привласнення коштів несплачених податків (акциз та ПДВ). Частина заправних станцій та пунктів розміщені в місцях, де це неможливо за будівельними та санітарними, екологічними нормами (до 50 м від будівель, до 3-м метрів від проїжджої частини - порушення норм безпеки). Корумповані зв`язки бізнесменів-газовиків з органами, котрі повинні вести нагляд та контролювати дотримання законодавства, дають можливість уникати від значних сум штрафів, в першу чергу з боку ДФС та ДАБІ, та інших контролюючих та інспекційних органів. Частина заправок не мають належним чином оформлених документів на землекористування, дозволів на експлуатацію об`єктів підвищеної небезпеки, інших дозвільних документів безперешкодно ведуть підприємницьку діяльність. Власники нелегальних заправок реалізовують паливо без касових апаратів, не оформлюють трудові відносини з працівниками, через що бюджет не отримує значні суми коштів.

Встановлено, що в м.Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 знаходиться автозаправочна станція ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452), юридична адреса якого м. Київ вулиця Жилянська, 29, що надає послуги із заправки транспортних засобів зрідженим газом, не маючи відповідних дозволів на право надання таких послуг.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухома майна за адресою: м. Черкаси вулиця 30-років Перемоги, 11 зареєстровано за ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452).

Слідчий в клопотанні зазначає, що оскільки автогазозаправочні станції є об`єктом підвищеної небезпеки і на них є ризик витоку зрідженого газу, то є необхідність в проведенні обшуку з метою огляду.

У судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

За таких обставин фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось відповідно до ч. 4 ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Аналіз положень ст.ст.233- 235 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи, а також що такі речі чи документи матимуть доказове значення в конкретному кримінальному провадженні. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Статтею 12 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що ніхто не може зазнавати безпідставного втручання у його особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність його житла. Кожна людина має право на захист законом від такого втручання або таких посягань.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

При вирішенні клопотання слідчий суддя зауважує, що обшук та огляд є абсолютно різними слідчо-розшуковими діями, кожна з яких регулюється різними нормами КПК України. Таким чином, формулювання у резолютивній частині клопотання «надати дозвіл на проведення обшуку з метою огляду…» є некоректним.

Крім того, з урахуванням обсягу інформації наданої слідчому судді, органом досудового розслідування не доведено мети, з якою необхідно провести огляд чи обшук володіння особи, як і не надано доказів вчинення злочину за ч. 1 ст. 273 КК України.

З огляду на викладене, в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку з метою огляду нерухомого майна, який складається з майстерні технічного обслуговування автомобілів, замощення, колонок заправних, резервуарів, загальною площею 1137.1 кв.м. за адресою: м.Черкаси вулиця 30-років перемоги, 11, зареєстровано за ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452), юридична адреса: м.Київ вулиця Жилянська, 29, - необхідно відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 3, 93, 166, 233-235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання слідчого Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку з метою огляду у кримінальному провадженні № 12018251010007620 від 2 листопада 2018року за ч. 1 ст. 273 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82001096
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/7067/19

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні