Рішення
від 20.05.2019 по справі 674/535/19
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/535/19

Провадження № 2/674/355/19

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2019 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Шклярука В. М.

за участю секретаря судового засідання Проценко Л. В.

прокурора Ткаченко Н. В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дунаївці цивільну справу за позовом Першого заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Дунаєвецької районної ради до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог - Комунальна установа Дунаєвецької районної ради "Дунаєвецька центральна районна лікарня", про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину (ціна позову 3694 грн. 81 коп.) ,

в с т а н о в и в :

Перший заступник керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури звернувся з позовом до суду в інтересах держави в особі Дунаєвецької районної ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 в сумі 3694,81 грн.

В обґрунтування вимог вказує, що ухвалою Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 05.05.2018 року ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України у зв`язку з дійовим каяттям відповідно до ст.45 КК України, одним з потерпілих від якого був ОСОБА_2 , який внаслідок вчиненої відповідачем ДТП перебував на стаціонарному лікуванні в Дунаєвецькій центральній лікарні лікарні з 04.04.2017 року по 13.04.2017 року.

Витрати закладу охорони здоров`я на лікуванняМатвєєва Б.В. становлять 3694,81 грн. Однак добровільно вказані витрати відповідачем ОСОБА_1 відшкодовані не були.

А тому звертається до суду.

У судовому засіданні прокурор Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури Ткаченко Н.В. направила позовні вимоги підтримала повністю та просила задовольнити з підстав викладених у позові.

Представник Дунаєвецької районної ради ОСОБА_3 направила до суду заяву, у якій просить розглядати справу без її участі.

Представник третьої особи - Комунальної установи Дунаєвецької районної ради "Дунаєвецька центральна районна лікарня" Крупко В. направив до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце судового засідання повідомлявся завчасно та належним чином, про що свідчать поштові повідомлення, причин неявки суду не повідомив, заяв про розгляд справи в судовому засіданні у його відсутності не подавав.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення.

Встановлено, що згідно ухвали Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 05.05.2018 року ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України у зв`язку з дійовим каяттям відповідно до ст.45 КК України.

Відповідно до вказаної ухвали ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, 04 квітня 2017 року керуючи транспортним засобом - автомобілем "ВАЗ 2107", реєстраційний номер НОМЕР_1 , близько 00 години 45 хвилин, на 248 км + 500 м автодороги Житомир - Чернівці, що проходить в м.Дунаївці по вул.Дунайгородській, поруч з територією Дунаєвецької ДЮСШ, не вибравши безпечно-допустимої швидкості руху, втратив пильність та контроль за рухом керованого автомобіля, виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення з автомобілем "Man TGA 01", реєстраційний номер НОМЕР_2 , та приєднаним напівпричепом "Lecitralile", реєстраційний номер НОМЕР_3 , під керуванням ОСОБА_4

В результаті автопригоди пасажир автомобіля "ВАЗ 2107" неповнолітній ОСОБА_2 отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження, шо привели до тривалого розладу здоров`я.

Після отриманих травм ОСОБА_2 , як потерпілий від кримінального правопорушення, перебував на стаціонарному лікуванні в Дунаєвецькій центральній лікарні з 04.04.2017 року по 13.04.2017 року, витрати закладу охорони здоров`я на яке становлять 3694,81 грн., що підтверджується довідкою Дунаєвецької центральної лікарні №587 від 07.08.2018 року.

Вказані витрати Дунаєвецькій центральній лікарні ОСОБА_1 добровільно не відшкодовані.

В ході досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження цивільний позов про стягнення витрат на лікування потерпілого до ОСОБА_1 не заявлявся.

Статтею 1206 ЦК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

У даному випадку лікування проводилося закладом охорони здоров`я - Дунаєвецькою центральною лікарнею, яка є комунальною установою і фінансується з державного бюджету, розпорядником коштів якого є Дунаєвецька районна рада, тому кошти стягуються на її користь.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму Верховного суду України № 11 від 07.07.1995 року "Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат" питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з "Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Пунктом 2 "Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання" затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 року передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день.

А тому, позов першого заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Хмельницької обласної радипідлягає задоволенню.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 1 ст. 5 ЗУ "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 6 статті 141 ЦПК України передбачено, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави, а тому з ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір на користь держави у розмірі 1921,00 грн.

Керуючись ст. 1206 ЦК України, ст. 141, 247, 263-265 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Позов Першого заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Дунаєвецької районної ради до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог - Комунальна установа Дунаєвецької районної ради "Дунаєвецька центральна районна лікарня", про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину (ціна позову 3694 грн. 81 коп.) задовольнити..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунальної установи Дунаєвецької районної ради "Дунаєвецька центральна районна лікарня" для подальшого зарахування до місцевого бюджету Дунаєвецької районної ради (розрахунковий рахунок НОМЕР_4 в ГУДКСУ в Хмельницькій області, МФО 815013, код ЄДРПОУ 02004255) витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 3694 (три тисячі шістсот дев`яносто чотири) грн. 81 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьдержави судовий збір у розмірі 1921,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом двадцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники провадження:

позивач - Перший заступник керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури, місцезнаходження: м.Кам`янець-Подільський вул.Драгоманова, 11 Хмельницької області;

в інтересах держави в особі Дунаєвецької районної ради, місцезнаходження: м.Дунаївці вул.1 Травня, 1 Хмельницької області,код ЄДРПОУ 04060571;

відповідач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Дунаєвецьким РВ УМВС НОМЕР_6 в Хмельницькій області 11.12.2015 року;

третя особа, що не заявляє самостійних вимог - Комунальна установа Дунаєвецької районної ради "Дунаєвецька центральна районна лікарня", місцезнаходження: м.Дунаївці вул.Горького, 7 Хмельницької області, код ЄДРПОУ 02004255.

Дата складання повного судового рішення 20 травня 2019 року.

Головуючий: /підпис/

Згідно з оригіналом.

Голова Дунаєвецького районного суду В. М. Шклярук

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу82004176
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/535/19

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

Рішення від 17.05.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні