Рішення
від 27.05.2019 по справі 910/3393/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

27.05.2019Справа № 910/3393/19 Суддя Мудрий С.М. розглянувши справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Престиж Технології"

про стягнення штрафу у розмірі 5 000 грн.

Представники сторін:

не викликались.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду міста Києва надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест" до товариства з обмеженою відповідальністю "Престиж Технології" про стягнення штрафу у розмірі 5 000 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, 01.05.2016 р. між сторонами укладено договір про надання послуг № 05-38.

У зв`язку з безпідставним порушенням відповідачем строку надання послуг, у позивача виникло право вимоги в розмірі 5 000,00 грн. в якості штрафу на підставі п.5.4 договору.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 25.03.2019 р. прийнято позовну заяву до розгляду, та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

У відповідності до ст. 242 Господарського процесуального кодексу України ухвалу про відкриття провадження у справі від 16.11.2018 р. направлено відповідачу рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення за № 0103049529825 за адресою, яка згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 1005163853, станом на 25.03.2019 р. є місцезнаходженням юридичної особи, а саме: 04073, м. Київ, вул. Семена Скляренка, буд. 15.

Проте, конверт (номер відправлення 0103049529825) повернуто до суду поштовим відділенням зв`язку без вручення адресату з довідкою форми Ф-20 з позначкою "за закінченням встановленого строку зберігання".

Відповідач не скористався наданим йому законом правом подати письмові заперечення проти позову.

Зважаючи на вищезазначене, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Згідно ч.1 статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.2 статті 509 ЦК України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пункт 1 ч.2 статті 11 ЦК України передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

01.05.2016 р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест" та товариством з обмеженою відповідальністю "Престиж Технології" укладено договір про надання послуг № 05-38.

В подальшому 01.05.2016 р. між сторонами укладено додаткову угоду № 1 до договору надання послуг № 05-38.

Відповідно до п. 1.1 договору в порядку та на умовах, визначених цим договором, виконавець зобов`язується за завданням замовника протягом визначеного в договорі строку за плату надати наступні послуги: ремонтні роботи автогрейда Caterpillar 160К, бульдозера Caterpillar D6R, екскаватора гідравлічного Caterpillar 366DL, екскаватор гусеничний середній Caterpillar 329DL, а замовник зобов`язується оплачувати надані послуги.

Детальна інформація щодо послуг, які надаються за цим договором, міститься у акті виконаних робіт (п.1.2.).

Згідно з п. 2.1. договору, виконавець зобов`язаний:

за письмовим завданням замовника особисто надавати останньому визначені цим договором послуги в строк не пізніше 5 днів з дня отримання завдання;

забезпечувати якість наданих послуг відповідно до вимог, які узгоджені виконавцем із замовником в акту виконаних робіт;

при неможливості в передбачений цим договором строк надати послуги, негайно повідомити про це замовника шляхом 1 доби.

Статтею 905 цивільного кодексу України передбачено, що строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Так, позивач надав відповідачеві завдання до договору надання послуг № 09-40 від 12.05.2016 р., з якого видно, що товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест" на протязі 5 днів просить виконати наступні ремонтні роботи бульдозера Caterpillar D6R: зняти двигун, розібрати двигун, дефектовка двигуна. Автогрейда Caterpillar 160К: демонтаж супорта, ремонт гальмівного супорта, установка супорта.

Пунктом 4.2. договору встановлено, що завдання послуг виконавцем та приймання їх результатів замовником оформлюється актом приймання-передачі наданих послуг. Який підписується повноваженими представниками сторін протягом 3 (трьох) робочих днів після фактичного надання послуг.

Відповідно до акту виконаних робіт від 29.05.2016 р. за договором надання послуг № 05-38 від 01.05.2016 р., на виконання наданого замовником завдання від 12.05.2016 р. виконавець надав послуги з ремонту бульдозера Caterpillar D6R та автогрейда Caterpillar 160К.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест" зазначає, що відповідно до умов договору відповідач не надав жодного повідомлення про неможливість виконання наданого завдання у визначений строк, а строк надання послуг визначений договором товариства з обмеженою відповідальністю "Престиж Технології" порушено.

Таким чином, відповідач порушив строки надання ремонтних робіт на 12 днів.

Для досудового врегулювання спору мирним шляхом позив звернувся до відповідача із листом-вимогою щодо стягнення штрафних санкцій вих. № 06/03-01 від 06.03.2017 р., відповідно до якого просив протягом семи днів з моменту отримання даного листа-вимоги сплатити товариству з обмеженою відповідальністю Компанія Транс-Інвест грошові кошти у розмірі 5 000,00 грн, в якості сплати штрафних санкцій за порушення строків визначених договором надання послуг № 05-8 віл 01.05.52016 р.

Відповідач кошти не сплати, відповіді не надав.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується зі ст.ст.525, 526 ЦК України, відповідно до яких зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Частина 1 статті 612 ЦК України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Стаття 629 ЦК України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У зв`язку з неналежним виконанням зобов`язань позивачем нараховано відповідачеві штраф у розмірі 5000,00 грн.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч.1 ст. 230 ГК України).

Згідно ч. 1, 2 статті 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Відповідно до п. 5.1. договору, у випадку порушення договору сторона несе відповідальність, визначену цим договором та (або) чинним законодавством України.

Згідно з п. 5.1.1. договору, порушення договору є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом цього договору.

Умовами п. 5.2. визначено, що у випадку порушення строку надання послуг виконавець сплачує замовнику штраф у розмірі 5000,00 грн.

Таким чином, враховуючи вищезазначене та беручи до уваги те, що відповідачем порушені терміни надання ремонтних послуг за договором про надання послуг № 05-38 від 01.05.2016 р., тому позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача штрафу у розмірі 5000,00 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Судовий збір згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3,4 ст. 13, ч.1 ст. 73, ст. 129, ч.9 ст. 165, ст.ст. 236-238, 240-241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Престиж Технології" (04073, м. Київ, вул. Семена Скляренка, буд. 15, код ЄДРПОУ 40095894) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Транс-Інвест" (50055, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Нікопольське шосе, буд. 165, код ЄДРПОУ 38465370) штраф у розмірі 5 000 (п`ять тисяч) грн. 00 коп. та судовий збір в розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.М. Мудрий

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено29.05.2019
Номер документу82006302
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3393/19

Рішення від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні