Ухвала
від 24.05.2019 по справі 569/24198/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/24198/18

1-кс/569/4777/19

24 травня 2019 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання начальника відділення СВ Рівненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Начальник відділенняСВ Рівненськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Рівненськійобласті майорполіції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку за місцем фактичного знаходження ПП «Метаюрсервіс» (ЄДРПОУ 35460008), за адресою: Дніпропетровська область: м. Кривий Ріг, вул. Січеславська, 46, приміщення 11 (відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відомості щодо власника майна за вищевказаною адресою відсутні), з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ПП «Метаюрсервіс» за 2016 рік, а саме: договорів з додатками до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості товарів, та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків; документів, що стосуються придбання (поставки) тролейбуса; документів, що стосуються взаємовідносин із ТОВ «СП«Янікс», ПП «Експо-Трейд», ТОВ "Фітнес-М", КП «Рівнеелектроавтотранс»; тендерної документації; чорнових записів; підроблених виправлених, замаскованих документів, якими приховано дійсні факти з ціллю уникнення від кримінальної відповідальності; магнітних носіїв інформації та комп`ютерної техніки, на якій розроблювалася та зберігається документація, що має відношення до факту кримінального правопорушення; інших речей та документів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть бути доказами під час судового розгляду.

В обґрунтування клопотання вказав, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017180010001573 від 04.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що у 2016 році комунальним підприємством «Рівнеелектроавтотранс» Рівненської міської ради (далі по тексту КП «Рівнеелектроавтотранс») проведено відкриті торги, предметом яких було придбання (закупівля) тролейбуса пасажирського з низьким рівнем підлоги.

Учасниками вказаної процедури закупівлі були: приватне підприємство «Метаюрсервіс» (код ЄДРПОУ 35460008, Україна, м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського, будинок 219, далі по тексту ПП «Метаюрсервіс») із сумою пропозиції 7 500 000 грн. та товариство з обмеженою відповідальністю «ТД Літан» (код ЄДРПОУ 36440036, Україна, м. Дніпро, вул. Криворізька, будинок 1, далі по тескту ТОВ «ТД Літан») із сумою пропозиції 6 477 000 грн.

02.06.2016 комітетом конкурсних торгів найбільш економічно вигідною пропозицією визнано пропозицію ТОВ «ТД Літан» з сумою 6 477 000 грн., з яким КП «Рівнеелектроавтотранс» повинно було б укласти договір поставки.

Проте, 29.06.2016 ТОВ «ТД Літан» відмовилось від підписання договору, тому договір про закупівлю укладено з наступним учасником - ПП «Метаюрсервіс» із завищеною пропозицією в сумі 7 500 000 грн., що на 1 023 000 грн. більше ніж пропозиція ТОВ «ТД Літан».

Після цього, згідно наявних у матеріалах кримінального провадження документів, тролейбус пасажирський з низьким рівнем підлоги, ввезений на митну територію України Товариством з обмеженою відповідальністю «СП«Янікс» (код ЄДРПОУ 32964061, Україна, м.Луцьк, вул. Єршова 11, офіс 808, далі по тексту - ТОВ «СП«Янікс»), відповідно до договору поставки від 02.11.2016 з заводом - виробником ОАО УКХ «Белкоммунмаш» (м. Мінськ, вул.Переходна 64Б-2), яке являлось одночасно офіційним дилером вказаного заводу.

Крім того, встановлено, що ТОВ «СП «Янікс» вказаний пасажирський тролейбус з низьким рівнем підлоги було імпортовано фактурною вартістю 4,9 млн. грн., проте для ПП «Метаюрсервіс» був реалізований вже за ціною 6,2 млн. грн. та в подальшому поставлено для КП «Рівнеелектроавтотранс» за ціною 7,5 млн. грн., чим було штучно збільшено фактичну вартість тролейбуса, наслідком чого є можливе заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Таким чином, місцевому бюджету в особі Рівненської міської ради заподіяно майнову шкоду в розмірі 1,3 млн. грн.

Висновком аналітичного дослідження сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Рівненській області від 16.02.2018 № 7/17-00-16-16/3362844 встановлено, що протягом 2016 року у ПП «Метаюрсервіс» відсутня будь-яка фінансово-господарська діяльність окрім придбання у ТОВ «СП «Янікс» та реалізації для КП «Рівнеелектроавтотранс» РМР Тролейбусу пасажирський моделі 43303А (дані ЄРПН). Проте, ПП «Метаюрсервіс» здійснювало розрахунки з СПД, в тому числі перераховано на рахунок ПП «Експо-Трейд» кошти в сумі 470000 грн, та на рахунок ТОВ "Фітнес-М" у сумі 134 700,00 грн без подальшого відображення в податковому обліку, що свідчить про ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Тобто шляхом складного ланцюга транзитних фінансових операцій, службові особи ТОВ «СП«Янікс» ПП «Метаюрсервіс» можливо заволоділи бюджетними коштами сумі 2613742,75 грн, (1412311,80 грн та 1287612,86 грн. відповідно).

Правова кваліфікація кримінального правопорушення привласнення майна шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах ч. 5 ст. 191 КК України.

Підстави для обшуку в ході проведення досудового розслідування встановлено, що до вчинення кримінального правопорушення причетні службові особи ПП «Метаюрсервіс». Вжитими заходами було встановлено, що питаннями організації проведення тендеру, визначення переможця, підписання договору, прийняття рішення щодо внесення до нього змін, отримання тролейбуса, оформлення відповідних документів, а також проведення розрахунків на КП «Рівнеелектроавтотранс» займався безпосередньо директор підприємства.

Питаннями придбання, розмитнення тролейбуса, ввозу, ведення бухгалтерської документації, формування ціни та його поставки для ТОВ «Метаюрсервіс» займався безпосередньо головний бухгалтер ТОВ «СП«Янікс», а питаннями щодо організації участі в тендері, проведення переговорів з заводом виробником щодо придбання тролейбуса, збільшення ціни, його поставки, а також оформлення відповідних бухгалтерських і інших юридичних документів, проведення розрахунків займався директор ПП «Метаюрсервіс».

Встановлено, що документи фінансово-господарської діяльності ПП «Метаюрсервіс», в т.ч. ті, що стосуються придбання (поставки) тролейбуса, що стосується взаємовідносин із ТОВ «СП«Янікс», ПП «Експо-Трейд», ТОВ "Фітнес-М", КП «Рівнеелектроавтотранс», чорнові записи та комп`ютерна техніка, на якій створювались та зберігаються електронні документи, інші речі, документи, що можуть свідчити про причетність осіб до вчинення кримінального правопорушення, знаходяться за місцем фактичного знаходження ПП «Метаюрсервіс» (ЄДРПОУ 35460008), за адресою: Дніпропетровська область: м.Кривий Ріг, вул. Січеславська, 46, приміщення 11.

Враховуючи зазначене, виникла необхідність у проведенні обшуку з метою відшукування вищезазначених оригіналів документів та речей, які стосуються кримінального правопорушення.

Крім цього, зазначені речі та документи будуть використані при проведенні відповідних судових експертиз.

Житло чи інше володіння особи, або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку: об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область: м. Кривий Ріг, вул. Січеславська, 46, приміщення 11.

Особа, якій належить житло чи інше володіння відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відомості щодо власника майна за вищевказаною адресою відсутні.

Речі, документи або осіб, яких планується відшукати документи фінансово-господарської діяльності ПП «Метаюрсервіс» за 2016 рік, а саме: договорів з додатками до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості товарів, та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків; документів, що стосуються придбання (поставки) тролейбуса; документів, що стосуються взаємовідносин із ТОВ «СП«Янікс», ПП «Експо-Трейд», ТОВ "Фітнес-М", КП «Рівнеелектроавтотранс»; тендерної документації; чорнових записів; підроблених виправлених, замаскованих документів, якими приховано дійсні факти з ціллю уникнення від кримінальної відповідальності; магнітних носіїв інформації та комп`ютерної техніки, на якій розроблювалася та зберігається документація, що має відношення до факту кримінального правопорушення; інших речей та документів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку вилучення вище вказаних речей неможливо в інший спосіб, оскільки вони являються предметами, засобами вчинення кримінального правопорушення, тому особи які причетні до його вчинення вживають заходів для їх приховання, збуту, та витребувати їх в порядку ст.93 КПК України неможливо, або за допомогою інших слідчих дій, тому виникла необхідність щодо проведення обшуку.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотанням та надані матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно доч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; знаряддя злочину;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, слідчий суддя вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що за місцем фактичного знаходження ПП «Метаюрсервіс» (ЄДРПОУ 35460008), за адресою: Дніпропетровська область: м. Кривий Ріг, вул. Січеславська, 46, приміщення 11 (відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відомості щодо власника майна за вищевказаною адресою відсутні) знаходяться речі, які мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обушку за місцем фактичного знаходження ПП «Метаюрсервіс» (ЄДРПОУ 35460008), за адресою: Дніпропетровська область: м. Кривий Ріг, вул. Січеславська, 46, приміщення 11 (відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відомості щодо власника майна за вищевказаною адресою відсутні), з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ПП «Метаюрсервіс» за 2016 рік, а саме: договорів з додатками до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості товарів, та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків; документів, що стосуються придбання (поставки) тролейбуса; документів, що стосуються взаємовідносин із ТОВ «СП«Янікс», ПП «Експо-Трейд», ТОВ "Фітнес-М", КП «Рівнеелектроавтотранс»; тендерної документації; чорнових записів; підроблених виправлених, замаскованих документів, якими приховано дійсні факти з ціллю уникнення від кримінальної відповідальності; магнітних носіїв інформації та комп`ютерної техніки, на якій розроблювалася та зберігається документація, що має відношення до факту кримінального правопорушення; інших речей та документів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82020507
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/24198/18

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні