Ухвала
від 17.05.2019 по справі 755/3513/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/3513/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2019 р. м.Київ

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю адвоката ОСОБА_3 , старшого слідчого СВ РОВКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «ТФ`ЕКСПРЕС-АВІА», на бездіяльність слідчого четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві у рамках кримінального провадження №42019100000000068 від 30.01.2019 року та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «ТФ`ЕКСПРЕС-АВІА»,звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві у рамках кримінального провадження №42019100000000068 від 30.01.2019 року та зобов`язання вчинити певні дії.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «ТФ» ЕКСПРЕС-АВІА» скаргу підтримав та просив її задовольнити, з мотивів викладених у скарзі.

Слідчий в судовому засіданні заперечив щодо задоволення скарги адвоката посилаючись на те, що на підставі ухвали слідчого судді Дніпровського районного суду м.Києва ОСОБА_6 13.03.2019 року в ході проведення обшуку за адресою проживання директора ТОВ «ТФ «Експрес-Авіа» ОСОБА_7 , а саме: АДРЕСА_1 , було виявлено та вилучено речі і документи, що зазначенні в ухвалі слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку, які постановою старшого слідчого СВ РОВКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_4 від 03.04.2019 року були визнані речовими доказами та приєднані до матеріалів кримінального провадження, у зв`язку з чим вилучені речі і документи не мають статусу тимчасово вилученого майна.

В судовому засіданні встановлено, що в провадженні четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві перебуває кримінальне провадження №42019100000000068 від 30 січня 2019 року.

В межах проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні 13.03.2019 року старшим слідчим четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_8 на підставі ухвали слідчого судді Дніпровського районного суду м.Києва від 04.03.2019 року було проведено обшук в квартирі в якій проживає директор та засновник підприємства ТОВ «ТФ «ЕКСПРЕС-АВІА» ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_2 , під час якого було виявлено та вилучено речі і документи, а саме: папку швидкозшивач синього кольору, із копіями закордонних паспортів фізичних осіб на 445 аркушах; папку швидкозшивач фіолетового кольору, із копіями закордонних паспортів фізичних осіб на 418 аркушах; папку швидкозшивач синього кольору, із копіями закордонних паспортів фізичних осіб н 587 аркушах; копії закордонних паспортів фізичних осіб на 250 аркушах; папку швидкозшивач блакитного кольору із копіями договорів по туризму за 2017-2018 р., на 105 аркушах; рахунки-фактури ТОВ «ТФ «ЕКСПРЕС-АВІА» на 15 аркушах; папку швидкозшивач зеленого кольору з написом «по турізму 2012-2013 р.» з договорами з додатками ТОВ «ТФ «ЕКСПРЕС-АВІА» за період 2015-2017 р. на 229 аркушах; жорсткий диск 1206В Kingston; жорсткий диск до комп`ютеру MODEL: HD 502 HJ SNS013О9013331773

22.04.2019 року адвокат ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «ТФ «Експрес-Авіа», звернувся до четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві із клопотанням про повернення вищезазначеного тимчасово вилученого майна, яке станом на момент звернення з даною скаргою до суду слідчим четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві не розглянуто, що стало підставою для звернення представника товариства з скаргою в порядку ст. 303 КПК України до слідчого судді.

Вивчивши скаргу з додатками, вислухавши адвоката ОСОБА_3 та слідчого ОСОБА_4 , слідчий суддя приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких наданаВерховною Радою України, цього Кодексута інших законів України (ст. 1 КПК України).

Зокрема,Кримінальний процесуальний Кодекс Українирозділяє поняття «тимчасово вилученого майна» та «майна до якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку».

Так, згідност. 167 КПК Українитимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

В свою чергу, відповідно до ч. 7ст. 236 КПК Українимайном до якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку є вилучені речі та документи, які входять до переліку майна, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та/або відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу.

Особа, яка подала скаргу, посилається на неповернення тимчасово вилученого майна згідно з вимогамиКримінального процесуального Кодексу України.

Відповідно до вимог ст. 303 КПК Укрїани, містить в собі виключний перелік дій та бездіяльності слідчого, що може бути оскаржена під час досудового розслідування, вказує на те, що під час досудового розслідування маже бути оскаржена лише бездіяльність слідчого, яка полягає у неповерненні саме тимчасово вилученого майна, подання ж скарги на не повернення «майна до якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку» цієюстаттею Кодексуне передбачено.

У відповідності до положеньст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Згідност. 26 КПК Українивбачається, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

За таких умов, враховуючи те, що в ухвалі суду про надання дозволу на проведення обшуку було надано дозвіл на відшукання та вилучення фінансово-господарських документів по взаємовідносинам ТОВ «ТФ «Експрес-Авіа» з ТОВ «ТК «Грейн» (код 38233167), ТОВ «Компанія Сьомий континент» (код 38910582), ТОВ «Укр-Консалтінг групп» (код 37526505), ТОВ «Січ Девелопмент» (код 35535963), а також документів які підтверджують реалізацію туристичних пакетів фізичним особам в період з 2015 року по теперішній час, чорнових записів, магнітних і оптичних та електронних носіїв з даними можливого прихованого бухгалтерського і податкового обліків підприємства, які є знаряддям кримінального правопорушення, в тому числі оригіналів документів: договорів, додатків до договорів, міжнародних контрактів та додатків до них, товарно-транспортних накладних, видаткових накладних, актів виконаних робіт, актів прийому-передачі, рахунків, чеків, банківських виписок, довіреностей, листів, наказів, протоколів; журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, документів бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ТОВ «Туристична Фірма «Експрес-Авіа» (код ЄДРПОУ 37814563), оригіналів документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, реєстраційних, установчих та звітних документів; документи про функціонування банківських рахунків; документів фінансово-господарської діяльності з ознаками підробки, в тому числі які відображають здійснення псевдорозрахункових операцій по наданню послуг в адресу підприємств-контрагентів; бухгалтерських та фінансово-господарських документів підприємств-контрагентів; документів «тіньового» бухгалтерського обліку; печаток, цифрових кодів доступу до рахунків підприємств, комп`ютерів на яких здійснюється виготовлення вказаних документів, електронних носів інформації, мобільних телефонів з урахуванням того, що вилучені речі та документи в ході обшуку за адресою: м.Запоріжжя, вул. Олександрівська, 40/1, визнані речовими доказами відповідною постановою слідчого, відсутні підстави вважати, що вилучені речі та документи мають статус тимчасово вилученого майна.

За таких обставини, слідчий суддя враховуючи вищезазначене, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ, що наявний у провадженні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що скарга не підлягає задоволенню, як необґрунтована.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.1-29,167-169,171,173,236,303-307,309,310,369-372,376,395 КПК Українислідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні скарги адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «ТФ`ЕКСПРЕС-АВІА», на бездіяльність слідчого четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві у рамках кримінального провадження №42019100000000068 від 30.01.2019 року та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали 13 годин 10 хвилин 22.05.2019 року.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82022891
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/3513/19

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні