Ухвала
від 20.05.2019 по справі 759/9219/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/3126/19

ун. № 759/9219/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2019 року слідчий суддяСвятошинського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 ,за участю старшого слідчого ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32018100080000044 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.06.2018р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

20.05.2019 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про надання дозволу слідчим восьмого СВ РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , іншим слідчим СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві, заступнику начальника восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_8 на проведення обшуку в транспортному засобі державний номер НОМЕР_1 та напівпричепі державний номер НОМЕР_2 , власником якого є ТОВ «ЛІРА-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 39031785), де можуть знаходитись документи та товарно-матеріальні цінності, які були ввезені на митну територію України ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), а також договори з додатками, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, чорнові записи, печатки підприємств, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, а також інші предмети і документи, на підставі яких слідчий встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, а в разі їх знаходження надати дозвіл на їх вилучення. Клопотання просить розглянути без виклику осіб у володінні яких знаходиться приміщення, оскільки виклик у судове засідання таких осіб призведе до передчасного розголошення відомостей досудового розслідування. При оприлюдненні судового рішення, прийнятого за результатом розгляду цього клопотання, виключити інформацію, яка підлягає захисту від розголошення, а саме: назви та коди ЄДРПОУ підприємств, персональні дані осіб, в тому числі їх прізвище, ім`я, по-батькові, номери банківських рахунків, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента (IP адреси та MAC адреси, номери телефонів, номери базових станцій та інше), надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, поштових адрес та іншу охоронювану законом інформацію.

Клопотання обґрунтоване наступним.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «СемпалКо ЛТД» (код ЄДРПОУ 19022122) ухилились від сплати податків при фінансово-господарських взаємовідносинах з підприємствами з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ «Асторагросервіс» (код ЄДРПОУ 41595522), ТОВ «Еванстон» (код ЄДРПОУ 40636096), ТОВ «Сігма-Снабсервіс» (код ЄДРПОУ 41464120), ТОВ «Інбокс» (код ЄДРПОУ 41344076), ТОВ «Інтро Вояж» (код ЄДРПОУ 41381893), ТОВ «Рокевл Груп» (код ЄДРПОУ 40998870), ТОВ «Локань Торг» (код ЄДРПОУ 41728093), ТОВ «Свартисен» (код ЄДРПОУ 40299845), ТОВ «Ренмарт» (код ЄДРПОУ 40531316), які в свою чергу сформували податковий кредит від ТОВ «Гранде Люкс» (код ЄДРПОУ 40994221) та ТОВ «Фірма Вікторія Трейд» (код ЄДРПОУ 40669300), що підтверджується висновком Аналітичного дослідження № 10/99-99-16-04-20/40994221 від 18.05.2018 за період з 01.01.2017 по 30.04.2018 на суму понад 5 млн. грн., що в 5000 та більше разів перевищує установлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто у великих розмірах.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що до єдиної схеми ввезення (імпорту) брендових італійських товарів (меблів) та інших товарів широкого асортименту по заниженим цінам з використанням непрямих контрактів з СГД нерезидентами Великобританії «LEAD COMPANY LP», «GENERAL PRODUCTION LP», «ETOILEGLAMLP», «KINSTONTRADINGLP», «SHENZHEN YYC MOTOR LTD», «ATA Sp. Z.O.O.», «FOANINDUSTRIAL(HONGKONG)LIMITED»,«SUNLIGHTPRODUCTSLTD», «NOVAETSLTD», «RODALINDUSTRIALCO.,LTD», «TRAIDINGTEAMS.R.I.» та інших, використовуються наступні підприємства-імпортери: ТОВ «Гранде Люкс» (код ЄДРПОУ 40994221), ТОВ «Фірма Вікторія Трейд» (код ЄДРПОУ 40669300), ТОВ «Браунберг» (код ЄДРПОУ 41657913), ТОВ «Ай Ті Стар» (код ЄДРПОУ 41197868), ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), які використовуються групою осіб. В подальшому імпортовані товарно-матеріальні цінності документально реалізовуються на підприємства, які мають ознаки «фіктивності», а фактично реалізація здійснюється за готівкові кошти підприємствам реального сектору економіки.

Так, в ході допиту свідка ОСОБА_9 , який значиться засновником, директором ТОВ «Ай Ті Стар» (код ЄДРПОУ 41197868) показав, що ніякого відношення до створення вказаного підприємства та фінансово-господарської діяльності на підприємстві не здійснював.

Встановлено, що ОСОБА_10 є організатором незаконної діяльності, яка полягає в ухиленні від сплати митних платежів, шляхом підміни пакету документів для оформлення на митницях ДФС.

Крім того, ОСОБА_10 спілкується з водіями автотранспортних засобів (вантажівок), які здійснюють перевезення імпортованого товару, надає їм підмінний пакет документів та наказує щоб останні знищували оригінали документів до проходження митного контролю.

В подальшому водії автотранспортних засобів (вантажівок) здійснюють доставку імпортованого товару на склади, з яких вже замовники імпортованого товару здійснюють вивіз до точок збуту.

Проведеними слідчими діями та оперативними заходами встановлено, що на даний час ввезення ТМЦ здійснює підконтрольний суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності з ознаками «ризиковості» ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), який з 2018 року здійснює імпорт ТМЦ на митну територію України.

Так, в ході аналізу бази встановлено, що до митного органу ДФС подану електрону декларацію UA125000/2019/925375, в якій зазначено, що відправником є «ATA Sp. Z.O.O.», а одержувачем є ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), також графі 18 «Ідентифікація і країна реєстрації транспортного засобу при відправленні/прибутті» зазначені відомості про вантажний автотранспортний засіб, а саме НОМЕР_1 / НОМЕР_2 .

Підставами для проведення обшуку є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що знаряддя злочинів та майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в автотранспортному засобі державний номер НОМЕР_1 та напівпричепі державний номер НОМЕР_2 , де можуть знаходитись документи та товарно-матеріальні цінності, які були ввезені на митну територію України ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), а також договори з додатками, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, чорнові записи, печатки підприємств, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, а також інші предмети і документи, на підставі яких слідчий встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин.

В ході обшуку планується відшукати та вилучити документи та товарно-матеріальні цінності, які були ввезені на митну територію України ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755), а також договори з додатками, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, чорнові записи, печатки підприємств, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, а також інші предмети і документи, на підставі яких слідчий встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин.

Крім того встановлено, що особи, які причетні до скоєння злочину доволі пильні до зацікавленості сторонніх осіб до їхньої незаконної діяльності, а у випадку підозри, можуть знищити предмети, підроблені документи, які містять відомості, що відображають їх злочинну діяльність, відразу після висвітлення факту зацікавленості органів податкової міліції в їх отриманні.

Відповідно до ст. 222 КПК України, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. У необхідних випадках слідчий, прокурор попереджає осіб, яким стали відомі відомості досудового розслідування, у зв`язку з участю в ньому, про їх обов`язок не розголошувати такі відомості без його дозволу. Незаконне розголошення відомостей досудового розслідування тягне за собою кримінальну відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ст.387 КК України розголошення без дозволу прокурора, слідчого даних досудового розслідування є кримінально-карним діянням.

Відповідно до п.2 «Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень», внесенню до Реєстру підлягають усі судові рішення судів загальної юрисдикції. У разі коли судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, судове рішення оприлюднюється з виключенням інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення.

Прокурором та слідчим не надається дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Відшукуванні речі і документи, мають значення для досудового розслідування, оскільки вони необхідні для проведення експертних досліджень і використання під час проведення податкових та інших перевірок.

Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах використовуватимуться як докази вчинення кримінальних правопорушень під час досудового розслідування та судового розгляду.

На підставі вищевикладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення

В судовому засіданні старший слідчий ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 клопотання підтримує в повному обсязі.

Розглянувши доводи, викладені в клопотанні, документи додані до клопотання, а також матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку про таке.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні Святошинського УП ГУ НП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 32018100080000044, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.06.2018р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України. Слідчий у своєму клопотанні вказує про проведення досудового розслідуванні за № 32018100080000044 та на проведенняобшуку втранспортному засобідержавний номер НОМЕР_1 та напівпричепі державний номер НОМЕР_2 , власником якого є ТОВ «ЛІРА-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 39031785), де можуть знаходитись документи та товарно-матеріальні цінності, які були ввезені на митну територію України ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755).

Згідно з вимогами ч.1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК України вимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятою статті 234 КПК України визначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3 ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.3 ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходять у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно до ст.30Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 5557; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Крім того, рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Смірнов проти Росії» (71362/01, 07.06.2007 року), рішенні «Ернст та інші проти Бельгії» зазначено, що надто широке формулювання про проведення обшуку дає правоохоронним органам необмежену свободу дій у визначенні того, які документи «становлять інтерес» для розслідування в кримінальній справі.

Додане клопотання та письмові докази, що долучені до клопотання у якості доказів засвідчені слідчим копії матеріалів кримінального провадження, містять протиріччя з відомостями, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, у зв`язку з ненаданням органом досудового розслідування належних доказів в обґрунтування поданого клопотання, приходжу до висновку про недоведеність заявленої вимоги про проведення обшукув транспортномузасобі державнийномер НОМЕР_1 та напівпричепі державний номер НОМЕР_2 , власником якого є ТОВ «ЛІРА-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 39031785), де можуть знаходитись документи та товарно-матеріальні цінності, які були ввезені на митну територію України ТОВ «Таурус Актив» (код ЄДРПОУ 42115755).

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 234-235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32018100080000044 залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Святошинського

районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82024855
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.06.2018р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —759/9219/19

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Миколаєць І. Ю.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Миколаєць І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні