Постанова
від 28.05.2019 по справі 747/621/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

іменем України

28 травня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 747/621/18

Головуючий у першій інстанції - Косенко Ю. Л.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/560/19

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД у складі:

головуючого - судді Скрипки А.А.

суддів: Лакізи Г.П., Харечко Л.К.

сторони:

позивач ОСОБА_1

відповідач відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області

розглянувши в порядку письмового провадження цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області у складі судді Косенко Ю.Л. від 20 лютого 2019 року, місце ухвалення рішення смт. Талалаївка у справі за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення,

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення, в якому з врахуванням уточненого позову (а.с.49-52) просила стягнути з відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації індексацію заробітної плати за період з січня по грудень 2016 року в сумі 13 366 грн. 73 коп., матеріальну допомогу на оздоровлення за період з 2010 - 2017 роки на загальну суму 9 716 грн. 50 коп. Також у вимогах заявленого позову ОСОБА_1 просила виплатити компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати за період з січня по грудень 2016 року на суму 3 179 грн. 02 коп. Позивач просила допустити негайне виконання судового рішення та покласти судові витрати на відповідача. Вимоги заявленого позову ОСОБА_1 обґрунтовувала тим, що 01.06.2009 року її було прийнято на роботу до Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів на посаду двірника, 11.01.2010 року позивача було переведено на посаду прибиральниці службових приміщень. З 28.02.2013 року позивача було переведено на посаду двірника, а з 21.11.2013 року переведено на посаду прибиральниці службових приміщень, з 18.01.2018 року позивача було переведено на посаду двірника Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Позивач вказує, що заробітна плата по 2017 рік включно нараховувалась їй відділом освіти Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області, який було реорганізовано у відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації відповідно до розпорядження голови Талалаївської районної державної адміністрації від 02.03.2018 року №63 "Про реорганізацію та припинення юридичних осіб публічного права". Позивач зазначає, що у період з січня 2016 року по грудень 2016 року відділ освіти Талалаївської районної державної адміністрації не здійснював виплату індексації заробітної плати на загальну суму 13 366 грн. 73 коп., а за період з 2010 - 2017 роки не виплачував матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні позивачу щорічної відпустки в сумі 9 716 грн. 50 коп. Позивач стверджує, що компенсація втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати становить 3 179 грн. 02 коп. ОСОБА_1 у позові вказує, що вона неодноразово зверталась до відповідача з питань виплати їй індексації заробітної плати та матеріальної допомоги на оздоровлення, але отримувала відмови.

Рішенням Талалаївського районного суду Чернігівської області від 20.02.2019 року відмовлено у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати оскаржуване рішення суду першої інстанції від 20.02.2019 року та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити вимоги заявленого позову. Доводи апеляційної скарги вказують, що оскаржуване рішення суду першої інстанції від 20.02.2019 року ухвалено судом з порушення норм матеріального та процесуального права. В доводах апеляційної скарги ОСОБА_1 зазначає, що нею були надані суду відповідні розрахунки розміру заявлених позовних вимог, із зазначенням нормативно-правових актів, на підставі яких було проведено дані розрахунки. При цьому ОСОБА_1 стверджує, що відповідачем не було надано суду відповідних доказів на спростування зазначених розрахунків позивача. З посиланням на положення: Закону України "Про індексацію грошових доходів населення", Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати", Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 року №1078, ОСОБА_1 у доводах апеляційної скарги вказує про обґрунтованість заявлених нею позовних вимог про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та проведених нею розрахунків. В доводах апеляційної скарги ОСОБА_1 також не погоджується із висновком суду першої інстанції щодо відмови у задоволенні вимог заявленого позову про стягнення з відповідача матеріальної допомоги на оздоровлення. При цьому ОСОБА_1 у доводах апеляційної скарги зазначає, що Колективним договором від 10.03.2010 року та Колективним договором на 2016-2020 роки, які були укладені між адміністрацією Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та профспілковим комітетом (профспілковою організацією) школи, визначено обов`язок роботодавця виплачувати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення. При цьому ОСОБА_1 вказує, що працівниками є не лише педагогічні, науково-педагогічні працівники, а всі наймані працівники, які працюють в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів, незалежно від займаної посади.

Відповідно до приписів ч.1 статті 369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно ч.13 статті 7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Як вбачається з повідомлень про вручення поштових відправлень (а.с.130,131), позивач ОСОБА_1 , відповідач відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області отримали копії ухвали апеляційного суду від 01.04.2019 року про відкриття апеляційного провадження у справі та копії ухвали апеляційного суду від 02.04.2019 року про призначення справи до розгляду в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення (виклику) учасників справи.

Вислухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається із оскаржуваного рішення суду першої інстанції від 20.02.2019 року, відмовляючи у задоволенні вимог заявленого ОСОБА_1 позову, суд першої інстанції відхилив як доказ розрахунок, наданий позивачем в обґрунтування вимог щодо стягнення індексації заробітної плати, оскільки суми індексації в ньому зазначені без врахування базового місяця, в інших доказів на підтвердження сум індексації заробітної плати позивачем надано не було. У зв`язку з даними обставинами судом було відмовлено і у задоволенні позовних вимог про стягнення з відповідача компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати. Стосовно вимог заявленого позову про стягнення матеріальної допомоги на оздоровлення, суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні вказаних позовних вимог, зазначив у оскаржуваному рішенні, що у колективних договорах, на які посилається позивач, відсутні положення, які зобов`язують директора школи у обов`язковому порядку виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам школи при виході у відпустку, крім обов`язку, визначеного статтею 57 Закону України ''Про освіту''.

Відповідно до приписів ч.4 статті 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

В ході судового розгляду даної справи встановлено, і вказані обставини підтверджуються її матеріалами, що 01.06.2009 року ОСОБА_1 була прийнята на посаду двірника Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, 11.01.2010 року її було переведено на посаду прибиральниці службових приміщень Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, з 01.03.2013 року ОСОБА_1 була переведена на посаду двірника Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, з 21.11.2013 року ОСОБА_1 була переведена на посаду прибиральниці службових приміщень Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, з 18.01.2018 року ОСОБА_1 була переведена на посаду двірника Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів (а.с.18-19).

Згідно відповіді Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області від 18.10.2017 року на колективне звернення (а.с.28), відділ освіти Талалаївської районної державної адміністрації не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, оскільки кошторисних призначень не вистачає для виплати заробітної плати працівникам до кінця року. Відповідно до статті 57 Закону України ''Про освіту'' передбачено виплату за вислугу років лише педагогічним та науково-педагогічним працівникам.

Як вбачається із розпорядження голови Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області від 02.03.2018 року №63 ''Про реорганізацію та припинення юридичних осіб публічного права'' (а.с.34,34 зворот), відділ освіти Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області було перейменовано на відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області.

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області у листі-відповіді №164 ж від 29.05.2018 року зазначив, що не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення за період з 2002 - 2017 роки працівнику ОСОБА_1 , оскільки кошторисних призначень, передбачених на 2018 рік, не вистачає для виплати заробітної плати працівникам (а.с.29).

18.09.2018 року ОСОБА_1 звернулась з позовом до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення.

Як вбачається з матеріалів справи (а.с.132-133), 20.12.2017 року Талалаївською районною радою (дев`ятнадцята сесія сьомого скликання) було прийнято рішення №4-19/VІІ "Про безоплатну передачу бюджетних установ, закладів та майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради", яким, серед іншого, вирішено:

передати з 01 січня 2018 року безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради бюджетні установи, заклади, що розташовані на території Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади та забезпечують її потреби, відповідно до розмежування видатків між районним та Талалаївським селищним бюджетами, згідно додатку 1 (п.1);

з моменту передачі бюджетних установ вивести Талалаївську районну раду із засновників бюджетних установ, закладів, які передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади, засновником яких виступатиме Талалаївська селищна рада (п.3);

установити, що бюджетні установи та заклади, визначені в додатку 1 до цього рішення, передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади разом із трудовими колективами. Дія трудових договорів цих працівників продовжується у порядку, встановленому чинним законодавством (п.4).

У додатку 1 до рішення районної ради від 20.12.2017 року №4-19/VІІ (а.с.133) наведено перелік бюджетних установ, закладів, які безоплатно передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади, до якого включено і Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів (п.3).

20.12.2017 року на третій сесії сьомого скликання Талалаївської селищної ради Талалаївського району Чернігівської області було прийнято рішення ''Про прийняття закладів освіти та культури до комунальної власності Талалаївської селищної ради" (а.с.134), згідно якого селищна рада вирішила, зокрема:

прийняти безоплатно до комунальної власності Талалаївської селищної ради із спільної власності територіальних громад сіл та селища Талалаївського району, у тому числі, Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів (крім Староталалаївської філії І-ІІ ступенів Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів);

процедуру передачі-прийому закладів освіти до комунальної власності Талалаївської селищної ради розпочати з 01січня 2018 року.

02.01.2018 наказом відділу освіти Талалаївської РДА було затверджено передавальний акт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, бібліотечного фонду та незавершеного капітального будівництва Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Талалаївської районної ради Чернігівської області у комунальну власність Талалаївської селищної ради (а.с.135).

За змістом статті 89 Бюджетного кодексу України, з районних бюджетів, бюджетів об`єднаних територіальних громад здійснюються видатки на загальну середню освіту.

Таким чином, при затвердженні районного бюджету передбачались кошти на освіту, розпорядником яких був відділ освіти Талалаївської РДА, який згідно із розпорядженням №63 від 02.03.2018 року був перейменований на відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА.

Відповідно до Положення про відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області, затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.05.2018 року №154 (а.с.136-144), відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації є структурним підрозділом державної адміністрації, входить до її складу і в межах Талалаївського району забезпечує виконання покладених на нього завдань. Головним завданням відділу є організація навчально-методичного та кадрового забезпечення навчальних закладів, аналіз стану освіти та спорту, організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів, забезпечення розвитку освітнього, творчого потенціалу та інше. Ведення бухгалтерського обліку, а саме нарахування та виплата заробітної плати працівникам закладів освіти району не являються завданнями відділу згідно Положення.

По справі встановлено, що нарахування та виплата заробітної плати працівникам закладів освіти Талалаївського району проводилась централізованою бухгалтерією відділу освіти Талалаївської РДА. З січня 2018 року нарахування, фінансування та виплату заробітної плати працівникам Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів здійснює Талалаївська селищна рада.

Статтею 327 ЦК України визначено, що у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.3 статті 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. У разі об`єднання всіх територіальних громад одного району в одну об`єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об`єднаної територіальної громади, а пов`язані з таким майном права та обов`язки належать об`єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Згідно статті 80 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч.2 статті 169 ЦК України територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Талалаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Талалаївської селищної ради Чернігівської області зареєстрована як юридична особа, ідентифікаційний код 25571656.

Відповідно до ч. 3 статті 66 Закону України "Про освіту" сільські, селищні ради мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти.

Частиною 2 статті 78, ч.1 статті 79 Закону України "Про освіту" передбачено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, джерелами фінансування суб`єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути, зокрема державний бюджет, місцеві бюджети.

Положеннями частини 1 статті 4, статті 12, статті 13 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів і на власний розсуд розпоряджається своїми правами щодо предмета спору. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Приписами статті 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

Виходячи із приписів статті 51 ЦПК України, залучення до участі у справі співвідповідачів, заміна неналежного відповідача можливі лише при розгляді справи у суді першої інстанції за клопотанням позивача.

Оскільки розгляд справи покладається на суд першої інстанції, а в апеляційному порядку здійснюється перегляд судового рішення, під час апеляційного перегляду справи позивач не вправі змінювати позовні вимоги шляхом їх збільшення, апеляційний суд не може залучати до участі у справі іншого або додаткового відповідача, зміни у складі учасників процесу можуть мати місце на відповідній стадії процесу лише у прямо передбачених цивільним процесуальним законом випадках, зокрема, при правонаступництві, що відповідає положенням статей 23, 24, 43, 49-51; ч.1 статті 55, 367, ч.1 статті 368 ЦПК України.

Таким чином, за захистом своїх порушених прав особа може звернутись до суду не в будь-який спосіб, а в той, що передбачений законом, правомірній вимозі відповідає обов`язок належного відповідача усунути порушення права.

В ході судового розгляду даної справи судом встановлено, і вказані обставини підтверджуються її матеріалами (а.с.18-19), що ОСОБА_1 з 2009 року працює у Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фінансове забезпечення Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі, і виплату заробітної плати з 01.01.2018 року, в силу положень законодавства, покладено на Талалаївську селищну раду.

Виходячи зі змісту положень статті 21 КЗпП України, належними відповідачами у даній категорії справ є роботодавець та юридична особа, яка здійснює нарахування і виплату оплати праці (за наявності такої - якщо вона є відмінною від роботодавця).

За даних обставин, спір про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення, виник між ОСОБА_1 , як працівником та Талалаївською ЗОШ І-ІІІ ступенів, як роботодавцем і Талалаївською селищною радою, яка є розпорядником коштів місцевого бюджету і здійснює фінансування Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів з 01.01.2018 року, а з даним позовом ОСОБА_1 звернулась до суду у вересні 2018 року.

При вирішенні даного спору суд першої інстанції не звернув уваги на вказані обставини, розглянувши при цьому позов без участі належних відповідачів - Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Талалаївської селищної ради.

Зважаючи на те, що апеляційний суд не має процесуальних повноважень щодо заміни неналежного відповідача належним або залучення до участі у справі іншої особи в якості співвідповідача, колегія суддів апеляційного суду позбавлена можливості вирішувати питання про їх права та обов`язки шляхом ухвалення нового рішення.

За даних обставин апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга ОСОБА_1 підлягає частковому задоволенню, а рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 20.02.2019 року необхідно змінити в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення. В іншій частині рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 20.02.2019 року підлягає залишенню без змін.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 щодо обґрунтованості вимог заявленого позову, доведеності обставин, що підлягають доказуванню, інших обставин по суті спору не підлягають перевірці за наявності процесуальних порушень та не впливають на висновок про необхідність відмови у задоволенні позову. Позов у справі за відсутності належного відповідача не міг бути вирішений по суті відповідно до закону незалежно від того, якими фактичними обставинами та правовими нормами він обґрунтовувався.

Керуючись статтями: 367, 368, 369, 374; ч.4 статті 376, 381, 382, 383, 384, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 20 лютого 2019 року змінити в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення.

В іншій частині рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 20 лютого 2019 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду у випадках, передбачених п.2 ч.3 статті 389 ЦПК України, протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Дата складення повної постанови - 28.05.2019 року.

Головуючий: Судді:

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено29.05.2019
Номер документу82026734
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —747/621/18

Постанова від 28.05.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні