Вирок
від 28.05.2019 по справі 638/16851/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/16851/18

Провадження № 1-кп/638/888/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2019 року Дзержинський райсуд м. Харкова у складі : головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові об`єднані кримінальні провадження № 32018220000000202 від 24.10.2018 та № 12018220480004224 від 01.11.2018 з обвинувальними актами у відношенні :

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народженого в м. Харкові, громадянина України, українця, військовозобов`язаного, не одруженого, з середньою освітою, не працюючого, який зареєстрований та мешкає за адресою : АДРЕСА_1 , раніше судимого :

- 21.12.2017 вироком Дзержинського райсуду м. Харкова за ст. 203-2 ч. 1 КК України до штрафу на користь держави в розмірі 170000 гривен,

обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 15 ч. 2 - 185 ч. 1, 205-1 ч. 1КК України, -

за участю :

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5

підсудного ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В :

Підсудний ОСОБА_3 01 березня 2017 року, перебуваючи за адресою : м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, більш точний час та місце в ході досудового слідства встановити не мало можливості, діючи за попередньою змовою з особою, матеріали кримінального провадження відносно якої органом досудового розслідування виділені в окреме провадження, від якої отримав попередньо складені у встановленій формі Статут ТОВ «Лайт Сенс» (код 41184686) та інші реєстраційні документи, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для створення суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Лайт Сенс», реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив їх своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів, серед яких, в тому числі, Статут ТОВ «Лайт Сенс», відповідно до якого ОСОБА_3 є засновником та учасником ТОВ «Лайт Сенс», для забезпечення діяльності ТОВ «Лайт Сенс» за рахунок внесків учасників товариства створюється статутний (складений) капітал ТОВ «Лайт Сенс» у розмірі 15 000 гривень, а саме від ОСОБА_3 - 15 000 гривень грошима, що становить 100 % статутного капіталу.

Таким чином, своїми умисними діями підсудний ОСОБА_3 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав особі матеріали відносно якої виділені в окреме провадження.

Перераховані документи, невстановленими слідством особами передано

для державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи до

приватного нотаріуса ОСОБА_6 , у результаті чого, 01.03.2017 проведено державну реєстрацію новоутвореної юридичної особи та внесено відповідний

запис за номером 14801020000072412.

Разом з тим, на час надання анкетних даних, копії паспорту громадянина України та копії облікової картки платника податків, невстановленим досудовим розслідуванням особам, які на підставі цих документів виготовили документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації юридичної особи, підсудний ОСОБА_3 розумів, що це здійснюється з метою внесення неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації (заснування) підприємства ТОВ «Лайт Сенс», оскільки ОСОБА_3 був обізнаний у тому, що директором товариства він не буде, а фінансово - господарською діяльність з використанням реквізитів підприємства займатимуться інші особи.

В подальшому, невстановленими в ході досудового розслідувані особами, матеріали кримінального провадження відносно яких виділено в окреме провадження, на протязі 2017-2018 років, більш точний час, дата та місце в ході досудового слідства встановити не мало можливості, діючи умисно з метою прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації, переведення з безготівкової форми в готівкову, грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, використовуючи реквізити низки юридичних осіб, у тому числі ТОВ «Лайт Сенс», створювали та формували податкову і бухгалтерську звітність, де відображалися безтоварні фінансово-господарські операції з підприємствами - контрагентами, під приводом яких здійснювалось перерахування грошових коштів, шляхом віднесення вартості товарів, робіт та послуг до складу податкового кредиту та податкових зобов`язань з податку на додану вартість, а на адресу підприємств-контрагентів здійснюється видача відповідних податкових накладних та первинних фінансово-господарських документів в яких документально зафіксовані вказані безтоварні операції.

Зокрема, на протязі 2017-2018 років, більш точний час, дата та місце в ході досудового слідства встановити не мало можливості, невстановленими в ході досудового розслідувані особами, матеріали кримінального провадження відносно яких виділено в окреме провадження, використовуючи реквізити та первинні

фінансово-господарські документи ТОВ «Лайт Сенс», які підсудний ОСОБА_3 не заповнював та не підписував, а також не уповноважував інших осіб підписувати

та заповнювати первинні фінансово-господарські документи ТОВ «Лайт Сенс»,

а саме: договори, видаткові (прибуткові) накладні, довіреності, акти виконаних

робіт, специфікації, товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури, податкові накладні, реєстри податкових накладних, банківські виписки, квитанції про сплату, сформовано податковий кредит наступним підприємствам: ТОВ «Збут Сервіс» (код 40582821), ПП «Ліга А» (код 30588680), ТОВ «Голіаф Фінанс Трейд» (код 40938324), ТОВ «ТД «Агро-Альянс» (код 39554597), ФОП ОСОБА_7 (код НОМЕР_1 ).

За наведених обставин, підсудний ОСОБА_3 всупереч Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №75 5-IV від 15.05.2003 (із змінами та доповненнями), своїми умисними діями, вніс в документи, які відповідно до закону подавалися для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Лайт Сенс», завідомо неправдиві відомості.

Крім того, підсудний ОСОБА_3 31 жовтня 2018 року, близько 23 години 30 хвилин прибув до супермаркету ТОВ « Компанія Гранд-Маркет», розташованого в будинку № 104-а по вул. Клочківська в Шевченківському районі м. Харкова з метою здійснення особистих покупок.

Знаходячись уторговельному заліпідсудний ОСОБА_3 ,діючи умисно,із корисливихмотивів,маючи намірна таємневикрадення чужогомайна розташованих наторговельної вітринітютюнових виробів,з метоюособистого збагачення,скориставшись тим,що зайого діяминіхто неспостерігає,таємно викравналежний ТОВ« КомпаніяГранд-Маркет»,розташований наторговельній вітриніодин блок,в якомузнаходилось 10пачок цигарокторгівельної марки« РаrliamentOnePlatinum»,загальною вартістю 419 гривень, який сховав в одягнутої на ньому куртці.

Однак підсудний ОСОБА_3 виконавши усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, довести свій злочинний намір, направлений на таємне викрадання вказаного майна до кінця не зміг з причин, які не залежали від його волі, так як на місці вчинення злочину, при виході з торгового приміщення без розрахунку в касовій зоні, був затриманий охоронцем супермаркету, який припинив його злочинну діяльність та вилучив у нього викрадене майно.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 свою вину у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 15 ч. 2 - 185 ч. 1, 205-1 ч. 1КК України визнав повністю. При цьому, підсудний ОСОБА_3 показав, що дійсно, при вищевказаних обставинах, він 01.03.2017, перебуваючи за адресою : м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, з метою отримання матеріальної винагороди на пропозицію малознайомої йому особи надав копії своїх особистих документів та від свого імені підписав попередньо складені у встановленій формі Статут ТОВ «Лайт Сенс» (код 41184686) та інші реєстраційні документи, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для створення суб`єкта підприємницької діяльності, якою він фактично не мав наміру займатися. Крім того, 31.10.2018, близько 23:30 години він перебуваючи в супермаркеті ТОВ « Компанія Гранд-Маркет», розташованого по вул. Клочківська в м. Харкова, намагався таємно викрасти блок цигарок, які поклав до своєї куртки та хотів без розрахунку винести з магазину, однак, при виході з магазину був затриманий охоронцем.

Оскільки підсудний ОСОБА_3 та інші учасники судового провадження у судовому засіданні не оспорювали вказані вище фактичні обставини справи, суд відповідно до вимог ст. 349 ч. 3 КПК України визнав недоцільним дослідження доказів щодо цих обставин, які ніким не оспорюються.

Аналізуючи вищевикладені докази суд вважає про те, що дії підсудного ОСОБА_3 за ст.ст. 15 ч. 2 - 185 ч. 1, 205-1 ч. 1КК України кваліфіковані вірно, так як він своїми умисними діями вчинив : закінчений замах безпосередньо спрямований на вчинення таємного викрадення чужого майна (крадіжку), при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від його волі; внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей.

При визначенні підсудному ОСОБА_3 виду та розміру покарання суд враховує суспільну небезпечність та характер вчинених кримінальних правопорушень, данні про особу підсудного, який раніше судимий, не працює, на диспансерному обліку в ОНД та МПНД не перебуває.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 66 КК України, обставиною, яка пом`якшує покарання підсудного ОСОБА_3 судом визнаються щире каяття.

Обставин, які, відповідно до ст. 67 КК України, обтяжують покарання підсудного ОСОБА_3 судом не встановлено.

При таких обставинах, суд приходить до висновку про необхідність призначити підсудному ОСОБА_3 покарання, у межах санкцій ст.ст. 15 ч. 2 - 185 ч. 1, 205-1 ч. 1КК України, з урахуванням положень ч. 3 ст. 68 КК України та застосування ч.ч. 1, 2 ст. 70 КК України, а саме у виді позбавлення волі на відповідний строк.

Однак, приймаючи до уваги вищевказані обставини, дані, які характеризують особу підсудного ОСОБА_3 , враховуючи його щире каяття, відношення до скоєного злочину, а також те, що в результаті протиправних дій підсудного ОСОБА_3 наслідків, які могли бути віднесені до категорії тяжких не настало, суд вважає, що виправлення та перевиховання підсудного ОСОБА_3 можливо без ізоляції його від суспільства, з застосування до нього положень ст. 75 КК України, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням та покладанням відповідних обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Запобіжний захід у відношенні підсудного ОСОБА_3 не обирався.

Потерпілим ТОВ «Компанія Гранд-Маркет» цивільний позов не заявлений.

При проведеннісудово товарознавчої експертизи,експертом державноїспеціалізованої установи Харківськийнауково дослідний інститутсудових експертизім.Засл.проф.М.С.Бокаріуса буливитрачені коштив сумі715 гривен, які цільовим призначенням були виділені цієї установі з Державного бюджету України, які судом відносяться, у відповідності зі ст. 122 КПК України, до процесуальних витрат.

Суд вважає, що дані документально підтверджені процесуальні витрати на залучення експертів, відповідно до вимог ст. 124 КПК України, підлягають стягненню з підсудного ОСОБА_3 на користь держави.

Речові докази: блок (10пачок)цигарок торгівельноїмарки «РаrliamentOnePlatinum»,- повернуті потерпілому ТОВ «Компанія Гранд-Маркет» за належністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України суд, -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 15 ч. 2 - 185 ч. 1, 205-1 ч. 1КК України та призначити йому покарання, на підставі цього закону :

- за ст.ст. 15 ч. 2 185 ч. 1 КК України у виді 1 року позбавлення волі;

- за ст. 205-1 ч. 1КК України у виді 1 року обмеження волі.

У відповідності до ст. 70 ч. 1 КК України, за сукупністю скоєних злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно ОСОБА_3 , визначити до відбуття покарання у виді 1 року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України засудженого ОСОБА_3 звільнити від відбування вказаного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю в 1 рік, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на засудженого ОСОБА_3 наступні обов`язки : періодично з`являтисядля реєстраціїдо уповноваженогооргану зпитань пробації,повідомляти уповноваженийорган зпитань пробаціїпро змінумісця проживання,роботи абонавчання,не виїжджатиза межіУкраїни безпогодження зуповноваженим органомз питаньпробації,виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Запобіжний захід у відношенні засудженого ОСОБА_3 не обирався.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави процесуальні витрати на залучення експерта у сумі 715 гривен.

Речові докази: блок (10пачок)цигарок торгівельноїмарки «РаrliamentOnePlatinum»,-залишити потерпілому ТОВ «Компанія Гранд-Маркет» за належністю.

Відповідно до ст. 532 КПК України вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок відповідно до ст.ст. 393, 395 КПК України може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду, через Дзержинський райсуд м. Харкова, протягом 30 діб з моменту проголошення.

Згідно зі ст. 376 КПК України копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в Дзержинському райсуді м. Харкова копію цього вироку, подавши відповідну заяву.

Вирок надруковано в нарадчої кімнаті в одному примірнику.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82031944
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —638/16851/18

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Вирок від 28.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні