Рішення
від 22.05.2019 по справі 909/257/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.05.2019 м. Івано-ФранківськСправа № 909/257/19

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Рочняк О. В.

секретар судового засідання Клапків Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Ельграф"

вул.Львівська бічна, 15, с.Сокільники, Пустомитівський р-н, Львівська обл., 81130

адреса для листування: вул.Львівська бічна, 15, м.Львів, 79501

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "ОМК ІНВЕСТ"

вул.Польова, 8, м.Івано-Франківськ, 76009

про стягнення заборгованості в розмірі 84624 грн 54 коп

представники сторін не з`явилися

ВСТАНОВИВ: ТОВ "Ельграф" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до ТОВ "ОМК ІНВЕСТ" про стягнення 84624 грн 54 коп заборгованості за товар.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за замовленням відповідача, на підставі укладеного між сторонами договору та додаткової угоди до нього позивач виготовив для відповідача продукцію (упаковки для піцци) за попередньо затвердженим відповідачем макетом. Однак, відповідач ухиляється від отримання та оплати виготовленого для нього товару.

Згідно з ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 22.03.2019, суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження; судовий розгляд справи по суті призначив на 17.04.2019; сторонам встановив строк для надання відзиву на позов, відповіді на відзив та заперечення.

15.04.2019 до господарського суду від ТОВ "Ельграф" надійшло клопотання (вх.№6526/19) про розгляд справи без участі представника за наявними в матеріалах справи документами та додаткові пояснення до позовної заяви (вх.№6525/19).

17.04.2019 суд постановив ухвалу, яку занесено до протоколу судового засідання, про відкладення судового розгляду справи по суті на 13.05.2019.

13.05.2019 від відповідача надійшло клопотання (вх.№7971/19) про відкладення розгляду справи.

13.05.2019 суд постановив ухвалу, яку занесено до протоколу судового засідання, про відкладення судового розгляду справи по суті на 22.05.2019.

21.05.2019 від позивача електронною поштою надійшло клопотання (вх.№8752/19) про розгляд справи без участі представника за наявними в матеріалах справи документами. Також, в клопотанні вказано, що відповідач здійснив погашення заборгованості у розмірі 10000 грн згідно рахунку на оплату №113 від 15.03.2019, що підтверджується випискою по рахунку від 21.05.2019 за 17.05.2019 (вказані докази долучені до клопотання).

Сторони не скористалися передбаченим ГПК України правом на участь представників у судовому засіданні 22.05.2019, хоча, у відповідності до ст.ст.120, 242 ГПК України, належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду справи.

Стаття 42 ГПК України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Згідно з приписами ч.1 та п.2 ч.3 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Клопотань про відкладення розгляду справи від сторін до суду не надходило.

Відповідач у встановлений судом строк відзиву на позов не надав, в зв`язку з чим суд, у відповідності до вимог ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши позовну заяву та матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, давши оцінку доказам у відповідності до ст.86 Господарського процесуального кодексу України, які мають значення для справи, суд встановив таке.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

09.03.2016 між ТОВ "Ельграф" (постачальник) та ТОВ "ОМК ІНВЕСТ" (покупець) укладено договір поставки продукції № 0903/16-1, за умовами якого постачальник зобов`язався виготовити та поставити покупцю поліграфічну продукцію, а покупець зобов`язався прийняти та оплатити її на умовах, передбачених цим договором.

В розділі 2 договору (Умови поставки) сторони погодили, що поставка здійснюється за попереднім письмовим замовленням покупця, направленого постачальнику за допомогою електронної пошти або засобів факсимільного зв`язку. В замовленні зазначаються: найменування, асортимент, номенклатура. одиниця виміру, кількість продукції (тираж), очікуваний термін виготовлення та поставка продукції, місце поставки продукції. Постачальник здійснює погодження замовлення продукції одного робочого дня з моменту його отримання шляхом направлення покупцю письмового підтвердження за допомогою електронної пошти чи засобів факсимільного зв`язку. Виготовлення продукції здійснюється в терміни, погоджені сторонами після затвердження взірця оригіналу і виконання умов згідно цього договору. Термін виготовлення продукції може бути змінений за взаємною згодою сторін, про що зазначається в додатках до договору, що є невід`ємними його частинами. У випадку виготовлення продукції на замовлення покупця, постачальник негайно направляє покупцю письмове повідомлення про готовність продукції за допомогою електронної пошти чи засобів факсимільного зв`язку. Постачальник здійснює поставку продукції протягом двох робочих днів з дати оплати продукції покупцем. Датою поставки вважається дата підписання уповноваженими представниками сторін видаткової накладної в місці поставки. Поставка продукції здійснюється шляхом самовивозу зі складу постачальника транспортом покупця, якщо інше не узгоджене сторонами. Разом з продукцією постачальник передає покупцю наступні товаросупроводжувальні документи: рахунок-фактуру, видаткову накладну, гігієнічний висновок.

Відповідно до п.4.1 договору постачальник здійснює поставку продукції за цінами, які є договірними та орієнтованими на день укладення цього договору. Конкретні ціни на продукцію, що виготовляється та постачається по кожному окремому замовленню покупця погоджуються сторонами та зазначаються в рахунках-фактурах, видаткових накладних, додатках до договору (специфікаціях) на відповідну партію продукції.

Оплата продукції здійснюється згідно виставленого постачальником рахунку-фактури на умовах: 20% вартості продукції - попередня оплата перед виготовленням продукції, 80% - по факту виготовлення продукції перед її відвантаженням покупцю, якщо інше не погоджено сторонами та не зазначено в додатку до договору, однак в будь-якому випадку не пізніше семи календарних днів з моменту отримання від постачальника в порядку, визначеному п.2.3 цього договору, повідомлення про готовність продукції. Покупець здійснює оплату шляхом перерахування в безготівковій формі грошових коштів в національній валюті України на поточний рахунок постачальника (п.4.3, п.4.4 договору).

Згідно п.5.2 договору у разі порушення терміну оплати продукції, визначеного п.4.3 цього договору, покупець сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період протермінування, від своєчасно несплаченої суми за кожен день протермінування оплати продукції.

В п.7.1 договору сторони погодили, що договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2016 включно, а щодо зобов`язань сторін - до повного виконання. Дія даного договору продовжується на кожний наступний календарний рік, у разі якщо жодна із сторін не заявить про свій намір розірвати або змінити даний договір за 30 календарних днів до закінчення терміну його дії.

16.03.2016 сторонами узгоджено оригінал макету упаковки для піцци та текст на ній.

26.01.2018 між ТОВ "Ельграф" (постачальник) та ТОВ "ОМК ІНВЕСТ" (покупець) укладено додаток № 4 до договору поставки продукції № 0903/16-1 від 09.03.2018.

В зазначеній додатковій угоді сторони домовились про те, що постачальник виготовить та поставить покупцю упаковку для піцци згідно зазначених у додатку параметрів в кількості 15000 штук по ціні 0,185 євро за 1штуку. Перерахунок ціни в національну валюту - гривню здійснюється за курсом продажу Євро на УМВБ (за даними сайту www/minfin.com.ua) на дату, що передує даті відвантаження продукції (виписки накладної).

В укладеному додатку №4 зазначено, що він є невід`ємною частиною договору поставки продукції 0903/16-1 від 09.03.2016.

21.02.2018 позивач електронною поштою повідомив відповідача про готовність замовленої продукції та надіслав рахунок на оплату.

Листом № 65 від 11.05.2018 позивач надіслав відповідачу листа з вимогою оплатити та забрати виготовлену ним продукцію.

08.06.2018 позивач надіслав відповідачу претензію № 78 від 07.06.2018, в якій вимагав від відповідача погасити заборгованість, сплатити пеню та забрати виготовлену ним продукцію.

НОРМИ ПРАВА, ЯКІ ЗАСТОСУВАВ СУД, ТА МОТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ.

Як визначено в ч.1 ст.265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.1 ст.267 Господарського кодексу України договір поставки може бути укладений на один рік, на строк більше одного року (довгостроковий договір) або на інший строк, визначений угодою сторін.

Доказів, які б свідчили про зміну або розірвання укладеного між сторонами договору поставки № 0903/16-1 від 09.09.2016 господарському суду не надано, а тому суд дійшов до висновку, що зазначений договір у відповідності до п.7.1 продовжив свою дію на наступний термін.

Згідно ч.6 ст.265 Господарського кодексу України до відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

За приписами п.2 ч.1 ст.664 Цивільного кодексу України обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Відповідно до ст.689 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний прийняти товар, крім випадків, коли він має право вимагати заміни товару або має право відмовитися від договору купівлі-продажу. Покупець зобов`язаний вчинити дії, які відповідно до вимог, що звичайно ставляться, необхідні з його боку для забезпечення передання та одержання товару, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

Якщо покупець без достатніх підстав зволікає з прийняттям товару або відмовився його прийняти, продавець має право вимагати від нього прийняти та оплатити товар або має право відмовитися від договору купівлі-продажу (ч.4 ст.690 ЦК України).

В ч.1 ст.693 Цивільного кодексу України визначено, що якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

У разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу.

Як вбачається з умов укладеного між сторонами договору поставки, передоплата за товар здійснюється таким чином: 20% від вартості товару сплачується перед виготовленням, а решту 80% - по факту виготовлення продукції перед її відвантаженням. Однак, своїх зобов`язань щодо внесення передоплати за замовлену у позивача продукцію відповідач не здійснив.

З огляду на викладене, до правовідносин, що склалися між сторонами, слід застосовувати норми ст.538 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст.538 Цивільного кодексу України виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. При зустрічному виконанні зобов`язання сторони повинні виконувати свої обов`язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов`язання або звичаїв ділового обороту. Сторона, яка наперед знає, що вона не зможе виконати свого обов`язку, повинна своєчасно повідомити про це другу сторону.

Якщо зустрічне виконання обов`язку здійснено однією із сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов`язку, друга сторона повинна виконати свій обов`язок (ч.4 ст.538 ЦК України).

В ст.629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання у відповідності до вимог ст.193 Господарського кодексу України та ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України господарські зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Позивач виконав взяті на себе згідно укладеного між сторонами договору поставки продукції обов`язки, виготовив попередньо узгоджену з відповідачем продукцію та повідомив останнього про її готовність до відвантаження.

Судом встановлено, що частину заборгованості перед позивачем в розмірі 10000 грн відповідачем погашено 17.05.2019, даний факт не заперечується позивачем, а отже між сторонами відсутній спір щодо зазначеної суми.

В п.2 ч.1 ст.231 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

З огляду на викладене, провадження у справі в частині стягнення 10000 грн заборгованості слід закрити.

За приписами ч.3, ч.4 ст.231 ГПК України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Доказів, які б свідчили про здійснення відповідачем оплати решту суми заборгованості за замовлений у позивача товар у розмірі 74624 грн 54 коп, господарському суду не подано.

З огляду на викладене, позовні вимоги ТОВ "Ельграф" про стягнення з ТОВ "ОМК ІНВЕСТ" 74624 грн 54 коп заборгованості за виготовлену продукцію є обґрунтованими та належать до задоволення.

Судовий збір, у відповідності до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає на відповідача.

Керуючись ст.ст.129, 231, 236-238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задовольнити частково.

Закрити провадження у справі в частині позовних вимог про стягнення 10000 грн 00 коп заборгованості.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ОМК ІНВЕСТ" (вул.Польова, 8, м.Івано-Франківськ, 76009, код ЄДРПОУ 37951785) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Ельграф" (вул.Львівська бічна, 15, с.Сокільники, Пустомитівський р-н, Львівська обл., 81130, код ЄДРПОУ 19171388) 74624 (сімдесят чотири тисячі шістсот двадцять чотири) грн 54 коп заборгованості та 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили .

Відповідно до ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 28.05.2019

Суддя О.В. Рочняк

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено30.05.2019
Номер документу82036172
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 84624 грн 54 коп

Судовий реєстр по справі —909/257/19

Рішення від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 17.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні