Ухвала
від 29.05.2019 по справі 703/2122/19
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/2122/19

1-кс/703/1043/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення експертизи

29 травня 2019 року слідчийсуддя Смілянськогоміськрайонного судуЧеркаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла Черкаської області клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про проведення експертизи, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250230000781 від 15 травня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про призначення судової дактилоскопічної експертизи у кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250230000781 від 15 травня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що в період часу з 17 години 00 хвилин 08 травня 2019 року по 09 годину 00 хвилин 14 травня 2019 року невідома особа, шляхом пошкодження вікна, проникла до гаражного приміщення № НОМЕР_1 виконавчого комітету Смілянської міської ради, що по вул. Папаніна в м. Сміла, де з автомобіля «ВАЗ 21053», д.н.з. НОМЕР_2 , що належить КП «Медіа-«Центр», викрала акумулятор, магнітолу, сумку з ключами та домкрат.

15 травня 2019 року за даним фактом СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250230000781 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

Під час огляду місця події 14 травня 2019 року, в приміщенні гаража № НОМЕР_1 виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла, виявлено і вилучено два сліди папілярних візерунків, які сфотографовані за правилами масштабної зйомки.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у вирішенні питання: чи придатні два сліди папілярних візерунків, які були вилучені під час огляду місця події 14 травня 2019 року в приміщенні гаражу виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла Черкаської області, для ідентифікації?

Враховуючи, що вирішення вищевказаного питання має істотне значення для кримінального провадження, та приймаючи до уваги, що для отримання відповіді на нього необхідні спеціальні знання, виникла необхідність у проведенні судової дактилоскопічної експертизи, в зв`язку з чим слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Слідчий Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Враховуючи зазначену норму, та приймаючи до уваги, що участь слідчого під час розгляду поданого ним клопотання обов`язковою не визнана, слідчий суддя приходить до висновку про можливість розгляду клопотання без його участі.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи положення ч.4 ст.107 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд клопотання без фіксування за допомогою технічних засобів.

Перевіривши додані до клопотання матеріали, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення виходячи з наступного:

У відповідності до витягу з ЄРДР кримінальне провадження №12019250230000781 від 15 травня 2019 року відкрите за фабулою, зазначеною слідчим Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у клопотанні.

Згідно ч.1 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 14 травня 2019 року, слідчим Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_5 проведено огляд місця події, а саме: гаражу № НОМЕР_1 виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла Черкаської області, під час якого виявлено і вилучено два сліди папілярних візерунків, які сфотографовані за правилами масштабної зйомки.

Як вбачається з матеріалів клопотання, фотознімки вищевказані сліди папілярних знаходяться на носію інформації СD-R диску.

Відповідно до ч.1 ст.243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно п.1 ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи, що для вирішення питання: чи придатні два сліди папілярних візерунків, які були вилучені під час огляду місця події 14 травня 2019 року в приміщенні гаражу виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла Черкаської області, для ідентифікації, що має істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, для отримання відповіді на них у кримінальному провадженні необхідно залучити судового експерта.

Відповідно до п.2 ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Слідчий суддя вважає за доцільне до проведення судової дактилоскопічної експертизи у кримінальному провадженні №12019250230000781 від 15 травня 2019 року залучити експертів Черкаського НДЕКЦ МВС України.

Згідно ч.7 ст.244 КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.107, 242, 243, 244, 370, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про проведення експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №12019250230000781 від 15 травня 2019 року проведення судової дактилоскопічної експертизи.

Залучити до проведення вказаної експертизи експертів Черкаського НДЕКЦ МВС України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1) чи придатні два сліди папілярних візерунків, які були вилучені під час огляду місця події 14 травня 2019 року в приміщенні гаражу виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла Черкаської області, для ідентифікації?

В розпорядження експертів для проведення експертизи надати:

- копію ухвали слідчого судді про проведення експертизи;

- фотознімки слідів папілярних візерунків, які були виявлені під час огляду місця події 14 травня 2019 року в приміщенні гаражу виконавчого комітету Смілянської міської ради, що розташований по вул. Папаніна в м. Сміла Черкаської області, які знаходяться на носію інформації СD-R диску.

Слідчий суддя дозволяє при проведенні експертизи застосовувати методи, які можуть частково чи повно руйнувати об`єкти дослідження.

Доручити слідчому Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , який виступає ініціатором даного клопотання, або, за його дорученням, іншим уповноваженим працівникам Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, надати ухвалу суду про проведення експертизи з додатками в експертну установу та отримати висновок експерта з додатками.

В разі виникнення у експерта при проведенні експертизи необхідності у наданні додаткових матеріалів для складання висновку експерта, клопотання про їх надання надсилати слідчому Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , якого слідчий суддя уповноважує надати зазначені у клопотанні експерта додаткові матеріали.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82048396
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення експертизи, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250230000781 від 15 травня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України

Судовий реєстр по справі —703/2122/19

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні