Рішення
від 28.05.2019 по справі 600/407/19
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/407/19

Справа № 2/600/395/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2019 року Козівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Чорного І.А. за участю секретаря судового засідання Фещак Г.М., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Козова цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

07 травня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області, просив ухвалити рішення, яким визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла мама позивача ОСОБА_2 , яка проживала в с. Золота Слобода Козівського району Тернопільської області, після її смерті відкрилася спадщина. Право на спадщину за законом після смерті матері має позивач.

Причиною не оформлення спадщини являється те, що він хворів та за станом здоров`я не мав можливості своєчасно звернутися в нотаріальну контору. На звернення до нотаріуса за оформленням спадщини, йому було відмовлено у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини. Враховуючи те, що пропущено строк прийняття спадщини він змушений звертатися до суду.

Ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області від 07 травня 2019 року відкрито провадження у вказаній справі.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, представник позивача - адвокат Барилко С.О. подав до суду заяву від 28.05.2019 року, у якій позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити та справу слухати у його відсутності.

Представник відповідача Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області у підготовче засідання не з`явився, подав до суду відзив на позов від 23.05.2019 року, в якому позовні вимоги ОСОБА_1 визнає, не заперечує проти їх задоволення та просить справу розглядати без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ОСОБА_2 є матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 24 квітня 1981 року.

Згідно з копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 19.10.2016 року, ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Золота Слобода Козівського району Тернопілської області.

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 55400461 від 07.03.2019 року та довідки Козівської державної нотаріальної контори № 469/01-16 від 10.05.2019 року спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася.

Наявність інших спадкоємців позивач заперечує.

Згідно довідки Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області № 157 від 06.03.2019 року спадкодавецьОСОБА_2 постійно була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 1986 року по день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті ОСОБА_2 з нею у будинку ніхто не був зареєстрований.

Державним нотаріусом Козівської державної нотаріальної контори Гетьман І.М. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини, що підтверджується листом № 241/01-16 від 07.03.2019 року.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст.1261 ЦК України позивач є спадкоємцем за законом першої черги, однак у встановлений ст.1270 ЦПК України шестимісячний строк для прийняття спадщини з відповідною заявою до нотаріальної контори не звернувся, а тому вважається таким, що не прийняв спадщину.

Статтею 1272 ЦК України встановлено, що суд може визначити спадкоємцю додатковий строк для прийняття спадщини, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, якщо строк для прийняття спадщини спадкоємцем пропущено з поважної причини.

Згідно з роз`ясненнями, наданими в п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Доводи позивача ОСОБА_1 про поважність причини пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає такими, які заслуговують на увагу, а тому вважає необхідним визначити йому додатковий строк для подання заяви тривалістю два місяці, після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 200, 206, 247, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України на підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці, після набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (підпункт 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України).

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Відповідач: Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, 47653, с. Золота Слобода, Козівського району Тернопільської області, код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04392600.

Суддя І.А.Чорний

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено30.05.2019
Номер документу82053630
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/407/19

Рішення від 28.05.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні