Ухвала
від 29.05.2019 по справі 751/111/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/111/19

Провадження №1-кс/751/1635/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2019 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів та проведення їх виїмки у кримінальному провадженні № 32018270000000060 від 09.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів та проведення їх виїмки, яке обґрунтовує наступним.

На території Чернігівської та інших областей здійснює свою діяльність група осіб, яка створює суб`єкти господарської діяльності з ознаками фіктивності з метою ухилення від сплати податку на прибуток при експорті сільськогосподарської продукції до країн Білорусії, Литви, Латвії, Естонії.

Встановлено, що протягом 2017 року для прикриття незаконної діяльності група осіб використовувала реквізити підприємств з ознаками фіктивності, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_8 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ", ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_14 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " та інші.

У зв`язку з викладеним, у сторони кримінального провадження виникла необхідність тимчасового доступу до оригіналів первинних документів (договорів з додатками, специфікацій, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт, довідок про вартість виконаних робіт, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних документів, платіжних доручень, рахунків-фактур, банківських виписок, документів листування між суб`єктами господарювання, актів звірок, журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, довіреностей, та інших) по фінансово-господарським взаємовідносинам ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за період з 01.01.2016 по 31.03.2019.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав лист, де просить клопотання розглянути без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі, додаткових пояснень та доказів немає.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, в судове засідання не викликався згідно ч. 2 ст. 163 КПК України.

Фіксування судового розгляду клопотання за допомогою технічних засобів, згідно ст. 107 КПК України, не здійснювалось.

Дослідивши матеріали провадження, слідчим суддею встановлено наступне.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст. 163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали справи, слідчий суддя вважає, що викладені в клопотанні доводи щодо необхідності доступу до документів ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » є обґрунтованими та підлягають задоволенню, оскільки дане товариство зазначено в ЄРДР в короткому змісті обставин, що може свідчити про вчинення кримінального правопорушення, крім того є підстави вважати, що документи, які перебувають у володінні відповідної юридичної особи, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, слідчий довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах та неможливість іншими способами довести обставинами, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Щодо вимог про тимчасовий доступ до документів ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », то клопотання в цій частині задоволенню не підлягає, оскільки слідчим не обґрунтовано підстав та не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів щодо вказаних товариств, крім того згідно Витягу з Єдиного реєстру досудового розслідування № 32018270000000060 від 09.08.2018 року, сформованого слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області, який здійснює досудове розслідування, вказані товариства не зазначені.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159-164, 166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому-заступнику начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_9 , слідчому-заступнику начальника першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_11 ; старшому слідчому з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 , слідчому - начальнику другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_12 , слідчому з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_14 , слідчому заступнику начальнику управління - начальнику першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_16 , слідчому з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_17 , право на тимчасовий доступ до оригіналів документів (за відсутності оригіналів завірених належним чином копій) та можливість їх вилучення (проведення виїмки), які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: договорів з додатками, специфікацій, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт, довідок про вартість виконаних робіт, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних документів, платіжних доручень, рахунків-фактур, банківських виписок, документів листування між суб`єктами господарювання, актів звірок, журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, довіреностей, та інших за період з 01.01.2016 по 31.03.2019.

За відсутності оригіналів необхідних документів, надати їх завірені копії та документи, що обґрунтовують відсутність оригіналів.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Ухвала підлягає виконанню не пізніше одного місяця з дня постановлення ухвали.

Згідно вимог ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала не оскаржується, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82055825
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та проведення їх виїмки у кримінальному провадженні № 32018270000000060 від 09.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —751/111/19

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні