Рішення
від 29.05.2019 по справі 914/489/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

29.05.2019р. Справа № 914/489/18

За заявою:товариства з обмеженою відповідальністю Ріел -Майно , м. Львів, про:стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу, у справі за позовом: Галицької районної адміністрації Львівської міської ради, м. Львів, до відповідача:товариства з обмеженою відповідальністю Ріел-Майно , м. Львів, про: зобов`язання відповідача за власні кошти демонтувати приточно-витяжну вентиляцію, самовільно влаштовану по дворовому фасаді будинку № 8 на вул. Гнатюка у м. Львові та відновити віконний проріз на місці самовільно влаштованого дверного зі сторони подвір`я вул. Академіка В.Гнатюка, 8. Суддя Березяк Н.Є. Секретар судового засідання Кравець О.І. Представники сторін не викликались (не повідомлялись). На новому розгляді Господарського суду Львівської області перебувала справа Галицької районної адміністрації Львівської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю Ріел-Майно про зобов`язання відповідача за власні кошти демонтувати приточно-витяжну вентиляцію, самовільно влаштовану по дворовому фасаді будинку № 8 на вул. Гнатюка у м. Львові та відновити віконний проріз на місці самовільно влаштованого дверного зі сторони подвір`я вул. Академіка В. Гнатюка, 8.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 20.05.2019 у даній справі у задоволенні позову відмовлено повністю.

13 травня 2019 року до суду від відповідача подано клопотання про стягнення з позивача судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 10000,00 грн та просив встановити відповідачу строк для надання підтверджуючих доказів понесених витрат у 5 днів.

У судовому сіданні 20.05.2019 під час судових дебатів представник відповідача заявила про додатково про понесені витрати відповідачем на правову допомогу у зв`язку з проведенням ще одного судового засідання в розмірі 2000,00 грн, які просила стягнути з позивача.

24 травня 2019 року відповідачем подано до суду докази на підтвердження понесених витрат на правову допомогу, а саме: рахунок №20/05-1 на суму 2000,00 грн, Акт приймання-передачі послуг від 20.05.2019 та платіжне доручення № 391 від 22.05.2019 у сумі 2000,00 грн.

Суд розглянувши подану заяву про стягнення витрат на професійну правничу допомогу зазначає про таке.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Положеннями статті 126 Господарського процесуального кодексу України визначено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 ГПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має, сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Як встановлено з матеріалів справи, 10 грудня 2018 року між Адвокатським бюро Лесі Медвідь (надалі - Адвокатське бюро) та ТзОВ Ріел-Майно (надалі - Клієн) укладено Договір про надання правової допомоги (надалі - Договір). За умовами цього Договору Адвокатське бюро надає правову допомогу Клієнту у справі Клієнта № 914/489/18 за позовом Галицької районної адміністрації Львівської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю Ріел-Майно про зобов`язання вчинити дії, а Клієнт зобов`язаний оплатити замовлення у порядку та строки обумовлені Сторонами (п. 1.1. Договору).

Згідно з п. 3.1. Договору за правову допомогу, передбачену в п. 1.2. Договору, Клієнт сплачує Адвокатському бюро винагороду (гонорар) в розмірі визначеному в Розрахунку вартості надання правничих послуг (правової допомоги) Адвокатським бюро Лесі Медвідь , що є невід`ємною частиною цього Договору. Остаточна вартість наданих послуг визначається Сторонами в акті приймання - передачі наданих послуг, що укладається Сторонами не пізніше 20 (двадцяти) робочих днів з дня прийняття судом кожної інстанції (першої, апеляційної, касаційної) остаточного рішення у справі.

Відповідачем долучено до матеріалів справи Розрахунок вартості надання юридичних послуг від 11.05.2019 на суму 10000,00 грн та Рахунок № 13/05-2 на оплату на суму 10000,00 грн, платіжне доручення № 392 від 22.05.2019 на суму 10000,00 грн, рахунок № 20/05-1 на суму 2000,00 грн, Акт приймання-передачі послуг від 20.05.2019 та платіжне доручення № 391 від 22.05.2019 у сумі 2000,00 грн.

Згідно з ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Відповідно до статті 221 Господарського процесуального кодексу України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

З огляду на викладені обставини, враховуючи подання заявником доказів в підтвердження розміру витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката, відсутність клопотання позивача про зменшення розміру цих витрат, суд, враховуючи також положення ч. 4 ст. 129 ГПК України - дійшов висновку про наявність підстав для винесення додаткового рішення у справі про стягнення з позивача - Галицької районної адміністрації Львівської міської ради на користь товариства з обмеженою відповідальністю Ріел-Майно - 12000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 78 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Керуючись статтями 74, 78, 123, 129, 234, 221, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Стягнути з Галицької районної адміністрації Львівської міської ради (79000, м. Львів, вул. Ф. Ліста, буд. 1; ідентифікаційний код 20847537) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Ріел-Майно (79005, м. Львів, вул. Князя Романа, буд. 18, кв. 7; ідентифікаційний код 31658863) 12000,00 грн витрат на надання правової допомоги.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом IV Господарським процесуальним кодексом України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення виготовлено та підписано 29.05.2019.

Суддя Березяк Н.Є.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82067443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/489/18

Постанова від 16.09.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Рішення від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Рішення від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 18.02.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 16.01.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні