Рішення
від 20.05.2019 по справі 494/540/18
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

20.05.2019

Справа № 494/540/18

Провадження № 2/494/31/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2019 року Березівський районний суд Одеської області у складі: головуючого - судді Дєткова О.Я.,

при секретарі Козубенко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Березівка Одеської області цивільну справу за позовною заявою органу опіки та піклування Березівської районної державної адміністрації в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа - орган опіки та піклування Демидівської сільської ради

ВСТАНОВИВ:

27 квітня 2018 року орган опіки та піклування Березівської районної державної адміністрації в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 звернувся з цим позовом до суду, посилаючись на те, що відповідачка свої обов`язки по вихованню й матеріальному забезпеченню дитини не виконує, з моменту залишення дитини в дитячому відділені Березівської ЦРЛ жодного разу не відвідала дитину, не цікавився його життям та здоров`я. Відповідачка зловживає спиртними напоями та тютюновими виробами, тому просить позбавити її батьківських прав щодо цієї дитини та передати його на опікування служби у справах дітей Березівської районної державної адміністрації Одеської області.

Відповідачка, належним чином повідомлена через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася та про причини своєї неявки суду не повідомила.

Представник третьої особи, будучи належним чином повідомленим про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак своєю заявою №199/02-02-20 від 30 жовтня 2018 року просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Заслухавши представника позивача та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він : не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Пленум Верховного Суду України в п.16 своєї постанови №3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав роз`яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідачка є матір`ю малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6).

З акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 21 лютого 2018 року вбачається, що 5 січня 2018 року в дитячому відділені Березівської центральної районної лікарні виявлено покинутою дитину чоловічої статі, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , його мати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.8).

Згідно характеристики, виданої виконавчим комітетом Демидівської сільської ради Березівського району Одеської області №48/02-02-20 від 12 лютого 2018 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за час проживання зарекомендувала себе з край негативної сторони, зловживає спиртними напоями, тютюновими виробами, веде бродяжний спосіб життя, невідповідальна, неврівноважена (а.с.9,10).

З акту обстеження умов проживання сім`ї в АДРЕСА_4 від 8 лютого 2018 року вбачається, що помешкання в незадовільному стані, подвір`я забруднено сміттям (а.с.11).

Згідно довідки виконавчого комітету Демидівської сільської ради Березівського району Одеської області №85 від 12 лютого 2018 року видно, що ОСОБА_2 , 1994 року народження народила дитину чоловічої статі - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З 5 січня 2018 року мати з дитиною не проживає (а.с.12).

Згідно довідки виконавчого комітету Демидівської сільської ради Березівського району Одеської області №57 від 1 лютого 2018 року видно, що з січня фактичне місце проживання ОСОБА_2 , 1994 року народження невідоме (а.с.13).

З довідки №121 від 24 січня 2018 року, виданої Березівською ЦРЛ видно, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 народила дитину ОСОБА_1. Матір до відділення патології новонароджених не з`явилась. Догляд за дитиною не здійснювала (а.с.14).

З доповідної сімейного лікаря ОСОБА_4 від 4 січня 2018 року просить орган опіки взяти родину Попеску на облік як неблагополучну та вирішити питання можливості проживання дитини в родині (а.с.15).

Висновком органу опіки та піклування при Демидівській сільській раді було вирішено доцільним позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав у відношенні її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.17).

Рішенням Демидівської сільської ради Березівського району Одеської області №04/02 від 12 лютого 2018 року визнано доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , 1994 року народження відносно її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.18).

Згідно повідомлення директора Березівського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді О.С.Холодулькіної №01/07-86 від 18 квітня 2018 року, родина ОСОБА_2 перебуває на обліку. Місце її знаходження невідоме. Спроби зв`язатися з жінкою для проведення відповідної роботи стосовно повернення дитини в сім`ю не дали жодних результатів (а.с.19).

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що відповідачка дійсно не бажає виконувати своїх обов`язків по вихованню дитини, а тому вважає за необхідне позов задовольнити.

З урахуванням вимог ст.167 СК України суд вважає дитину відповідачки передати на опікування служби у справах дітей Березівської районної державної адміністрації.

Керуючись ст.ст.12,13,81,89,264, 280 ЦПК України, ст.ст.164,167 СК України,

вирішив:

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та передати його на опікування службі у справах дітей Березівської районної державної адміністрації.

В книзі реєстрації актів громадянського стану про народження ОСОБА_1 зробити відмітку про те, що ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав відносно нього.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір 704 грн. 80 коп.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. а у разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно пункту 15 та підпункту 15.5 Розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач - Орган опіки та піклування Березівської районної державної адміністрації, пл.Шевченка, 1 м.Березівка Березівський район Одеська область, код ЄДРПОУ 35403939.

Відповідач - ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 .

Третя особа - Орган опіки та піклування Демидівської сільської ради, вул.Першотравнева, 31 с.Демидове Березівський район Одеська область, код ЄДРПОУ 04377931.

Суддя

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82068334
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/540/18

Ухвала від 26.02.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 02.01.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 22.05.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

Ухвала від 04.05.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні