Постанова
від 23.05.2019 по справі 0940/2052/18
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2019 рокуЛьвів№ 857/2921/19

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Макарика В.Я.

суддів - Глушка І.В., Гуляка В.В.

за участю секретаря судового засідання - Гнідець Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові апеляційну скаргу Головного управління ДФС в Івано-Франківській області на ухвалу Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 року про відстрочення виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 (головуючий суддя в суді першої інстанції Главач І.А., м. Івано-Франківськ) у справі №0940/2052/18 за адміністративним позовом Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про стягнення боргу в сумі 2 493 208,93 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

05 лютого 2019 року Долинське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства звернулося до суду із заявою в якій просило відстрочити виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11 грудня 2018 року у справі №0940/2052/18 за позовом Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про стягнення боргу в сумі 2 493 208,93 грн. терміном на 1 (один) рік - до 05.02.2020 року.

Заяву обґрунтовує наявністю виключних обставин, що ускладнюють виконання прийнятого рішення, зокрема, заявник зазначає про відсутність коштів на погашення податкового боргу у зв`язку з неперерахуванням субвенції з державного бюджету на відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 року заяву Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про відстрочення виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 в адміністративній справі №0940/2052/18 - задоволено частково.

Відстрочено виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 в адміністративній справі №0940/2052/18 за позовом Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про стягнення боргу в сумі 2 493 208,93 грн. до 11.12.2019.

Не погоджуючись із ухвалою суду першої інстанції, позивачем подана апеляційна скарга, в якій зазначає, що не погоджується із висновком суду першої інстанції та вважає, що судом при винесенні ухвали неповністю з`ясовані обставини справи та не надано належної оцінки представленим податковим органом доказам, які мають суттєве значення для вирішення питання про надання розстрочки по даній справі, в результаті чого дійшов хибного висновку, а тому дана ухвала підлягає скасуванню.

Відповідачем подано відзив на апеляційну скаргу за вх. №К-9498/19 від 10 травня 2019 року в якому зазначає, що рішення суду першої інстанції є законне, обґрунтованим та мотивованим, прийнятим з дотриманням норм процесуального права. Позивач вважає, що наведені апелянтом у апеляційній скарзі підстави та обставини для скасування оскаржуваного рішення суду є надуманими, а тому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції - без змін.

Суд апеляційної інстанції заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, обговоривши підстави в межах апеляційної скарги, вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено та з матеріалів справи слідує, що рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 позов задоволено повністю. Вирішено стягнути з Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства (77500, вулиця Б. Хмельницького, будинок 57, місто Долина, Івано-Франківська обл., код ЄДРПОУ 03361626) в дохід бюджету податковий борг в сумі 2 493 208 (два мільйони чотириста дев`яносто три тисячі двісті вісім) грн. 93 коп. з розрахункових рахунків у фінансових установах, які обслуговують Долинське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства та за рахунок належних йому готівкових коштів.

Суд першої інстанції заяву про розстрочення виконання рішення задовольнив з тих підстав, що у Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства наявні обставини, які ускладнюють виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 через важкий фінансовий стан, який підтверджений належними та допустимими доказами.

Апеляційний суд погоджується зі висновками суду першої інстанції та вважає їх вірними з огляду на наступне.

Відповідно до положень статті 378 КАС України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Заява про розстрочення виконання судового рішення обґрунтована тим, що на момент звернення до суду з даною заявою у підприємства складне матеріальне становище, яке позбавляє його можливості погасити в повному обсязі податковий борг у встановлені строки.

На підтвердження вказаних доводів заявником до заяви додано копії документів, які підтверджують складне матеріальне становище заявника.

Згідно протоколу №1 від 29.05.2017 територіальною комісією з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах вирішено узгодити відповідно до Закону України від 03.11.2016 №1730-VIII Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 15.03.2017 №53 Про затвердження Типового положення про територіальні комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах , обсяги заборгованості з різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які надані населенню Долинським виробничим управлінням водопровідно-каналізаційного господарства станом на 01.01.2016 на загальну суму 13 220 064,00 грн., в тому числі послуги з водопостачання на суму 4 230 660,00 грн. та на послуги з водовідведення на суму 8 989404,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 110 від 14.02.2018 року Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялись, транспортувались та постачалися населенню, бюджетним установам і організаціям та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають такі послуги, та тарифами, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування визначено порядок відшкодування даної заборгованості.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг № 626-VIII від 16.07.2015 року зобов`язано Кабінет Міністрів України, зокрема, до 1 липня 2017 року вжити заходів щодо відшкодування в повному обсязі різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялись, транспортувалися та постачалися населенню та/або підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв`язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органом місцевого самоврядування, до 1 січня 2016 року, однак таке відшкодування не здійснено.

Долинське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства звернулось до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з позовом до Міністерства фінансів України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державна казначейська служба України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання до вчинення дій.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 20.11.2018 позов задоволено повністю та зобов`язано Міністерство фінансів України прийняти рішення про перерахування субвенції Долинському виробничому управлінню водопровідно-каналізаційного господарства на суму 1 057 351,44 грн.

Дане рішення набрало законної сили 02.01.2019, однак на даний момент відповідачем не виконане, внаслідок чого у Долинського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства відсутні кошти для погашення податкового боргу у справі №0940/2052/18.

На підтвердженні своєї платіжної неспроможності Долинським виробничим управлінням водопровідно-каналізаційного господарства також подано баланс (звіт про фінансовий стан) станом на 31.12.2018 (а.с. 128-129), звіт про фінансові результати за 2018 рік (а.с. 130-131), довідку про залишок коштів на рахунках, відповідно до якої станом на 01.01.2019 залишок коштів на рахунках в банках, які обслуговують підприємство становить 52668,18 (а.с. 132).

Проаналізувавши подані заявником докази, суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що вказані заявником обставини є такими, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відповідно до частини п`ятої статті 378 КАС України відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, доводами апеляційної скарги висновки, викладені в судовому рішенні, не спростовуються і підстав для його скасування не вбачається.

Приведені в апеляційні скарзі доводи, висновку суду не спростовують, а зводяться до переоцінки доказів та незгоди з ними.

Відповідно до ст. 316 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За таких підстав апеляційна скарга задоволенню не підлягає, підстав для скасування ухвали суду першої інстанції колегія суддів не знаходить.

Керуючись статтями 243, 250, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління ДФС в Івано-Франківській області залишити без задоволення, а ухвалу Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 року про відстрочення виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11.12.2018 у справі №0940/2052/18 - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий суддя В. Я. Макарик судді І. В. Глушко В. В. Гуляк Повний текст постанови складений 30 травня 2019 року.

Дата ухвалення рішення23.05.2019
Оприлюднено03.06.2019
Номер документу82078640
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0940/2052/18

Ухвала від 17.12.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 24.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 23.05.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 15.03.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 13.02.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Рішення від 11.12.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Рішення від 11.12.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні