Ухвала
від 30.05.2019 по справі 344/9225/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9225/19

Провадження № 1-кс/344/5027/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Івано-Франківську в залі Івано-Франківського міського суду клопотання про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , директора ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» та директора ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» який підозрюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий відділу СУ ГУНП в Івано-Франківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_6 звернувся в суд із зазначеним клопотанням.

Матеріалами клопотання зазначається, що ОСОБА_4 , будучи керівником митних брокерів ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» та ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» та агентом з митного оформлення, тобто особою, яка провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, переслідуючи корисливий мотив та мету особистого збагачення, маючи єдиний злочинний умисел, направлений на отримання неправомірної вигоди для себе, у період з 19.02.2019 по 25.02.2019 вживав дії, які створили обстановку, в якій ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , для реалізації своїх прав та законних інтересів щодо належного митного оформлення придбаних та ввезених на територію України автомобілів марки Mercedes-Benz Citan із номерами кузовів НОМЕР_1 та НОМЕР_2 за зниженою вдвічі, відповідно до п. 20 Підрозділу 5 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, ставкою акцизного податку на період з 25.11.2018 до 22.02.2019, змушені були передати на користь ОСОБА_4 особисте майно грошові кошти у загальному розмірі 700 дол. США, після чого 25.02.2019, перебуваючи за адресою: Івано-Франківська обл., Івано-Франківська міська рада, с. Микитинці, вул. Юності, 47, отримав від особи, яка діяла в інтересах та представляла ОСОБА_7 та ОСОБА_8 - ОСОБА_9

неправомірну вигоду у розмірі 600 дол. США, тобто по 300 дол. США за кожний автомобіль, що відповідно до курсу валют, затвердженого Національним банком України станом на 25.02.2019, становило 16 210,38 грн., за своєчасне позачергове подання митної декларації на вищевказані автомобілі, без укладення відповідних договорів на надання митних послуг, а також за забезпечення, з використанням наявних в нього повноважень та впливу, позачергового митного оформлення вищевказаних автомобілів за зниженою вдвічі, відповідно до вказаного законодавства, ставкою податку, запропонувавши останньому залишити собі решту запитуваної ним суми, у розмірі 100 дол. США.

Згідно даних реєстру митних брокерів за № АГ594156 та № АА000158, з 19.06.2015 ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» та з 27.11.2015 ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» відповідно надано дозволи на провадження митної брокерської діяльності.

Так, згідно п. 1 ч. 1 ст. 404 Митного кодексу України органами доходів і зборів здійснюється контроль за провадженням митної брокерської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 406 Митного кодексу України дозвіл на здійснення митної брокерської діяльності надається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, разом із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту державного кордону.

Згідно п. 3 Порядку подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 04.08.2015 № 693, з метою провадження митної брокерської діяльності підприємства повинні отримати дозвіл, що надається Державною фіскальною службою України та Адміністрацією Державної прикордонної служби України відповідно до поданої заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності, за формою, затвердженою цим наказом.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 416 Митного кодексу України, митний брокер - це підприємство, що надає послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Відповідно до ч. 1 ст. 417 Митного кодексу України взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються відповідним договором.

Враховуючи вищевказане, ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» та ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс», з моменту надання останнім дозволів на провадження митної брокерської діяльності, є митними брокерами.

Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 418 Митного кодексу України, агент з митного оформлення - це фізична особа - резидент, що перебуває в трудових відносинах з митним брокером і безпосередньо виконує в інтересах особи, яку представляє митний брокер, дії, пов`язані з пред`явленням органу доходів і зборів товарів, транспортних засобів комерційного призначення, а також документів, потрібних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Відповідно до ч. 2 ст. 418 Митного кодексу України, агент з митного оформлення має право виконувати свої функції з пред`явлення органу доходів і зборів товарів, транспортних засобів комерційного призначення, а також документів, потрібних для їх митного контролю та митного оформлення, у будь-якому органі доходів і зборів України.

За таких обставин, ОСОБА_4 , будучи керівником митних брокерів ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» та ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс», тобто перебуваючи у трудових відносинах з останніми, є агентом з митного оформлення та відповідно користується всіма правами визначеними Митним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами щодо вказаного суб`єкта, зокрема, наділений обов`язками щодо реалізації норм публічно-правової галузі права (а саме митного) та публічно-правових інтересів, дотримання встановленого порядку переміщення товарів через митний кордон, а також щодо надання послуг з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України, тобто провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг.

15 березня 2019 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК України.

Причетність ОСОБА_4 до вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК України, підтверджується зібраними у ході досудового розслідування доказами, в їх сукупності, а саме: протокол-заявою

ОСОБА_9 , протоколами допиту свідка ОСОБА_9 та інших свідків, протоколом проведеного обшуку, виявленими та вилученими предметом неправомірної вигоди та речовими доказами, протоколами огляду та вручення грошових коштів, висновками судових експертиз, матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій, іншими зібраними доказами, які містяться в матеріалах досудового розслідування в їх сукупності.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, який вчинив завдяки тому, що являється керівником ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» та ТзОВ «Брок Бізнес Альянс», які є митними брокерами, будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов`язками, може продовжувати злочинну діяльність, а також негативно впливати на хід досудового слідства та судового розгляду шляхом впливу на підлеглих працівників, працівників Івано-Франківської митниці ДФС з якими перебуває у дружніх відносинах, інших свідків у цьому провадженні, знищення чи фальсифікації речей, предметів та документів, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також може продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення як самостійно, так і через підлеглих працівників.

Окрім цього, згідно ч.5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

За таких обставин, в ході досудового розслідування виникла необхідність у відстороненні підозрюваного ОСОБА_4 від займаних посад директора ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» (код ЄДРПОУ 39661716) та ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» (код ЄДРПОУ 37605529).

Прокурор в судовому засіданні підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

В судовому засіданні підозрюваний та його захисник заперечили щодо задоволення клопотання про відсторонення від посади.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку учасників процесу, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відомості про виявлення ознак кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019090780000008 від 12.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 -4 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Слідчий суддя вважає, що докази, які надані прокурором в обґрунтування клопотання свідчать про можливу причетність підозрюваного до інкримінованих йому дій підтверджується матеріалами, зібраними у кримінальному провадженні.

При вирішенні клопотання слідчий суддя враховує також і тяжкість злочину, який носить високу суспільну небезпеку, через наявність негативних наслідків, що призводять до дезорганізації управлінської діяльності, обмеженню прав і законних інтересів громадян, викликають підрив довіри населення до влади, формують уявлення про корумпованість влади, і спричиняють негативне відношення громадян до представників влади, та у вчиненні якого підозрюється службова особа, а також розмір отриманої неправомірної вигоди.

Відсторонення ОСОБА_4 від посади необхідне для припинення кримінального правопорушення, в якому він підозрюється та ризик негативно впливати на хід досудового слідства та судового розгляду шляхом впливу на свідків у цьому провадженні, оскільки саме перебування його на посаді керівника митних брокерів

ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» та ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» та агента з митного оформлення, тобто особою, яка провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, сприяло йому у можливому вчиненні тяжкого, корисливого кримінального правопорушення, в якому він підозрюється.

Слід також враховувати ту обставину, що негативні наслідки у випадку не відсторонення від посади ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення можуть перевищувати необхідність та можливість досягнення завдань у даному кримінальному провадженні, а тому слідчий суддя вважає за необхідне заявлене клопотання задовольнити та відсторонити ОСОБА_4 від займаної посади на строк досудового розслідування до 14.06.2019 року.

Керуючись ст.ст. 155-157, 534, 309, 392 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від займаних посад директора ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс» та директора ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» до 14 червня 2019 року включно.

Копію даної ухвали направити для відома заступнику військового прокурора Івано-Франківського гарнізону та ТзОВ «Бізнес Трейдінг Альянс», ТзОВ «Брок Бізнес Альянс» для виконання.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 30.05.2019 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82080480
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —344/9225/19

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні