Ухвала
від 29.05.2019 по справі 405/3484/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3484/19

1-кс/405/1885/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2019 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому клопотання заступника начальникауправління -начальника ВРКПСУ ФРГоловного управлінняДФС уКіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №32018120010000047 від 23.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 2017-2019.

Клопотання слідчого обґрунтовано тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018120010000047 від 23.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що за результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності товариства, протягом 2017 2018 років, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надавало послуги по виконанню будівельно-монтажних робіт, електромонтажних та ремонтних робіт, крім того підприємством в адресу покупців було реалізовано сольвент кам`яновугільний, будівельні матеріали, а саме: щебінь, пісок, трубо- та металопрокат, також товариством надавалася в оренду будівельна техніка. При цьому, податкове зобов`язання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаний період склало 8530,8 тис.грн. ПДВ.

Поряд з цим, в ході проведеного аналізу фінансово господарської діяльності постачальників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017-2018 років, встановлено ряд суб`єктів господарювання, від яких службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відображено придбання товарно-матеріальних цінностей, з метою мінімізації податкового зобов`язання, що виникло за результатами діяльності товариства.

Так, у грудні 2017 року службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з метою мінімізації податкових зобов`язань, до складу податкового кредиту товариства віднесено операції з придбання вантажних автомобілів від постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). Сума сформованого, за рахунок зазначених операцій, податкового кредиту склала 1304,7 тис.грн. ПДВ. Проведеним аналізом походження, реалізованих в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », транспортних засобів, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » імпортувало їх на митну територію України з Канади та Німеччини. Подальшим аналізом руху імпортованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » транспортних засобів, згідно зареєстрованих податкових накладних підприємствами покупцями (у тому числі й ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), встановлено відсутність подальшої реалізації придбаних у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » автомобілів.

Відповідно до зареєстрованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » імпортних вантажно-митних декларацій, встановлено VIN-коди транспортних засобів, що були ввезені на митну територію України. З метою встановлення фактичних покупців та місць реєстрації імпортованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » транспортних засобів, підготовлено та направлено відповідний запит до ІНФОРМАЦІЯ_4 (лист ОУ ГУ ДФС в області від 07.08.2018 № 549/11-28-21-12).

Згідно отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_4 інформації (лист від 10.08.2018р. №31/114549) встановлено, що імпортовані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » транспортні засоби були фактично реалізовані кінцевим споживачам фізичним особам за готівкові кошти та зареєстровані в регіональних сервісних центрах МВС у м. Києві, Волинській, Київській, Закарпатській, Дніпропетровській, Вінницькій, Одеській та Харківській областях. У той же час, податковий кредит, що виник, у зв`язку з проведенням імпортних операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », реалізовується за відповідну винагороду, шляхом документального відображення операцій з продажу імпортованих автомобілів.

Крім того, протягом грудня 2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відображено операції з придбання сідельних тягачів DAF у підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), яким у свою чергу відображено придбання зазначених транспортних засобів у підприємства-імпортера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Сума сформованого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » схемного податкового кредиту, за результатом відображення зазначених операцій, склала 344,1 тис.грн. ПДВ.

Згідно інформації, отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_4 (лист від 13.08.2018р. № 31/11-4570) встановлено, що сідельні тягачі DAF, реалізація яких відображена в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не придбавало. Імпортовані транспортні засоби були реалізовані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » кінцевим споживачам фізичним та юридичним особам.

Крім того, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у грудні 2017 р. січні 2018 р. до складу податкового кредиту товариства було віднесено операції з придбання цитрусових та фруктів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) на суму ПДВ 728,8 тис.грн. Зазначене підприємство є імпортером, протягом 2017-2018 років ввезло на територію України цитрусові, овочі та фрукти з Єгипту, Туреччини, Коста-Ріки, Греції та інших країн. При цьому, аналізом податкового зобов`язання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено, що подальша реалізація придбаних у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » цитрусових та фруктів по ланцюгу постачання відсутня. Зважаючи на специфіку імпортованої продукції та пору року, фактично, ввезена продукція була реалізована за готівкові кошти кінцевим споживачам, а документи щодо реалізації вказаної продукції за винагороду придбані суб`єктами господарювання, що мали на меті змінімізувати власні податкові зобов`язання, шляхом документального відображення операцій з придбання ТМЦ у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Враховуючи вищевикладене, та той факт, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відображено придбання товарів, що швидко псуються та вимагають особливих умов зберігання та транспортування, які у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відсутні, встановлено, що відображення зазначених взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » відбувалося виключно з метою мінімізації податкових зобов`язань з ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того, аналогічним способом, у грудні 2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було сформовано схемний податковий кредит на суму 533,3 тис.грн. ПДВ в результаті відображення придбання взуття від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), яке у свою чергу імпортувало вказане взуття на митну територію України з Китаю.

Крім того, аналогічним способом, у січні лютому 2018 року службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » сформовано схемний податковий кредит з ПДВ на суму 168 тис.грн., у результаті відображення операцій з придбання канцелярських товарів, вішаків та рушників у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), які були імпортовані на територію України з Китаю, Туреччини та Республіки Корея.

Крім того, аналогічним способом, у грудні 2017 року сформовано податковий кредит ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на суму 108,3 тис.грн. ПДВ в результаті документального відображення придбання побутових освітлювальних приладів від суб`єкта господарювання імпортера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

Крім того, аналогічним способом, протягом жовтня-листопада 2017 року відображено придбання ПММ (дизельне пальне та бензин марки А-92) на суму ПДВ 446,7 тис.грн. від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ).

Зазначене товариство перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_11 . Засновником, керівником та бухгалтером товариства є ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_10 ), до 06.03.2018р. засновником, керівником та головним бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » був ОСОБА_6 . Згідно зареєстрованих протягом 2017-2018 років податкових накладних, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » відобразило придбання безалкогольних напоїв, цукру, кондиціонерів, м`ясопродуктів, металопрокату та ін. У той же час товариством реалізовано ПММ, будматеріали та надано будівельно-монтажні та ремонтні послуги.

Вказане свідчить про маніпулювання податковою звітністю шляхом підміни товарних позицій в податкових накладних. Таким чином, в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було відображено постачання дизельного пального та бензину, походження яких по ланцюгу постачання ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » відсутнє.

Крім того, протягом лютого-квітня 2018 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відобразило придбання будівельних матеріалів, лакофарбової продукції та виробів з металу від контрагента ФОП ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_11 ). Сума ПДВ по зазначеним операціям склала 412,7 тис.грн.

ФОП ОСОБА_6 перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_11 . Згідно аналізу зареєстрованих податкових накладних, встановлено що ФОП ОСОБА_6 було придбано продукти харчування, м`ясо та субпродукти, труби та металопрокат. Також встановлено, що зазначеним суб`єктом господарювання відображено реалізацію будівельних матеріалів, виконання ремонтних та проектних робіт.

Враховуючи викладене, встановлено факти маніпулювання податковою звітністю ФОП ОСОБА_6 шляхом підміни товарних позицій в податкових накладних, оскільки в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було відображено постачання ТМЦ, придбання яких відсутнє у податковому кредиті ФОП ОСОБА_6 .

Таким чином, за результатами аналізу зареєстрованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » податкових накладних, встановлено факти відображення придбання ТМЦ у суб`єктів господарювання імпортерів, що відображують постачання ТМЦ лише документально, фактичне постачання придбаних товарів відсутнє, також до складу податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » віднесено операції з придбання ТМЦ у суб`єктів господарювання, які допустили маніпулювання податковою звітністю шляхом підміни товарних позицій в податкових накладних, чим завдано шкоди державним інтересам у вигляді несплати податку на додану вартість на суму 4046,6 тис. грн.

Також досудовим розслідуванням встановлено причетність інших громадян до вчинення злочину пов`язаного з умисним ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах, які активно приймають участь в підготовці та ухиленні від сплати податків, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Так, встановлено, що ОСОБА_7 є сином ОСОБА_11 , допомагаючи матері, приймає участь у веденні бухгалтерського обліку підприємств, у тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », виконуючи вказівки матері, розпоряджається банківськими рахунками через систему клієнт банк, подає податкову звітність до податкових органів. ОСОБА_8 безпосередньо приймає участь у підготовці схеми ухилення від сплати податків, за рахунок використання ризикового податкового кредиту (імпорт) при формуванні податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки. ОСОБА_9 здійснює пошук малозабезпечених осіб які будуть формальними керівниками створених підприємств, здійснює операції з оготівковування коштів, що надходять на рахунки підконтрольних підприємств ОСОБА_10 використовуючи ряд підконтрольних підприємств, у тому числі й ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), за ведення бухгалтерського обліку яких відповідає пов`язана з ОСОБА_10 особа ОСОБА_11 , надає послуги по мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки.

Таким чином, суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), а також суб`єкти господарювання: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ФОП ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в період 2017-2019 років незаконно здійснювали формування податкового кредиту суб`єктам господарювання реального сектору економіки, в тому числі: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ПП « ОСОБА_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ).

Враховуючи вище викладене виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 2017-2019 років.

Іншим способом довести обставини вчинення кримінального правопорушення інакше як дослідити ряд певних документів та прийняти за наявності підстав рішення про використання відомостей, що в них містяться як доказ у кримінальному провадженні не представляється за можливе.

Документи ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » містять важливу доказову інформацію про факти та обставини проведення фінансово-господарських операцій та їх наслідки, в тому числі для цілей оподаткування, необхідні для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин досудового розслідування, встановлення номенклатури, обсягів, задіяного автотранспорту, задіяних осіб для перевезення, надання послуг, встановлення фактичного місця завантаження продукції, перевірки товарності операцій, проведення за цими даними порівняльного аналізу, встановлення обсягів фактично наданих послуг, встановлення винних осіб у вчиненні кримінального правопорушення, самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, такі документи необхідні для забезпечення належного проведення в рамках кримінального провадження судово-почеркознавчих експертиз та судово-економічної експертизи з метою встановлення суми збитків завданих державі внаслідок незаконної діяльності та недостовірного відображення в податковій звітності її результатів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки вище перелічені документи зберігають на собі необхідну інформацію про проведені господарські операції та фінансові розрахунки.

Відображені у вище перелічених документах відомості містять інформацію про злочинну діяльність, яка має значення для досудового розслідування і може бути доказом під час судового розгляду.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник ПП « ОСОБА_4 » до суду не з`явився, від директора вказаного підприємства надійшов електронною поштою лист, згідно якого він вказує, що не видається можливим встановити відношення витребуваних слідчим документів до предмету досудового розслідування по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №32018120010000047 від 23.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, у відношенні службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - директора ОСОБА_6 , головного бухгалтера ОСОБА_11 , а також ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 щодо ухилення в період 2017-2018 років від сплати податку на додану вартість в сумі 4046,6 тис. грн., що є особливо великим розміром; а також за фактом надання спільно з службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ОСОБА_10 послуг з мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки (витяг з ЄРДР від 14.03.2019 а.п. 6).

Статтею 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначається зокрема: підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

З матеріалів клопотання вбачається, що відомості про протиправну діяльність ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та створення ними ряду підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) отримано та перевірено у встановленому ЗУ «Про ОРД» порядку. Крім того, під час виконання доручення слідчого, в межах досудового розслідування даного кримінального провадження, встановлено місця фактичного зберігання первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, документів чорнової бухгалтерії, інших чорнових записів, комп`ютерної техніки, з якої подається податкова звітність товариства та реєструються податкові накладні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », документів щодо відображення взаємовідносин з придбання ТМЦ у ризикових постачальників зокрема підприємств імпортерів, тощо. Виходячи з результатів негласних слідчих (розшукових) дій у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, легалізовані матеріали яких долучено до даного кримінального провадження, встановлено, що ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та інші особи, використовуючи підприємства з ознаками ризиковості, що входять до складу центру мінімізації податкових зобов`язань та конвертації грошових коштів, у тому числі й суб`єкти господарювання підконтрольні ОСОБА_10 : ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), здійснюють формування схемного податкового кредиту з ПДВ реально діючим суб`єктам господарювання, в наслідок чого умисно ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах та сприяють в цьому іншим реально діючим суб`єктам господарювання. Крім того, суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), а також суб`єкти господарювання: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ФОП ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в період 2017-2019 років незаконно здійснювали формування податкового кредиту суб`єктам господарювання реального сектору економіки, в тому числі: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ПП « ОСОБА_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ) - протокол допиту свідка від 11.02.2019 а.п. 52-57, 65-107.

Додані до клопотання матеріали свідчать, що ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 а.п. 58-59.

Дослідивши матеріали клопотання, погоджене прокурором, слідчий суддя приходить до висновку, що вказане клопотання подане у відповідності до вимог ст.160 КПК України, документи, до яких слідчий просить отримати доступ, зберігаються ТОВ ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Відомості, що містяться в цих документах, можуть використовуватися як докази, та є неможливим іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Також, з матеріалів клопотання вбачається, що до ЄРДР внесені відомості щодо ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017-2018 років, однак слідчий просить надати доступ до документів ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 2017 -2019 роки, при цьому слідчим не вказано значення відомостей за період 2019 року для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Таким чином, задоволенню підлягає надання тимчасового доступу до документів ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), вказаних в клопотанні, за період, який перевіряється органом досудового розслідування, а саме - в період 2017-2018 років, що, на думку слідчого судді, достатньо для встановлення обставин у кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Разом з тим, як вбачається з клопотання, слідчий просить надати тимчасовий доступ до «інших документів, які підтверджують фінансово-господарські відносини ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 )»

При цьому, документами є окремі спеціально створені з метою збереження інформації матеріальні об`єкти, а не усі статистичні матеріали фінансово-господарської діяльності зазначених вище підприємств.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.164КПК України в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено, окрім іншого, назву, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ.

Однак, слідчим в цій частині клопотання не наведений конкретний перелік документів, до яких планується отримати тимчасовий доступ, обмежившись тільки загальними формулюваннями, у зв`язку з чим в наданні тимчасового доступу в частині «інші документи, які підтверджують фінансово-господарські відносини підприємства з вище вказаним підприємством» слід відмовити.

Крім того, слідчим у своєму клопотанні не наведено обґрунтованих підстав вилучення саме оригіналів документів, до яких необхідний тимчасовий доступ. Так, слідчий обґрунтовує своє клопотання щодо надання оригіналів документів необхідністю проведення почеркознавчих досліджень для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що в інший спосіб, без застосування заходу забезпечення кримінального провадження, провести по копіям неможливо. Однак, слідчому судді не було надано жодної ухвали слідчого судді про призначення будь-якого експертного дослідження, що, на переконання слідчого судді, вказує на надуманість підстав, які слідчий покладає в обґрунтування своїх вимог. Таким чином, в цій частині клопотання підлягає задоволенню з наданням тимчасового доступу до документів ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), вказаних в клопотанні, з можливістю вилучення їх в належним чином засвідчених копіях.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає клопотання слідчого частково обґрунтованим, доведеним, а тому його необхідно задовольнити частково.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.159-166, 369-372 КПК України,

постановив:

клопотання заступника начальникауправління -начальника ВРКПСУ ФРГоловного управлінняДФС уКіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №32018120010000047 від 23.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити частково.

Надати заступнику начальника управління начальнику ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 ; заступнику начальника ВОДР СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_14 ; старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_15 ; старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_16 ; старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_17 ; старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_18 ; слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_19 ; старшому слідчому з ОВС ВОДР СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_21 ; старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_22 тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 2017-2018 років, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

-договірні документи-договори, додаткові угоди, специфікації до них;

-первинні документи рахунки-фактури, видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, довіреності на отримання товару, матеріальні перепустки, сертифікати якості, акти здачі прийняття робіт;

-фінансові документи видаткові касові ордери, виписки банку, платіжні доручення;

-документи складського обліку картки, журнали, в т.ч. електронні;

-документи бухгалтерського обліку, в т.ч. по рахунку №361, 631 в розрізі постачальників;

-книги реєстрації в`їзду автотранспорту (копії відповідних фрагментів), а також транспортні перепустки на товар який приймався, якими підтверджується, проведення, документальне оформлення, відображення в обліках і звітності фінансово-господарських операцій пов`язаних із поставкою товарів (послуг), виконанням робіт;

-документи з приводу надання та отримання фінансової допомоги, поворотних фінансових позик та інших фінансових операцій.

В задоволенні іншої частини клопотання слідчого відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 29.06.2019.

Роз`яснити, що відповіднодо ч.1ст.166КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_23

Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82082084
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/3484/19

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні