Вирок
від 30.05.2019 по справі 638/11499/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №638/11499/17

1-кп/638/361/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30травня 2019року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань в місті Харкові кримінальне провадження № 32017220000000123 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Балаклія Харківської області, громадянина України, з неповною середньою освітою, який проживає: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205-1 КК України,

встановив:

ОСОБА_5 у серпні 2015 року, перебуваючи у місті Балаклея Харківської області, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_6 » пропозицію щодо виплати грошової винагороди у сумі 1000 гривень після чого, останній передав паспортні данні ОСОБА_7 для подальшої реєстрації підприємства. Вказана особа повідомила ОСОБА_5 , що для отримання винагороди необхідно буде надати особисті анкетні дані, а саме: копію облікової картки платника податків та копію паспорту громадянина України, для внесення їх у документи, які відповідно до чинного законодавства подадуться для державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Лігл-Компані» (код ЄДРПОУ 40247523) і, що він не буде здійснювати ніякої фінансово-господарської діяльності та виконувати обов`язки директора, а лише формально рахуватиметься на даній посаді.

Розуміючи противоправний характер своїх дій, усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання таких обов`язків і зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного товариства, погодився на таку пропозицію.

Приблизно через три тижні після отриманої пропозиції, більш точної дати слідством не встановлено, ОСОБА_5 перебуваючи у м. Балаклея, Харківської області, надав свої анкетні дані, а саме: копію паспорту громадянина України, копію облікової картки платника податків, невстановленій досудовим розслідуванням особі, для державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, яка на підставі цих документів виготовила протокол установчих зборів учасників ТОВ «Лігл-Компані».

Перераховані документи, невстановлені слідством особи, передали до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві, у результаті чого, 02.02.2016 проведено державну реєстрацію вказаного підприємства та внесено відповідний запис за номером 10741020000058209.

Разом з тим, на час надання ОСОБА_5 анкетних даних, копії паспорту та копії облікової картки платника податків, невстановленій досудовим розслідуванням особі, яка на підставі цих документів виготовила протокол установчих зборів учасників ТОВ «Лігл-Компані», останній розумів, що це здійснюється з метою внесення неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації ТОВ «Лігл-Компані» і що він не буде фактичним директором товариства, а фінансово-господарською діяльністю, з використанням реквізитів підприємства, будуть займатися інші особи.

За свої дії, що виразилися у наданні своїх анкетних даних, які вносилися у документи, які відповідно до закону подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Лігл-Компані» ОСОБА_5 отримав, від невстановленої слідством особи, грошову винагороду у розмірі 1000 гривень.

Водночас, такі умисні дії ОСОБА_5 призвели до того, що невстановлені слідством особи, набули можливості здійснення фінансових операцій за межами податкового контролю України від імені формально призначеного директора, у порушення встановленого чинним законодавством порядку.

ОСОБА_5 , за наведених обставин, всупереч Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15.05.2003 (із змінами та доповненнями), своїми умисними діями, сприяв внесенню у документи, які відповідно до закону подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Лігл- Компані», завідомо неправдивих відомостей.

Таким чином ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст. 205-1 КК України, тобто у пособництві внесенню завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Лігл-Компані» (код ЄДРПОУ 40247523).

Під час досудового розслідування між прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_8 та ОСОБА_5 укладена угода про визнання винуватості, згідно з якою ОСОБА_5 повністю визнав себе винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України, прийнявши на себе зобов`язання беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди ОСОБА_5 буде призначене покарання за ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України, в межах санкції цієї частини у вигляді штрафу в розмірі п`ятисот неоподаткованих мінімумів громадян, тобто у розмірі 8500 грн.

Розглядаючи питання про затвердження вищевказаної угоди, суд виходить з наступного.

В судовому засіданні обвинувачений визнав себе винним у вчиненні інкримінованого йому кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України, повідомив про добровільність своєї позиції при укладенні угоди про визнання винуватості, розуміння характеру обвинувачення, наслідків укладення та затвердження угоди, просив вказану угоду затвердити і призначити узгоджене в угоді покарання.

Прокурор просив суд затвердити угоду про визнання винуватості.

Аналогічну думку висловив захист.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода про визнання винуватості.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 згідно із ст.12 КК України, є злочином невеликої тяжкості. Узгоджене угодою про визнання винуватості покарання для обвинуваченого визначене за ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України.

Судом встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій, будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з?ясовано, що обвинувачений повністю усвідомлює зміст укладеної угоди, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди та наслідки її невиконання.

Оскільки умови угоди про визнання винуватості повністю відповідають вимогам Кримінального процесуальногокодексу України та Кримінального кодексу України, інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін чи інших осіб, а також існують фактичні підстави для визнання ним винуватості, суд дійшов висновку про наявність всіх необхідних матеріальних та процесуальних підстав для затвердження цієї угоди та призначення обвинуваченому узгодженого сторонами покарання.

Обираючи вид та міру покарання, суд враховує характер та ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини, що пом?якшують та обтяжують його покарання.

Обвинувачений раніше не судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Обставиною, що пом?якшує покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

За таких обставин, враховуючи особу обвинуваченого, наявність обставин, які пом?якшують покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, суд прийшов до висновку, що для виправлення та перевиховання обвинуваченого слід призначити покарання за ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України, в межах санкції цієї частини статті у вигляді штрафу в розмірі п`ятиста неоподаткованих мінімумів громадян.

Процесуальні витрати по справі відсутні.

Питання щодо долі речових доказів підлягає вирішенню згідно зіст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 369-371, 373-374, 468,473, 475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 31.07.2017 року, укладену між прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про визання винуватості у кримінальному провадженні №32017220000000123 від 31.07.2017 року.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.1 ст.205-1 КК України, та призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 (п`ятиста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

Речові докази копії документів реєстраційної справи ТОВ «Лігл-Компані» отримані під час проведення тимчасового доступу до них у відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м.Києві, копію паспорта громадянина України ОСОБА_5 , копію облікової картки платника податків ОСОБА_5 зберігати в матеріалах кримінального провадження.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом 30 (тридцяти) днів з дня проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку, який не набрав чинності негайно вручається прокурору та обвинуваченому.

Головуючий

Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82084380
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —638/11499/17

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Поволяєва О. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 13.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Вирок від 30.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 02.08.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні