Ухвала
від 29.05.2019 по справі 530/161/19
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/161/19

Номер провадження 6/530/17/19

УХВАЛА

іменем України

29.05.2019 року Зіньківський районний суд Полтавської області в складі головуючого -судді Должко С.Р., секретаря судового засідання Стрілець Л.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву

Управління пенсійного фонду України в Зіньківському районі, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, Воздвиженська, 40, правонаступник: Гадяцьке об"єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, місто Гадяч, пл. Миру, 12, боржник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , третя особа: Зіньківський районний відділ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, вул. Воздвиженська, 40 про заміну стягувача у виконавчому документі його правонаступником,-

В С Т А Н О В И В :

Управління пенсійного фонду України в Зіньківському районі, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, Воздвиженська, 40, звернулося до Зіньківського районного суду Полтавської області із заявою про заміну (стягувача) правонаступником Гадяцьке об"єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, місто Гадяч, пл. Миру, 12, боржник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , третя особа: Зіньківський районний відділ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, вул. Воздвиженська, 40 про заміну стягувача у виконавчому документі його правонаступником

В судове засідання представник заявника не з`явився, але направив до суду заяву про підтримання заявлених вимог.

Боржник, ОСОБА_1 про час і дату судового засідання, повідомлений належним чином, не з`явився.

Зачитавши заяву Гадяцького об"єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області та дослідивши наявні у справі докази, суд прийшов до висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження"(далі - Закон) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьомуЗаконі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цимЗаконом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цьогоЗаконута інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За змістом ч. ч. 1, 2, ст. 8 Закону, сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 17 Закону, примусове виконання рішень здійснюється державною виконавчою службою на підставі виконавчих документів, визначених цим Законом.

Відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи, зокрема й виконавчі листи, що видаються судами.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 19 Закону, державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного встатті 17 цього Закону, за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення.

Частиною 1 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні у Зіньківському районному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області знаходився виконавчий документ вимога № ф-70 від 04.06.2013 року видана Зіньківським управлінням ПФУ в Полтавській області, про стягнення боргу в сумі 1194,03 грн. з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 року Зіньківським відділом ДВС ГТУУЮ у Полтавсвській області направлено попідомлення про повернення виконавчого документа стягувану без прийняття до виконання де вказано, що управлінню потрібно звернутися до суду для заміни сторони виконавчого провадження.

Управлінням 18.12.2018р. було направленодо Полтавського окружного адміністративного суду заяву про заміну стягувана у виконавчому документі його правонаступником. 09.01.2019р. отримано ухвалу суду від 02.01.2019р. про відмову у відкритті провадження та роз`яснено, що даний спір підлягає розгляду в межах положень Цивільного кодексу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 № 988 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» у зв`язку із реорганізацією шляхом злиття управлінь Пенсійного фонду України в Гадяцькому та Зіньківському районах створено Гадяцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області (копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань додається), яке є правонаступником всіх прав та обов`язків управлінь, що припиняються.

Тобто, правонаступником у сфері виконуваних функцій Управління Пенсійного фонду України в Зіньківському районі Полтавської області є Гадяцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області (код ЄДРПОУ 41247075 ) . 30 березня 2017року відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань.

Згідно з частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Відповідно до пунктів 4, 5 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074, який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі - органи виконавчої влади) та їх територіальних органів, орган виконавчої влади утворюється шляхом утворення нового органу виконавчої влади або в результаті реорганізації (злиття, поділу, перетворення) одного чи кількох органів виконавчої влади. Орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Згідно з пунктом 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074, права та обов`язки органів виконавчої влади переходять, зокрема у разі злиття органів виконавчої влади - до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття.

Згідно передавального акту від 20 березня 2017 року Гадяцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області є правонаступником всіх майнових прав та обов`язків управління Пенсійного фонду України в Зіньківському районі Полтавської області.

Відповідно до статті 442 Цивільного процесуального кодексу України, яка міститься в розділі VI ''Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)» судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічна норма міститься у ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якої у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Оскільки ст.15 Закону України "Про виконавче провадження" не конкретизовано до юрисдикції якого суду віднесено розгляд заяв про заміну сторони її правонаступником у випадках відсутності судових рішень за наслідками розгляду судових справ, можливо у даному випадку застосувати ст. 442 Цивільно процесуального кодекси України, яка встановлює правила заміни сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частини 5 статті 25 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від 8 липня 2010 року № 2464-УІ вимога територіального органу Пенсійного Фонду про сплату недоїмки або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчої службою в порядку, встановленому законом. Крім того, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 3 Закону України Про виконавче провадження підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів - рішень інших державних органів та рішень Національного банку України, які законом визнані виконавчими документами.

Отже, іншими нормативно-правовими актами не врегульовано порядок заміни сторони виконавчого провадження за виконавчими документами, винесеними органами, які мають право самостійно їх приймати поза межами судових справ. При відмові у задоволенні заяви заявника про заміну сторони виконавчого провадження, у першу чергу можуть наступити негативні наслідки для боржника за виконавчим документом, оскільки при фактичному стягненні з боржника суми боргу у державної виконавчої служби буде відсутня можливість щодо перерахування коштів на користь стягувача, що порушує права та законні інтереси боржника.

За відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

За приписами п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження» у виконавчому документі зазначається ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувана та боржника.

Виходячи зі змісту процесуального законодавства, процесуальне правонаступництво це ... заміна кредитора чи боржника у зобов"язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника ... на будь-якій стадії судового процесу (ст.55 ЦПК України).

Таким чином, підставою процесуального правонаступництва (заміни сторони виконавчого провадження) є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Отже, судом встановлено, що заявник є правонаступником стягувача у виконавчому провадженні.

Керуючись ст.442 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Заяву Управління пенсійного фонду України в Зіньківському районі, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, Воздвиженська, 40, правонаступник: Гадяцьке об"єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, місто Гадяч, пл. Миру, 12, боржник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , третя особа: Зіньківський районний відділ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, юридична адреса: Полтавська область, місто Зіньків, вул. Воздвиженська, 40 про заміну стягувача у виконавчому документі його правонаступником - задоволити.

Замінити стягувача , у виконавчому документі - вимозі № Ф-70 від 04.06.2013р. про про стягнення заборгованості в сумі 1194,03 грн. з ОСОБА_1 виданої Управлінню Пенсійного фонду України в Зіньківському районі Полтавської області:первинного стягувача - Управління Пенсійного фонду України в Зіньківському районі Полтавської області (м. Зіньків вул. Леніна,40 Полтавської області 38100, Код ЄДРПОУ: 22534570) його правонаступником - Гадяцьким об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Полтавської області (код ЄДРПОУ 41247075, місцезнаходження: Полтавська обл., м. Гадяч, площа Миру,12,)

Вказати нові реквізити стягувача: 37300 Полтавська область, м. Гадяч, пл. Миру, 12 р/р НОМЕР_1 в ОПЕРВ Облуправління АТ «Ощадбанк» , код банку 331467, код ЄДРПОУ: 41247075 .

Ухвала може бути оскаржена на протязі п"ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області С.Р.Должко

секретар: Л.Г.Стрілець

Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено02.06.2019
Номер документу82113851
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —530/161/19

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 03.04.2019

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні