Рішення
від 17.04.2019 по справі 671/2407/18
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/2407/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2019 року Волочиський районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Бабій О.М.,

з участю секретаря судового

засідання Кошонько Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Волочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області, в якому просить визнати за ним право на земельну частку (пай) по колишньому КСП Богданівське с. Богданівка Волочиського району Хмельницької області в розмірі 2,65 умовних кадастрових гектара (згідно з виданим на ім`я ОСОБА_2 сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 ) в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька позивача- ОСОБА_3 , який успадкував вказане право після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 матері- ОСОБА_2 , однак за життя право власності не оформив.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що він є спадкоємцем першої черги після смерті батька, однак в оформленні спадкових прав нотаріусом йому було відмовлено у зв`язку з тим, що сертифікат, що підтверджував право ОСОБА_2 на земельну частку (пай), був втрачений.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Представник позивача ОСОБА_4 подала суду заяву, в якій підтримала позов з викладених у ньому підстав та просила справу слухати у її та позивача відсутності.

Представник відповідача надіслав суду заяву про визнання позову, з проханням справу слухати у його відсутності.

Дослідивши докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених ст. 1259 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 (що підтверджується даними свідоцтва про її смерть), після смерті якої відкрилась спадщина.

Спадкоємцем ОСОБА_2 за законом був її син - ОСОБА_3 , який вважається таким, що прийняв спадщину, оскільки був зареєстрований та проживав з нею за однією адресою.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 ), не оформивши свої спадкові права на земельну частку (пай) після смерті матері.

Спадкоємцем ОСОБА_3 , який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, є його син - ОСОБА_1 (позивач у справі).

На підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) по колишньому КСП Богданівське с. Богданівка Волочиського району Хмельницької області в розмірі 2,65 умовних кадастрових гектара.

Зазначений сертифікат був втрачений, про що було дане відповідне оголошення в районній газеті Зоря .

Через відсутність вказаного сертифікату приватним нотаріусом Волочиського районного нотаріального округу Яковлєвою С.Л. було відмовлено позивачу у оформленні його спадкових прав після смерті ОСОБА_3 (лист № 235/02-14 від 02 серпня 2018 року).

Враховуючи те, що спадкодавцю на законних підставах належало право на земельну частку (пай), суд вважає, що втрата сертифікату на вказану земельну частку (пай), виданого на ім`я ОСОБА_2 не може бути перешкодою для оформлення спадкових прав спадкоємцем, а тому позов ОСОБА_1 є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 80, 81, 89, 247, 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України; ст. ст. 1216-1218, 1258, 1261, 1268 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) по колишньому КСП Богданівське с. Богданівка Волочиського району Хмельницької області в розмірі 2,65 умовних кадастрових гектара (згідно з виданим на ім`я ОСОБА_2 сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 ).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Волочиський районний суд Хмельницької області шляхом подання в тридцятиденний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; паспорт серія НОМЕР_3 ) Відповідач:Богданівська сільська рада Волочиського району Хмельницької області (31220, Хмельницька область, Волочиський район, с. Богданівка, вул. Першотравнева, 6; код ЄДРПОУ: 04403462)

Повне судове рішення складено 17 квітня 2019 року.

Суддя О.М. Бабій

Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено02.06.2019
Номер документу82116600
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —671/2407/18

Рішення від 17.04.2019

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні