Рішення
від 30.05.2019 по справі 539/1754/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1754/19

Провадження № 2/539/768/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2019 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Гудкова С.В.,

за участю секретаря - Яценко Л.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі Лубенського міськрайонного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Юрченко М.А. про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою до територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування .

Позовні вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік, ОСОБА_2 Після його смерті відкрилася спадщина на все майно, що належало ОСОБА_2 на день смерті, зокрема на домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , розташоване на не приватизованій земельній ділянці площею 0.41га. Позивач є спадкоємцем після смерті свого чоловіка згідно заповіту.

При зверненні до приватного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , позивач отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутні правоустановлюючі документи, які б підтверджували право власності за померлим на домоволодіння.

Прохає суд: визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ІПН НОМЕР_1 право власності в порядку спадкування на будинок А НОМЕР_2 , що знаходиться за адресою : АДРЕСА_1 , загальною площею 77.4 кв. м, житловою площею 37.8 кв.м з господарськими будівлями та спорудами: Б - сарай-гараж, В - літня кухня, Г - погріб, Д - вбиральня, Е - саж, № 1 - ворота, №2 - колодязь, №3 - огорожа, №4 - яма вигрібна.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, надали суду заяву з проханням справу слухати без їх участі, позовні вимоги підтримали, на їх задоволенні наполягають.

Відповідач - територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання представника не направила, надала суду листа з проханням справу слухати без їх участі, позов визнають повністю, проти його задоволення не заперечують.

Третя особа - приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Юрченко М.А. - в судове засідання не з`явилася, надала суду листа з проханням справу розглядати без її участі, у вирішенні спору покладаються на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, всебічно дослідивши матеріали справи, беручи до уваги думку учасників справи, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки, ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_3 від 19.07.2017р. (а.с. 6)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, що складається з будинку АДРЕСА_1 , який розташований на неприватизованій земельній ділянці площею 0.41 га; 0.10 га - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд; 0.31 га. для ведення особистого селянського господарства.

Померлим ОСОБА_2 за життя було складено заповіт відповідно до якого, все належне йому майно, де б воно не було і з чого б не складалось він заповів ОСОБА_1 . Заповіт посвідчено секретарем Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області Козловською Ольгою Михайлівною 25.11.2004 року реєстр. №166. (а.с.8).

ОСОБА_1 , як спадкоємиця за заповітом, звернулася до приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Юрченко М.А з заявою про прийняття спадщини, однак отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину (а.с.11) Постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій мотивована тим, що у спадкоємця відсутні правовстановлюючі документи, які підтверджують право власності на вказане нерухоме майно за померлим ОСОБА_2

Відповідно до п. 4.15 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за № 282/20595 видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно . Відповідно до п.1.2 глави 2 розділу II Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України право власності на квартиру, житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди земельну ділянку, що відчужується, може бути підтверджено, зокрема одним з таких документів або їх дублікатів: нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, свідоцтвом про право власності, свідоцтвом про право на спадщину, рішенням суду та ін..

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Суд бере до уваги те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи те, що позивач позбавлений можливості визнати право власності на житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 , що входить до складу спадщини, у позасудовому порядку, керуючись відповідними нормами законодавства, суд вважає, що вимоги позивача є доведеними та обгрунтованими, такими, що грунтуються на законі, а отже, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 1,2,4,10,12,89,141, 200, 258,259,263-265,268 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Юрченко М.А., про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ІПН НОМЕР_1 право власності в порядку спадкування на будинок А НОМЕР_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 77.4 кв. м, житловою площею 37.8 кв.м з господарськими будівлями та спорудами: Б - сарай-гараж, В - літня кухня, Г - погріб, Д - вбиральня, Е - саж, № 1 - ворота, №2 - колодязь, №3 - огорожа, №4 - яма вигрібна.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, безпосередньо до Полтавського апеляційного суду або через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ;

- відповідач територіальна громада в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, Лубенський район, с. Вовчик, вул. Леніна, 36, ЄДРПОУ 22547638.

- приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Юрченко М.А., юридична адреса: м. Лубни, пл. Вокзальна, АДРЕСА_2 А.

Повне судове рішення складено та підписано 30 травня 2019 року.

Суддя Лубенського міськрайонного суду С.В. Гудков

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено02.06.2019
Номер документу82116616
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/1754/19

Рішення від 30.05.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні