Ухвала
від 18.04.2019 по справі 752/6680/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/6680/19

провадження №: 1-кс/752/3509/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

18.04.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 42019100000000084, відомості щодо якого 04.02.2019 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 275, ч. 1 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , які стосуються надання дозволу на будівництво житлового комплексу з об`єктами громадського призначення та дитячим дошкільним закладом на перетині АДРЕСА_2 та АДРЕСА_2 , та на будівництво протезної майстерні, адміністративних приміщень, гаражів та кімнат відпочинку у складі житлового комплексу по АДРЕСА_3 , а саме: заявка щодо розгляду та надання погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, висновок експлуатанта аеродрому (вертодрому) щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації з умовами, що забезпечують необхідний рівень безпеки польотів у районі аеродрому та на приаеродромних територіях, висновок провайдера аеронавігаційного обслуговування щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, ситуаційний план щодо місцезнаходження ділянки забудови об`єктів будівництва, прив`язаних до аеродрому (вертодрому, злітно-посадкового майданчику), висновок щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, відмова у наданні погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, рішення про припинення будівництва (діяльності, передбаченої частиною другою статті 69 Повітряного кодексу України) на приаеродромній території, рахунок-фактуру за виконані дії при видачі висновку, з можливістю ознайомитися з ними та зробити з них копії, без вилучення оригіналів цих документів.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що слідчим управлінням ГУ Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019100000000084 від 04.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 275, ч. 1 ст. 364 КК України, за фактом порушення під час проектування та будівництва забудовниками, які здійснюють будівельні роботи в межах приаеродромної території КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) та зловживання службовим становищем посадовими особами Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (Жуляни) та ІНФОРМАЦІЯ_1 , які не вживають заходів до забудовників, які здійснюють роботи в межах приаеродромної території.

Слідчий зазначав, що проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що згідно висновку експлуатанта аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) від 24.11.2016 № 7.4-29-107 за нормативами сертифікатних вимог будівництво житлового комплексу з об`єктами громадського призначення та дитячим дошкільним закладом по АДРЕСА_4 , в межах АДРЕСА_2 та АДРЕСА_2 з абсолютною відміткою найвищої точки об`єкта будівництва Н=295,20 м та найвищої точки баштового крану Нкр =295,20 м в Балтійській системі висот є перешкодою на при аеродромній території аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни). Об`єкт знаходиться у внутрішній горизонтальній поверхні з координатами Х=583 м, У=3719 м відносно порога ЗПС з МК 259°. Висота перешкоди в даному місці не повинна перевищувати відмітку внутрішньої горизонтальної поверхні обмеження перешкод 228,90 м у БСВ, тобто відмітка верху споруди та крану повинна бути не більше - 228,90 м у БСВ. Будівлі об`єкту, що проектуються на відстані до 100 м від збудованих будинків на АДРЕСА_2 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 (позначені на схемі розміщення житлового комплексу за номерами 1,2,3), потрапляють у зону «затінення» від існуючих перешкод. Згідно правил «затінених» перешкод (додаток 8 до підпункту 7.2.12 Сертифікаційних вимог до цивільних аеродромів України) висота будівель (1,2,3) та кранів може бути не більше ніж Н=246,30 м в БСВ. До будівель за номерами (4,5,6 правила «затінених» перешкод не застосовуються, допустима відмітка їх забудови - 228,90 м в БСВ. Відповідно до акту перевірки приаеродромної території аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) від 01.08.2018 № 7.4-12/1-120, комісія встановила, що за будівельною адресою: АДРЕСА_2 ведеться будівництво житлового комплексу з об`єктами громадського призначення та дитячим дошкільним закладом (ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_4 »). Замовник ПП « ОСОБА_5 » (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) місцезнаходження юридичної особи АДРЕСА_7 . Будівельний майданчик обнесено забором, встановлено баштовий кран. Генеральним підрядником зазначеного вище об`єкту є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код НОМЕР_2 ), місцезнаходження юридичної особи АДРЕСА_8 .

Крім того, слідчий зазначав, що згідно висновку експлуатанта аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) від 21.06.2016 № 7.4-29-74 за нормативами сертифікаційних вимог будівництво протезної майстерні, адміністративних приміщень, гаражів та кімнат відпочинку у складі житлового комплексу по АДРЕСА_3 з абсолютною відміткою найвищої точки об`єкта будівництва Н=247,00 м та найвищої точки баштового крану Нкр = 252,00 м в Балтійській системі висот є перешкодою на приаеродромній території аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни). Об`єкт знаходиться у внутрішній горизонтальній поверхні з координатами Х=874 м, Y=3712 м відносно порога ЗПС з МК 79°. Висота перешкоди в даному місці не повинна перевищувати відмітку внутрішньої горизонтальної поверхні обмеження перешкод 228,90 м у БСВ, тобто відмітка верху споруди та крану повинна бути не більше - 228,90 м у Балтійській системі висот. Відповідно до акту перевірки приаеродромної території аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) від 20.11.2018 № 7.4-12/1-213, комісія встановила, що за будівельною адресою: АДРЕСА_3 ведеться будівництво 25 поверхового 4 секційного житлового будинку. Будівельний майданчик обнесено забором, встановлено баштовий кран. Збудовані 25 поверхів 1 та 2 секцій. Будується 6 поверх 3 секції та 1 поверх 4 секції. Замовник ІНФОРМАЦІЯ_6 (ідентифікаційний код НОМЕР_3 ), місцезнаходження юридичної особи АДРЕСА_1 . В червні 2016 року КП МА « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни) надало Об`єднанню громадян благодійницького центру соціальної, медичної і трудової реабілітації ветеранів афганської війни Печерського району м. Києва висновок № 7.4-29-74 від 21.06.2016, що будівництво житлового комплексу по АДРЕСА_3 з АДРЕСА_9 , 00 м в БСВ є перешкодою на приаеродромній території КП МА « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Жуляни). Погодження ДАСУ відсутнє. Генеральним підрядником зазначеного вище об`єкту є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ідентифікаційний код НОМЕР_4 ), місцезнаходження юридичної особи АДРЕСА_10 , проектна документація розроблена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ідентифікаційний код НОМЕР_5 ), місцезнаходження юридичної особи АДРЕСА_11 .

Таким чином, з метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження, слідчий зазначав, що у досудового слідства виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий переконаний, що вказані документи слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати факт можливої підробки документів, а також обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню.

Також слідчий просив розглянути клопотання без виклику особи, у якої необхідно отримати інформацію та в порядку ч. 7 ст. 163 КПК України надати розпорядження про надання можливості вилучення документів.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовільнити.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливо розглянути клопотання за відсутності слідчого та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним задовольнити клопотання частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, аналізуючи вище викладене, беручи до уваги, що документи дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для можливості надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів вищезазначених документів, з можливістю вилучення їх копій, без вилучення оригіналів документів, оскільки матеріалами клопотання обґрунтовано доведено, що іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Разом з тим, слідчим не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів за дорученням співробітникам оперативного підрозділу, оскільки у відповідності до приписів та положень КПК України, слідчий самостійно може надати відповідні доручення на проведення слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 163, 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити частково.

Надати слідчим СУ ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , які стосуються надання дозволу на будівництво житлового комплексу з об`єктами громадського призначення та дитячим дошкільним закладом на перетині АДРЕСА_2 та АДРЕСА_4 , АДРЕСА_2 , та на будівництво протезної майстерні, адміністративних приміщень, гаражів та кімнат відпочинку у складі житлового комплексу по АДРЕСА_3 , а саме: заявка щодо розгляду та надання погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, висновок експлуатанта аеродрому (вертодрому) щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації з умовами, що забезпечують необхідний рівень безпеки польотів у районі аеродрому та на приаеродромних територіях, висновок провайдера аеронавігаційного обслуговування щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, ситуаційний план щодо місцезнаходження ділянки забудови об`єктів будівництва, прив`язаних до аеродрому (вертодрому, злітно-посадкового майданчику), висновок щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, відмова у наданні погодження місця розташування та висоти об`єктів на приаеродромних територіях та об`єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації, рішення про припинення будівництва (діяльності, передбаченої частиною другою статті 69 Повітряного кодексу України) на приаеродромній території, рахунок-фактуру за виконані дії при видачі висновку, з можливістю ознайомитися з ними та зробити з них копії, без вилучення оригіналів цих документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Посадовим таслужбовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеним в ухвалі особам та надати їм можливість зробити копії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82123765
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —752/6680/19

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні