Ухвала
від 30.05.2019 по справі 761/12571/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12571/19

Провадження № 1-кп/761/1837/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора у кримінальному провадженні № 320191001100000 30 про звільнення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Дніпро, громадянку України, раніше не судиму, зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1

від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 підозрювану у вчиненні злочину за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Клопотанняобґрунтоване тим,що ОСОБА_4 у листопаді 2012 року перебуваючи на вулиці Косіора 3, що в м. Дніпро, зустрілась з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_5 , який запропонував їй зареєструвати Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕТСІТІ» (код ЄДРПОУ 38463834) (далі - ТОВ «МЕТСІТІ») та формально стати директором цього підприємства, підписавши за грошову винагороду необхідні для цього документи.

Усвідомлюючи протиправний характер таких дій, ОСОБА_4 не маючи наміру здійснювати господарську діяльність та виконувати організаційно-розпорядчі функції підприємства, усвідомлюючи, що невстановлені особи використовуючи реквізити даного підприємства будуть прикривати незаконну діяльність, з корисливих спонукань, так як перебувала у скрутному матеріальному становищі погодилась на таку пропозицію.

Того ж дня, ОСОБА_4 надала невстановленій особі на ім`я ОСОБА_5 свій паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Солонянським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 03.09.2010 року та картку платника податків, згідно якої ОСОБА_4 присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків в Державному реєстрі фізичних осіб - платників НОМЕР_2 .

Приблизно через годину за тією ж адресою, ОСОБА_4 зустрілась з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_5 , який запропонував їй відвідати приватного нотаріуса ОСОБА_6 для того, щоб офіційно підписати документи підприємства ТОВ «МЕТСІТІ», на що ОСОБА_4 погодилась.

Після чого, ОСОБА_4 усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, запропонованих їй невстановленою особою на ім`я ОСОБА_5 , як майбутнього засновника та власника зареєстрованого підприємства, усвідомлюючи, що підприємство створюється з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих спонукань погодилась на таку пропозицію, надавши невстановленій особі копії власного паспорту громадянина України та реєстраційної облікової картки платника податку для підготування документів ТОВ «МЕТСІТІ».

У подальшому ОСОБА_4 23 листопада 2012 року, в денний період часу, в приміщенні приватного нотаріусу ОСОБА_6 , що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Троїцька, 6, прим. 12, виконуючи відведену їй злочинну роль у спільному плані, підписала наступні документи: статут ТОВ «МЕТСІТІ», Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «МЕТСІТІ» від 22 листопада 2012 року та довіреність, внесену до реєстру довіреностей за № 3865, за що отримала винагороду в розмірі 400 гривень.

На підставі зазначених вище документів невстановлена слідством особа 28 листопада 2012 року подала до Шевченківської районної державної адміністрації м. Києва - заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «МЕТСІТІ», опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», довіреність, статут ТОВ «МЕТСІТІ», Протокол №1 Загальних зборівУчасників TOB «МЕТСІТІ», про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців за № 10741020000043924 від 28.11.2012.

В результаті проведення даної реєстрації, засновником та директором ТОВ «МЕТСІТІ» стала ОСОБА_4 , яка отримала грошову винагороду за пособництво у реєстрації фіктивного підприємництва на своє ім`я.

Таким чином, ОСОБА_4 будучи зацікавленою в отриманні грошової винагороди, виконавши всі перелічені дії, запропонованій їй невстановленою особою, шляхом підписання установчих та реєстраційних документів як пособник сприяла створенню на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «МЕТСІТІ».

Не зважаючи на те, що вказане підприємство зареєстровано у державному органі влади, як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_4 , як пособник взяла участь у його створенні та реєстрації не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинила злочин у сфері господарської діяльності.

Дії ОСОБА_4 щодо реєстрації ТОВ «МЕТСІТІ» здійснювались в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва.

Таким чином, підписання ОСОБА_4 зазначених вище документів ТОВ «МЕТСІТІ» дало змогу невстановленим досудовим розслідуванням особам здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись імітацією підприємницької діяльності зареєстрованого підприємства, розпоряджатися рахунками підприємства, відкритими у ПАТ «АКТАБАНК» (МФО 307394), Київська Філія ПАТ АКБ «КАПІТАЛ» (МФО 380407), здійснювати прибуткові та видаткові операції по рахункам на власний розсуд, складати від його імені фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, що свідчать про реалізовані товари, роботи (послуги), складати та видавати документи податкової звітності, з метою прикриття незаконної діяльності, що полягала у незаконному формуванні податкового кредиту та заниженню сум податку на додану вартість до сплати в Бюджет України платниками податків.

Отже, ОСОБА_4 звинувачується у вчиненні пособництва у фіктивному підприємництві шляхом створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

У судовому засіданні прокурор та обвинувачена підтримали клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Суд, заслухавши доводи сторін, дослідивши надані матеріали, дійшов висновку, що вказане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приписами частини 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Зокрема, частиною 1 статті 49 КК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі..

Як встановлено судом ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, що мало місце у листопаді 2012 року.

За класифікацією злочинів у відповідності до вимог п.2 ст.12 КК України кримінальні правопорушення за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 відносяться до злочинів невеликої тяжкості.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що існують законні підстави для закриття кримінального провадження та звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

На підставі ч. 2 ст. 12, ч. 1 ст. 49 КК України, керуючись підпунктом 1 п. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 288, КПК України,

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України закрити у зв`язку із закінченням строків давності, звільнивши її від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом семи діб з дня її оголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Повний текст ухвали виготовлений 31.05.2019.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82125815
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Дніпро, громадянку України, раніше не судиму, зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України

Судовий реєстр по справі —761/12571/19

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні